Velykiniai pirkiniai atidedami paskutinei savaitei

Velykiniai pirkiniai atidedami paskutinei savaitei

Kas per gavėnią pasninkavo, valė savo kūną ir sielą, aukojo stokojantiesiems, galės džiaugtis daugiau už tuos, kurie teįstengė niurzgėti, ignoravo prašymus dalytis.

„Caritas“ Panevėžio vyskupijos vadovė Gražina Kacevičienė džiaugiasi, kad ir šiemet per „Maisto banko“ akciją aukštaičiai dovanojo stokojantiems asmenims. Dėl nepriteklių aukojo pigesnius produktus, bet ir šie nudžiugins nepasiturinčiuosius.

Klebonai jau priminė apie kasmetę akciją „Padovanok velykinį margutį stokojančiam“. Velykų rytą ateidami į bažnyčią katalikai raginami atsinešti ir margučių. Po mišių jie bus išdalyti gausioms šeimoms, nuvežti į nakvynės namus, padovanoti Panevėžio moterų pataisos namuose bausmes atliekančioms, nuo šeimų izoliuotoms moterims.

Per Velykas į tėvų namus suguža vaikai, anūkai. Emigravusieji stengiasi parvažiuoti, bet dėl didelių atstumų ne visi besės drauge prie stalo su gimtinėje likusiais artimaisiais. Rokiškio rajono Jūžintų seniūnijos Ragelių kaimo žmonės, nors ir neturi kaimo bendruomenės, per Velykas susirinks į būrį su velykiniais margučiais, švęs kartu. Per žiemą rageliškiai pasiilgo bendravimo.

Jūžintų seniūnė Audronė Baltuškaitė teigia, kad seniūnija pradėjo ruošą Atvelykio šventei. Tautodailininkės primargino, priruošė margučių parodoms, rengiama šventinė programa, loveliai margučių ridenimo varžyboms.

Per žiemą įsiskolino

Aiškėja, kad pirkinius šventiniam stalui dauguma atideda paskutinėms dienoms. Panevėžio turgaus „Tau, žemdirby“ savininkė Aldona Janavičienė teigia, kad likus savaitei iki švenčių turguje didesnio pirkimo nėra. Prekiaujantieji su viltimi laukia, kad bent paskutinėmis dienomis prekyba suaktyvės, žmonės daugiau nupirks. „Dabar prekyba turguose labai kritusi. Ir ne tik Panevėžyje, tas pats Kaune ir kituose miestuose. Žmonių bendros nuotaikos blogos. Ir tikrai ne vien dėl pabrangusių kiaušinių. Dauguma pirkėjų guodžiasi, kad dėl brangaus šildymo per žiemą sulindo į skolas. Kalbos daugiausia sukasi, kaip greičiau išvažiuoti, nes darbo nėra. Šiemet daugelio Velykų stalas bus kuklus, tačiau žmonės prie to yra įpratę“, - teigia A.Janavičienė.

Turguose iš Velykų atributų labiausiai perkami tik dažai margučiams marginti, kadagio, gluosnio ar beržo šakelių puokštelės, be kurių nedera eiti į bažnyčią Verbų sekmadienį. Senovėje su verba tėvai stengdavosi vaikus paplakti, kad visus metus būtų sveiki ir darbštūs, dabar tokia tradicija jau nyksta.

Švęs tradiciškai

Prekybos tinklo „Maxima LT“ atstovė ryšiams su visuomene Olga Malaškevičienė informavo, kad prekybos tinklo internetu atlikta apklausa parodė, jog pusė apklaustųjų per Velykas prie šventinio stalo kartu su artimaisiais planuoja praleisti visą dieną. Ketvirtadalis tik kartu pusryčiauja.

Daugiau nei trečdaliui lietuvių svarbiausia Velykų tradicija yra apsilankymas bažnyčioje. Ketvirtadalis sakė, kad Velykos būtų ne Velykos, jei nebūtų ridenami margučiai.

Margučius lietuviai vis dar margina pagal senelių ir protėvių tradicijas - naudoja ąžuolo, juodalksnio žievę, svogūnų lukštus, žoleles, kruopas ir vašką arba dažo jau paruoštais dažais. Pusė apklaustųjų sakė naudojantys parduotuvėse įsigytus dažus. Apie 80 proc. apklaustųjų per Velykas suvalgo 4 kiaušinius, kiti - mažiau.

Šiemet „Maxima“ savo klientams pasiūlys net 100 tūkst. svogūnų lukštais jau nudažytų, taip pat įvairiais ornamentais išmargintų kiaušinių.

Nepamirškime namų jaukumo

Bendrovės „Maxima“ apklausos dalyviai pripažino, kad ir šiemet stengsis, kad ant šventinio stalo netrūktų mėgstamų valgių. Gyventojai šventėms planuoja išleisti nuo 50 iki 200 litų.

Ką daryti, kad namai būtų jaukūs, o valgių ruošimas nenuvargintų, nesugadintų šventės?

Prekybos tinklo atstovė ryšiams su visuomene O.Malaškevičienė pataria galvoti apie visumą. Parduotuvėje pamatyta dekoracija gali būti labai graži, bet verta pamąstyti, ar namuose atrasite jai tinkamą vietą. Geriau mažiau šventės elementų negu jais nukrautas ir užgožtas šventinis stalas. Pats paprasčiausias būdas puošti stalą - pavasarinėmis gėlėmis. Tinka narcizai, snieguolės, plukės ar žibutės. Iš jų geriausia suformuoti kelias nedideles puokšteles ir pamerkti į pastelinių spalvų stiklines.

„Maxima“ parduotuvės siūlo įvairių gyvų gėlių ir jų ornamentais išmargintų vazonų bei vazelių, stalo indų, staltiesių ir servetėlių, stalo papuošimų iš visos Europos. Suderinę daiktus, namams tikrai suteiksite jaukumo.

Geri patarimai visiems skoniams

„Maximos“ specialistai pataria neapsiriboti tradiciniais patiekalais, o pabandyti maloniai nustebinti šeimą. Šalia baltosios mišrainės galima pasiūlyti ir gaivesnių salotų. Pernai pirkėjai Velykoms jas labai rinkosi.

Prekybos tinklo „Maxima LT“ Maisto gamybos departamento direktorius Aidas Poleninas teigia, kad šiemetis Velykų asortimentas bus papildytas lengvesnėmis salotomis. „Tie, kurie per šventes nori skaniai pavalgyti, bet nepriaugti papildomų kilogramų, tikrai įvertins mūsų naująsias pomidorų salotas su grūdėtąja varške, daržovių salotas su marinuota kalakutiena ar skrudinta vištiena“, - viliasi A.Poleninas.

Gausa ant stalo džiugina lietuvio akis, bet saikas - taip pat geras dalykas. Visai nebūtina nukrauti užkandžiais, karštaisiais patiekalais ir saldumynais visą stalą. Specialistai pataria pusryčiams paruošti keletą įvairesnių šaltų užkandžių, o per pietus galima išsiversti su vienu karštuoju patiekalu - įdaryta žuvimi ar kepsniu.

Neturintiesiems laiko suktis virtuvėje „Maxima“ siūlo rinktis iš jau marinuotų mėsos patiekalų, kuriuos tereikės pašauti į orkaitę prieš ateinant svečiams. Tie, kurie mėgsta originalumą, prekybos tinklas siūlo avienos ir ėrienos gaminius.

A.Poleninas atkreipia dėmesį, kad prieš Velykas ypač daug nuperkama profesionalių kulinarijos meistrų jau paruoštų patiekalų. Prieš šventes ypač paklausūs būna įdaryti kalakutai su romu, kelmas iš šonkauliukų, įdarytas karpis ar lydeka.

Prekybos tinklas džiaugiasi, kad per Velykas meistrų paruošto maisto pardavimas išauga 3-4 kartus.

Be desertų - ne šventė

Po pasninkavimo per gavėnią norisi pasmaguriauti. Per šventes vien bendrovės „Maxima“ parduotuvėse parduodama apie 40 tonų tortų. Saldžiam stalui galima ir patiems išsikepti pyragų pagal jau išbandytus receptus arba nevargti, įsigyti keksiukų su įvairiais įdarais, gaivių pyragų ar konditerinių krepšelių.

„Pasiruošimas Velykoms turi būti smagus, o ne varginantis“, - pataria „Maximos“ atstovė O.Malaškevičienė.

Parengta pagal dienraštį "Respublika"

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder