Valgomos dovanos - seniausia šv. Kalėdų tradicija


2018 m. rugpjūčio 19 d. 19:04 val., sekmadienis

Ekonomikos naujienos

Valgomos dovanos - seniausia šv. Kalėdų tradicija

2017-11-18, 00:01

"Vakarų ekspreso" inf.

Valgomos dovanos - seniausia šv. Kalėdų tradicija nuotrauka, foto

PREKYVIETĖ. Klaipėdos naujajame turguje yra Baltuonių kalakutų ūkio firminis stendas.

© Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

Artėjant šventiniam periodui jau sukasi mintys ir apie dovanas. Kad netaptų jos nuotaiką temdančiu rūpesčiu prieš pat Kalėdas - geriau pasirūpinti iš anksto. Kokias gi kalėdines dovanas verta dovanoti šeimos nariams, draugams, darbuotojams, verslo partneriams? Valgomos dovanos visada nudžiugins, o kartu ir palengvins pasiruošimą šventinei vakarienei.

Lietuviškuose interjeruose įsigalėjus minimalizmui nepageidaujamomis tapo suvenyrinės smulkmenos. Naudingas, praktiškas dovanas dovanoti rekomenduojama tik tada, kai tiksliai žinoma, ko žmogus nori. Pinigai po Kalėdų eglute - ypač prasto etiketo ženklas. O štai gražiai, originaliai supakuotos, subtilios valgomos dovanos yra ne tik nuoširdaus dėmesio išraiška, bet ir bendrystės ženklas. Juk dalinimasis maistu yra viena seniausių šv. Kalėdų tradicijų.

Nusprendusieji dovanoti valgomas dovanas dažniausiai ieško aukštos kokybės lietuviškų, gražiai ir įdomiai supakuotų produktų. Tai ypač aktualu įmonėms, turinčioms partnerių užsienyje, nes kalėdinė dovana jaukiai reprezentuoja šalį, miestą.

"Memel Wine" vynas

Klaipėdiečiai dažnai pasigenda su uostamiesčiu susijusios dovanoti tinkamos produkcijos. Tad pristatome dar gana naują, tačiau jau pagarsėjusį aukščiausia kokybe vyndario Vytauto Dabašinsko gaminamą vyną "Memel Wine".

"Niekada negalvojau, kad aš gaminsiu vyną, ilgą laiką dirbau finansų srityje, tačiau vyno gamyba buvo mano pomėgis, kurį perėmiau iš senelio. Tikriausiai ne veltui sakoma, kad geriausių rezultatų pasieksi, jeigu dirbsi su užsidegimu. Nevadinu vyno gamybos verslu. Man tai - gyvenimo būdas", - atviravo V. Dabašinskas ir pridūrė: "Esu Klaipėdos ir Mažosios Lietuvos patriotas. Noriu, kad "Memel Wine" vynai garsintų šį kraštą."

Prieš metus "Memel Wine" pradėjo veiklą su dviem 12 laipsnių stiprumo pusiau saldaus lietuviško vyno rūšimis: agrastų ir juodųjų serbentų. "Šie vynai pasižymi labai geru rūgšties balansu. Vyno žinovai įvertino juos, prilygindami klasikiniams prancūziškiems vynuogių vynams. Agrastų vynas lyginamas su baltuoju "Sauvignon Blanc" vynuogių vynu, o juodųjų serbentų - su raudonu "Cabernet Sauvignon" vynuogių vynu. Šiais metais dar pristatome naujovę - pusiau sausą aviečių vyną, kuris artimas Pinot Noir vynuogių rūšies vynui", - pristatė "Memel Wine" vynus V. Dabašinskas ir pridūrė, jog lietuviai labiau pamėgo baltą agrastų vyną, o užsieniečiai alpsta dėl raudonojo juodųjų serbentų vyno. "Mes turime ir nedidelį vynuogyną, tačiau vynuogių vynu pasaulio nenustebinsime, o štai uogų ir vaisių vynais galime priblokšti", - įsitikinęs pašnekovas.

"Memel Wine" vynus įvertino ne tik vynų žinovai - jiems suteiktas tautinio paveldo sertifikatas, garantuojantis, jog tai - natūralus produktas. "Memel Wine" vynų receptūra yra perduodama iš kartos į kartą. Mano senelis buvo vyndarys, jis pagamindavo nuostabius vynus iš šermukšnių uogų, obuolių. Aš daug ko iš jo išmokau. Mūsų vyno gamybos procese labai daug ką darome rankomis. Lietuviškas uogas kol kas perkame iš augintojų, kuriais pasitikime. Patys jas traiškome, rauginame, brandiname vyną, pilstome į butelius ir klijuojame etiketes, kurių dizainą taip pat aš pats sukūriau. Mano tikslas buvo padaryti aukščiausios kokybės vyną iš vietinių žaliavų. Kol kas gaminame labai nedidelius vyno kiekius. Prieš metus pradėjome su 1 000 butelių. Dabar gaminame šiek tiek daugiau, tikslas yra 10 tonų per metus. Planuoju vyno gurmanus ateinančiais metais nustebinti dar keliomis naujomis vyno rūšimis", - žadėjo pašnekovas.

"Memel Wine" vynas išsiskiria ypač patrauklia pakuote. Klasikiniuose 0,75 l talpos buteliuose agrastų, juodųjų serbentų ir aviečių vynai tiekiami Klaipėdos miesto restoranams, o dovanoms ypač tinka 0,5 l buteliukai, įvynioti į popierių, antspauduoti vašku ir supakuoti į medinę dėžutę po 2 vnt. Sukūrė V. Dabašinskas ir unikalaus dizaino pakuotę - medinę dėžutę, panašią į fachverko stiliaus namą. "Memel Wine" vynai gaminami Klaipėdos rajone, pusiaukelėje tarp Priekulės ir Drevernos, Pangesų kaime įkurtoje sodyboje. Čia vynas ne tik gaminamas, parduodamas, bet veikia ir vyninė, kurioje šiemet įkurta degustacijų salė.

"Prieš šv. Kalėdas įmones ir kolektyvus pakviesime į šventines mūsų vyno degustacijas. Jų metu supažindiname su vyno istorija, pristatome jo gamybos procesą ir, žinoma, ragaujame "Memel Wine" vynus bei tradicinius lietuviškus sūrius, kuriuos mums tiekia partneriai. Mūsų vynai labai gerai dera su brandintais pelėsiniais, švelniais sūriais, tinka prie lengvesnių paukštienos, žuvies patiekalų", - aiškino V. Dabašinskas.

Kalakutas Kalėdoms

Prie "Memel Wine" vynų puikiai dera kalakutienos kepsnys. O ir kokios Kalėdos be kepto kalakuto? Kalniškių kaime (Kretingos r.) įsikūrusiame Vlado ir Vilijos Baltuonių kalakutų ūkyje dabar pats darbymetis. Aukščiausios maistinės vertės ir kokybės kalakutai - ypač vertinga kalėdinė dovana, atnešanti į namus šventę visai šeimai. Tad mažos ir didelės įmonės ir kolektyvai jau dabar teikia ūkininkams savo pageidavimus, kad būtų ramūs, jog valgomos dovanos jų darbuotojus pasieks laiku ir sklandžiai.

Vladas ir Vilija Baltuoniai kalakutus augina daugiau kaip 20 metų. Jie buvo vieni pirmųjų Lietuvoje, užsiveisę šių paukščių, o dabar Baltuonių ūkyje išaugintų paukščių mėsa tiekiama ne tik Lietuvoje, bet ir eksportuojama į kitas Europos Sąjungos valstybes.

Per metus Baltuonių ūkyje užauginama apie 30-40 tūkst. kalakutų. Paukščių auginimo sąlygoms skiriamas ypač didelis dėmesys. Erdviose buvusio kolūkio karvidėse, kiaulidėse auginami kalakutai turi užtektinai vietos laisvai judėti ir maitintis. Be to, kalakutams įrengtos pastoginės, kuriose jie kvėpuoja grynu oru, mėgaujasi saulės šviesa. "Švara ir sterilumas fermoje labai svarbūs, kad paukščiai gerai jaustųsi ir nesirgtų, kad nereikėtų antibiotikų", - pažymi V. Baltuonis. Anot pašnekovo, kalakutai - itin išrankūs ir maistui, lesa tik gerą pašarą. Todėl Baltuonių ūkyje jiems specialiai auginamas pašaras: grūdai, pupos, žirniai.

Baltuonių ūkyje auginami mėsinės veislės kalakutai, kurių trečdalį mėsos sudaro krūtinė. "Tai Anglijoje išvesta kalakutų veislė "Big 6". Ji paplitusi Europoje, Amerikoje, Kanadoje. Šių paukščių mėsa - neriebi, lengvai pagaminama ir labai skani. Kalakutienos krūtinėlė, filė yra pati sveikiausia balta mėsa, kuri neturi cholesterolio. Be to, ji pigesnė nei aviena ar jautiena", - pažymi V. Baltuonis.

Beje, ir patys kalakutai labai gražūs: dideli ir balti. "Kartais žmonės juos perka ne maistui, o sodybai papuošti. Taigi galima dovanoti ir gyvą kalėdinę dovaną", - nusijuokia ūkininkas.

Baltuonių ūkyje išaugintų kalakutų nėra prekybos centruose, jais prekiaujama turgavietėse Kretingoje, Palangoje, Gargžduose, Telšiuose, Mažeikiuose. Klaipėdoje Baltuonių ūkio kalakutų galima įsigyti Naujajame turguje, o trečiadieniais ir šeštadieniais Baltuonių ūkyje užauginta šviežia kalakutiena prekiaujama ūkininkų turgelyje šalia "Akropolio". Kretingoje, Vilniaus g. 10, veikia firminė Baltuonių ūkio kalakutų parduotuvė, kurioje galima įsigyti ne tik šviežios kalakutienos, bet ir iš jos pagamintos produkcijos.

Kur įsigyti?
"Memel Wine" vyno Klaipėdoje įsigyti galima Vyno klube ir sūrio namuose "Džiugas". Norintieji degustuoti vyną arba įsigyti jo "Memel Wine" vyninėje turėtų paskambinti tel. +370 684 56151 arba teirautis el. paštu info@memeliovynas.lt. Daugiau informacijos www.memeliovynas.lt
Klaipėdoje Baltuonių ūkio kalakutų galima įsigyti Naujajame turguje, o trečiadieniais ir šeštadieniais Baltuonių ūkyje užauginta šviežia kalakutiena prekiaujama ūkininkų turgelyje šalia "Akropolio". Daugiau informacijos tel. +370 698 23679, +370 687 32325, el. paštu info@kalakutai.lt, www.kalakutai.lt

Griežtai draudžiama "Vakarų eksprese" paskelbtą informaciją kopijuoti ir platinti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitaip ją naudoti neturint raštiško leidėjų sutikimo. Turinio naudojimo taisyklės.

Tavo komentaras

Vardas*

El. paštas

Komentaras*

Siunčiama. Prašome palaukti...

Šiandien VE.lt skaitykite

Ekonomikos naujienos

Maudynės baseine be chloro: „Atostogų parkas“ diegia pažangiausią pasaulyje vandens dezinfekavimo sistemą nuotrauka, foto

Maudynės baseine be chloro: „Atostogų parkas“ diegia pažangiausią pasaulyje vandens dezinfekavimo sistemą (14)

„Atostogų parke“ bus diegiama pažangiausia pasaulyje baseino vandens dezinfekavimo sistema DA-GEN, pagrįsta...

Valstybės valdomi „Lietuvos geležinkeliai“ iki 2030 metų į plėtrą bei modernizavimą ketina...

„Lietuvos geležinkeliai“ iki 2030-ųjų ketina investuoti 7 mlrd. eurų nuotrauka, foto

Vyriausybė siūlo didinti fizinio aktyvumo finansavimą nuo dabar skiriamo 1 proc. akcizo...

Siūloma didinti fizinio aktyvumo finansavimą nuotrauka, foto

Lietuvos užsienio reikalų ministerija skyrė 20 tūkstančių eurų humanitarinei pagalbai Jemenui...

Lietuva skyrė 20 tūkst. eurų humanitarinei pagalbai Jemenui nuotrauka, foto

Suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo operatorė „Klaipėdos nafta“ (KN) pasirašytu memorandumu su...

Klaipėdos nafta prisidės prie SGD infrastruktūros plėtojimo JAV nuotrauka, foto

Sužinokite, kas laukia: savaitės astrologinė prognozė nuotrauka, foto

Įvairybės, Sužinokite, ką Jums žada žvaigždės - astrologinė prognozė kitai savaitei, rugpjūčio 20-26...

Nieko naujo: „Atlantas“ palūžo penktą kartą iš eilės nuotrauka, foto

Sportas, Lietuvos futbolo A lygos 22-ojo turo rungtynėse sekmadienį „Trakų“ klubas išvykoje 2-0...

Ką daryti, kad mokykloje pirmoko neviliotų saldainiai nuotrauka, foto

Švietimas, Prieš išleisdami atžalą į pirmąją klasę, daugelis tėvų suka galvą, kaip vaikui...

Jūros druska. Faktai ir mitai nuotrauka, foto

Įvairybės, Dažnai manoma, kad jūros druska ir iškastinė akmens (vadinamoji stalo) druska, -...

Įvairybės, Paskelbta prieš 1 val.

Švietimas, Paskelbta prieš 4 val.

Įvairybės, Paskelbta prieš 5 val.

Pasidalink

Jūsų vardas*

Draugo el. paštas*

Komentaras

Siunčiama. Prašome palaukti...