Vėl atrasti aparatai "dvyniai"

Vėl atrasti aparatai "dvyniai"

Uostamiesčio mokesčių inspektoriams po poros metų pertraukos vėl įkliuvo maršrutinio taksi vairuotojas, siekdamas nuslėpti mokesčius naudojęs neregistruotą kasos aparatą. Kiek jis galėjo padėkti "nusukti" mokesčių, dabar aiškinamasi atliekant specialią ekspertizę.

Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos (AVMI) Kontrolės departamento direktorės pavaduotoja Vida Okuličienė patvirtino, kad gavus pranešimą apie galimus mokesčių pažeidimus kartu su Klaipėdos teisėsaugos pareigūnais buvo atliktas "vienu iš pagrindinių Klaipėdos miesto maršrutų kursuojančio mikroautobuso patikrinimas". "Vakarų ekspreso" duomenimis, tai buvo 8-uoju maršrutu keleivius vežantis "mikriukas".

"Du kasos aparatai, iš kurių vienas nelegalus, keleivių vežimo paslaugas teikiančių įmonių automobiliuose - ne dažnas, tačiau Mokesčių inspekcijai žinomas sukčiavimo būdas. Šįkart neregistruoto kasos aparato kvitų, išduodamų keleiviams, numeriai visiškai sutapo su kito, registruoto, kasos aparto kvito numeriais. Tokiu būdu, siekiant išvengti mokesčių, dalis pajamų buvo fiksuojama kasos aparatu "dvyniu". Šiuo metu dar laukiama neregistruoto aparato ekspertizės išvadų, kuriose turėtų atsispindėti, kokia pajamų suma galėjo būti neapskaityta ir neįtraukta į įmonės buhalterinę apskaitą. Įvertinus pažeidimo mastą, dėl galimai apgaulingo apskaitos vedimo vežėjui gresia baudžiamoji atsakomybė", - teigė V. Okuličienė.

Panašus atvejis - pirmasis toks šalyje - buvo užfiksuotas 2013-aisiais, kai mokesčių inspektoriai kartu su pareigūnais viename mikroautobuse aptiko du identiškus elektroninius kasos aparatus. Tada nustatyta, kad įmonė per pusantrų metų galimai neapskaitė per 120 tūkst. litų. Nelegalus "dvynys" buvo skirtas neapskaitytoms pajamoms fiksuoti, juo dažniausiai naudotasi vakarais ir savaitgaliais. Kasos aparato dubleriu buvo "apskaityta" didžioji dalis - apie 60 proc.- gautų pajamų, kurios nebuvo deklaruotos ir nesumokėti mokesčiai. Tada skelbta, kad netikrus bilietus gavo trys penktadaliai už paslaugą sumokėjusių keleivių.

V. Okuličienė tikino, kad ir dabar keleivinio transporto paslaugų įmones inspektoriai stebi nuolat bei vykdo atitinkamus patikrinimai. Pernai buvo atlikta per 79 individualia keleivinio transporto veikla užsiimančių gyventojų, įmonių patikrinimų, kurių metu nustatyti 46 įvairūs pažeidimai. Dažniausiai tai buvo apskaitos taisyklių pažeidimai - neišduodami atitinkami dokumentai, nepildomos ataskaitos ir t.t. Šiemet jau atlikti 68 tokie patikrinimai, surašyti 35 administracinių teisės pažeidimų protokolai (dėl kvitų nedavimo ir grynųjų pinigų neatitikimo kasose, dėl neregistruotos veiklos, kasos aparatų eksploatavimo tvarkos pažeidimų, buhalterinės apskaitos taisyklių pažeidimų).

Klaipėdos AVMI duomenimis, uostamiestyje keleivinio transporto veiklą šiuo metu yra įregistravę 394 gyventojai, vykdantys individualią veiklą pagal pažymą, bei 306 juridiniai asmenys.

Mokesčių inspektoriai primena, kad visais atvejais veždami keleivius vairuotojai privalo išduoti kvitą, o taksi vairuotojai privalo važiuoti įjungę taksometrus bei išduoti sumokėtų už kelionę pinigų apskaitos dokumentą. Už apskaitos taisyklių pažeidimą, kai nėra išduodamas apskaitos dokumentas, yra numatyta administracinė atsakomybė - bauda nuo 57 iki 144 eurų. Už neregistruotos veiklos vykdymą gresia nuo 144 iki 289 eurų siekiančios baudos.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder