Važiavimo išlaidas kompensuos ir profesinių mokyklų mokiniams

Važiavimo išlaidas kompensuos ir profesinių mokyklų mokiniams

Teismai nusprendė, kad Klaipėdos miesto savivaldybė, nekompensuodama važiavimo išlaidų profesinio ugdymo įstaigų mokiniams, buvo neteisi. Valdininkai įpareigoti per pusmetį pakeisti dabar mieste galiojantį Mokinių vežiojimo organizavimo ir važiavimo išlaidų kompensavimo tvarkos aprašą.

Iki šiol galiojusiame miesto Tarybos patvirtintame minėtame apraše nebuvo numatyta, kad savivaldybė kompensuoja važiavimo išlaidas profesinių mokyklų mokiniams - sąraše buvo tik Klaipėdos miesto teritorijoje esančios bendrojo ugdymo mokyklos ir vaikų globos įstaigos.

Tačiau šalies Transporto lengvatų bei Švietimo įstatymuose nustatyta, kad savivaldybės turi kompensuoti bendrojo ugdymo, profesinių mokyklų bei neformaliojo vaikų švietimo įstaigų mokinių važiavimo į mokyklą ar įstaigą išlaidas.

Uostamiesčio savivaldybė priešinosi reikalavimui kompensuoti kelionių išlaidas profesinių mokyklų mokiniams remdamasi įvairiais argumentais. Švietimo skyriaus vedėjos Laimos Prižgintienės teigimu, miesto savivaldybė neturi savo profesinių mokyklų, mieste esančios įstaigos pavaldžios Švietimo ministerijai. Taip pat esą nedaug klaipėdiečių renkasi mokslą profesinėse mokyklose, todėl kompensuoti šias išlaidas turėtų tos savivaldybės, kurių gyventojai atvyksta čia mokytis.

Transporto skyriaus vedėjas Rimantas Mockus sakė, kad kompensacijoms reikės didelių pinigų.

"Buvome gavę šešių profesinių mokyklų pareiškimus dėl poreikio transporto išlaidoms kompensuoti, suma išeina tikrai didelė - daugiau nei milijonas litų per metus", - aiškino pokalbininkas.

Mėnesio pradžioje Klaipėdoje vykusio didžiųjų miestų forumo metu taip pat buvo kalbama apie mokinių vežiojimo tvarką bei kompensacijas. Rengtos rezoliucijos projekte tuomet buvo rašoma, kad savivaldybė neturi finansinių galimybių kompensuoti važiavimo išlaidas profesinių mokyklų mokiniams.

Taip pat rezoliucijoje teigta, kad "siekiant išlaikyti paslaugų prieinamumą gyventojams vežiojimo paslauga turi būti kompensuojama tų savivaldybių, kurių gyventojai naudojasi paslauga, nes pastarieji mokesčius moka būtent jų gyvenamojoje savivaldybėje". Kaip alternatyva buvo siūloma numatyti valstybės tikslines dotacijas savivaldybėms vežiojimo išlaidoms kompensuoti.

Klaipėdos apygardos administracinis teismas bei Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas nutarė, kad uostamiesčio savivaldybė privalo laikytis galiojančių įstatymų ir pakeisti miesto Tarybos sprendimą, į jį įtraukiant ir nuostatas dėl važiavimo išlaidų kompensavimo ir profesinio mokymo įstaigų mokiniams.

"Bandysime rasti", - paklaustas apie lėšų šiam tikslui skyrimą iš miesto biudžeto kalbėjo R. Mockus.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder