Valstybės skola kitąmet atsieis mažiau

Valstybės skola kitąmet atsieis mažiau

Skolos aptarnavimas valstybei kitąmet kainuos 17,2 mln. eurų mažiau nei šiemet - iš viso beveik 638,3 mln. eurų.

Tokius duomenis paskelbė Finansų ministerija, parengusi ir Vyriausybės svarstymui pateikusi 2015 m. valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymo projektą.

2015 metais Vyriausybė skolinsis apie 3,4 mlrd. eurų. Didžiausią lėšų dalį planuojama pasiskolinti užsienio rinkoje išleidžiant iki 2,1 mlrd. eurų vertės obligacijas. Tikslinių ir ilgalaikę vertę turinčių investicijų projektų finansavimui iš tarptautinių finansų institucijų planuojama skolintis apie 160 mln. eurų.

Didžiausia lėšų dalis - apie 2,2 mlrd. eurų - kitais metais bus skirta ankstesnei skolai grąžinti, įskaitant ir numatomą sukaupti lėšų rezervą 2016 m. vasarį 1 mlrd. eurų vertės euroobligacijų emisijai išpirkti.

Valstybės biudžeto deficitui finansuoti 2015 metais numatoma skirti apie 0,3 mlrd. eurų, "Sodros" - 0,2 mlrd. eurų, "Sodros" skolai perfinansuoti - dar apie 0,2 mlrd. eurų.

Valstybės skolos valdymo išlaidoms, iš esmės - palūkanų už skolą mokėjimams, kitais metais iš valstybės biudžeto numatoma skirti apie 0,6 mlrd. eurų. Iki 0,9 mlrd. eurų bus skolinamasi ES struktūrinės paramos lėšomis vykdomų projektų įgyvendinimui.

Numatoma, kad Lietuvos skola 2015 metų pabaigoje sudarys apie 40 proc. prognozuojamo BVP.

Numatoma, kad valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų konsoliduotos visumos pajamos (kartu su Europos Sąjungos (ES) ir kitomis tarptautinės paramos lėšomis, kurios sudaro beveik 2,321 mlrd. eurų), 2015 metais sudarys apie 9,215 mlrd. eurų, arba 5,9 proc. daugiau nei planuojama gauti šiemet.

Prognozuojamos valstybės biudžeto pajamos kartu su ES ir kitomis tarptautinės paramos lėšomis sieks 7,956 mlrd. eurų, arba 5 proc. daugiau.

Planuojami 2015 m. valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų konsoliduotos visumos asignavimai su ES ir kitos tarptautinės paramos lėšomis sudarys 9,557 mlrd. eurų, o vien tik valstybės biudžeto išlaidos, įskaitant ES paramos lėšas, - 8,298 mlrd. eurų.

2015 m. valstybės biudžeto deficitas sudarys apie 342,4 mln. eurų (grynųjų pinigų principu), planuojamas visų viešojo sektoriaus finansų deficitas - apie 1,2 proc. BVP.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder