"Vakarų medienos grupėje" - šimtamilijoninių investicijų srautas

"Vakarų medienos grupėje" - šimtamilijoninių investicijų srautas

2011-ieji Klaipėdoje įsikūrusios UAB "Vakarų medienos grupei" (VMG) pasižymės kaip itin stambių investicinių projektų metai. Šią savaitę grupei priklausančioje bendrovėje "Klaipėdos mediena" pradėjo veikti naujas modernus baldų gamybos cechas, modernizuojama Klaipėdos rajone, Plikiuose, veikianti įmonė "Sakuona". Sėkmingai vyksta ir liepą prasidėjusios fabrikų komplekso statybos Baltarusijoje, Mogiliovo laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ).

Visų šių minėtų projektų vertė - apie 326 mln. litų.

Krizė nepaveikė

"Vakarų ekspresas" jau ne kartą rašė, kad medienos perdirbimo ir baldų gamybos fabrikų kompleksą VMG norėjo statyti Lietuvoje, tačiau dėl mūsų šalies valdžios nerangumo arba abejingumo, verslininkai pasirinko kaimyninę šalį ir Klaipėdos miestą partnerį Mogiliovą. Liepos pradžioje kapsulę su laišku ateities kartoms, čia prasidėjo medžio drožlių plokštės (MDP), korpusinių baldų ir faneros fabrikų statybos.

Šiuo metu Mogiliovo LEZ grupės įmonė "VMG Industry" fabrikų komplekso statybvietėje jau yra baigti visi žemės darbai, sukalta apie 90 proc. polių, įrengta 9 000 kv. m ploto žaliavų aikštelė. Statybininkai jau pradėjo montuoti kolonas, tvirtina santvaras, baigia lieti pamatus, skirtus MDP gamybos įrenginiams.

"Būsimas MDP ir baldų gamybos patalpas po stogu "pakišti" tikimės iki žiemos. Faneros gamybos, sandėlių ir administracines patalpas - jau kitų metų pradžioje. Aišku, viskas priklausys nuo šaltojo sezono orų, nes esant 10 laipsnių šalčio reikia stabdyti visus lauke vykstančius statybos darbus", - sako VMG generalinis direktorius Viktoras Adomaitis.

Jo vadovaujama įmonių grupė pati organizuoja vykstančius statybos darbus - čia dirba ir balatrusiškos, ir lietuviškos, ir lenkiškos, ir mišraus kapitalo įmonės.

Pasak V. Adomaičio, Baltarusiją tebekankinanti valiutų krizė (šalis rugsėjo viduryje atidarė antrą valiutos rinką, kur valiuta parduodama 30-40 proc. didesniu kursu nei yra nustatęs Nacionalinis bankas - Aut. past.) jokios esminės įtakos projekto įgyvendinimui nepadarė, tiesiog leidžia kompensuoti infliaciją.

Tiesa, kai kurios baltarusiškos įmonės už savo produkciją pageidauja tokios kainos, kad kai ką labiau apsimoka pirkti Lietuvoje į vežti į Mogiliovą. Pavyzdžiui, metalo gaminiai keliauja iš Plungės, kolonos - iš Kauno.

Jei žiema nepristabdys statybos tempų, fabrikų kompleksą Mogiliove numatoma paleisti I-II ateinančių metų ketvirtį. Pirmoji įranga į Baltarusiją iš Vokietijos pradės keliauti jau antroje spalio pusėje. Tad VMG pradeda komplektuoti ir fabrikų komplekse dirbansiantį personalą. Iš viso čia darbuosis apie 960-1000 žmonių. Dabar Mogiliove jau darbuojasi 10 specialistų.

"Nuo lapkričio Lietuvoje veikiančiose įmonėse, taip pat ir "Klaipėdos medienoje" su šiuolaikine technika apmokysime dirbti apie 70 būsimų operatorių. Vėliau jau jie ir mūsų komandiruoti specialistai Mogiliove apmokys likusį personalą", - sakė V. Adomaitis.

Investuoja ir Lietuvoje

Šią savaitę "Klaipėdos medienoje" pradėjo veikti baldų gamybos cechas, kuriame sumontuota naujausia gamybinė technologija.

"Apjungėme du senuosius cechus ir į technologijų atnaujinimą investavome apie 45 milijonus litų. Dabar šioje įmonėje baldų gamyba užima apie 32 tūkstančių kvadratinių metrų plotą", - pasakojo V. Adomaitis.

Dėka šios investicijos kitąmet "Klaipėdos medienoje" bus sukurta apie 120 naujų darbo vietų, o per artimiausius metus ar pusantrų metines baldų gamybos apimtis numatoma padidinti nuo 50 iki 120 mln. eurų.

Jau šį gruodį kitoje VMG įmonėje - Plikiuose įsikūrusiose "Sakuonoje" - bus pradėta montuoti nauja įranga - beveik už 26 mln. litų čia atnaujinama ir lukštenimo, ir džiovinimo, ir rastų paruošimo bei pragarinimo linijos. Taip pat bus įrengiama nauja katilinė.

"Po rekonstrukcijos fanerinių lenktai klijuotų detalių ir surinktų lovų rėmų gamybos rinkoje "Sakuona" bus viena efektyviausių įmonių Europoje. Ši investicija yra orientuota ne tik į gamybos apimčių didinimą, bet ir į efektyvumo, kokybės kėlimą", - teigia VMG vadovas.

Pasak jo, po atnaujinimo, "Sakuonos" pardavimų apimtys turėtų padidėti apie trečdaliu.


Informacija

VMG - viena didžiausių medienos gaminių eksportuotojų Baltijos šalyse - buvo įkurta 2002 m. Šiuo metu ji vienija 7 įmones.
AB "Klaipėdos mediena" gamina medienos drožlių plokštę, apdailintą medienos drožlių plokštę, baldus bei jų detales.
UAB "Sakuona" specializacija - detalių iš klijuotinės faneros gamyba.
Kazlų Rūdoje įsikūrusios UAB "Oak In Style" pagrindinė veikla - ąžuolinių ruošinių, skydų, baldų gamyba ir šios produkcijos didmeninė prekyba.
Ukrainoje esantis VMG padalinys OOO "Wood Industry" specializuojasi ąžuolo medienos ruošinių ir ąžuolinių skydų gamyboje.
UAB "VMG ekspedicija" veikla - technologinės skiedros gamyba ir pardavimas, krovinių vežimo keliais, ekspedijavimo paslaugos.
Baltijos elektrinių investicijos priklauso 6 mgW galios kogeneracinė jėgainė Kazlų Rūdoje. Ji taip pat Klaipėdoje yra įrengė 5 MWh šilumos perdavimo trasą su šilumos perdavimo punktu.
"VMG Industry" šiuo metu įgyvendina fabrikų statybos projektą Baltarusijoje.


Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder