Verdiktas kavinėms: pažeidimai tokie, kad net valgyti noras praeina

Verdiktas kavinėms: pažeidimai tokie, kad net valgyti noras praeina

Baisios produktų laikymo sąlygos, pasibaigęs jų vartojimo terminas, produkcijos sąlytis su graužikais - būna, kad visa tai pirkėjo skrandžiui. Vien per praėjusią savaitę Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai už šiurkščius higienos reikalavimų ir kitus pažeidimus sustabdė trijų įmonių veiklą.

Vilnius „pirmauja“

„Vakaro žinios“ teiravosi VMVT specialistų, kokios tendencijos dėl nustatomų teisės aktų pažeidimų vyrauja viešojo maitinimo įstaigose, mėsinėse, konditerijos įmonėse.

Įvertinus didžiųjų miestų, kuriuose yra daugiausia viešojo maitinimo įmonių, statistiką, matoma, jog daugiausia tokių įmonių veikla dėl pažeidimų sustabdoma Vilniuje - pernai net 27 įmonėse, Kauno - 11, Klaipėdos - 14. Šiemet dėl viešojo maitinimo įmonių pažeidimų VMVT gavo 148 gyventojų skundus, iš jų 66 (45 proc.) skundų pasitvirtino.

Įdomu tai, kad pernai daugiausia pažeidimų nustatyta kinų patiekalus gaminančiose kavinėse, restoranuose (80 proc. visų atliekamų patikrinimų yra nustatomi pažeidimai).

VMVT specialistai informuoja, kad mėsinėse pastaruosius metus vyrauja higienos pažeidimai, jie sudaro apie 50 proc. visų pažeidimų.

Konditerijos įmonės dėl higienos ir kitų reikalavimų pažeidimų taip pat patenka į rizikos grupę.

VMVT duomenimis, dėl šiurkščių tvarkos, higienos, produktų, receptūrų pažeidimų šiemet per 8 mėnesius buvo laikinai veikla sustabdyta 4 konditerijos įmonėms. Tai: UAB „Labnora“ konditerijos įmonė, UAB „Saldinta“ konditerijos ir pyrago gaminių gamybos įmonė, Špakauskienės personalinės įmonės konditerijos cechas, UAB „Ernas“ konditerijos cechas.

Specialistai pataria

Specialistai gyventojams pataria nepirkti itin didelių maisto produktų atsargų, nes maistas greitai netenka prekybinės išvaizdos. Rekomenduojama patiems gerai išsistudijuoti produkto išvaizdą, atkreipti dėmesį į ženklinimą. Greitai gendantis maistas turi būti parduodamas tik iš šaldymo įrenginių. Maisto pakuotės turi būti tinkamos, sandarios, ženklinimo etikečių informaciją būtina atidžiai skaityti.

Pirkdami batoną ar duoną, bandeles, atkreipkite dėmesį, ar nesimato pakuotės viduje pirmųjų pelėsio salelių. Jeigu perkate riešutus, sėklas, kruopas, atidžiai apžiūrėkite, ar nėra pakenktų, kenkėjų pažeistų produktų. Sušaldytų maisto produktų pakuotės turi būti tvarkingos, švarios, jeigu jos aptekėjusios, sudrėkusios, gali būti didelė rizika, kad sušaldyti maisto produktai jau buvo atitirpinti ir po to dar kartą užšaldyti, nors tai neleidžiama.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder