Užsienyje mokėsime mažiau. O namuose?

Užsienyje mokėsime mažiau. O namuose?

Jau nuo šio birželio 15 d. mobiliojo ryšio paslaugos - skambučiai, SMS ir internetas - keliaujantiems Europoje papildomai nebus apmokestinamos. Balandžio pradžioje europarlamentarai išsprendė paskutinę kliūtį pigesniam ryšiui užsienyje. Jie balsavo dėl susitarimo su ES Taryba, kaip reguliuoti didmeninę tarptinklinio ryšio rinką. Tačiau ši naujovė privertė pasukti galvas Lietuvos operatorius ir paieškoti galimybių, siekiant ir išlaikyti palankiausias sąlygas klientams, ir tęsti planuotas investicijas, ir mažinti galimus nuostolius.

Naujosios taisyklės nustatys maksimalias didmenines tarptinklinio ryšio kainas, kurias operatoriai taikys vieni kitiems, kai jų klientai naudosis kito ES ryšio operatoriaus tinklu.

Paprasčiau tariant, tam, kad vartotojams būtų panaikintas mokestis, reikia sutarti, kiek operatoriai apmokestins vienas kitą. Tarkime, kiek Lietuvos operatorius turi sumokėti prancūzų operatoriui už tai, kad Lietuvos klientai galėtų už tą pačią kainą kaip Lietuvoje naudotis prancūzų tinklu? Šiuo atveju mūsų šalies operatorius turėtų sumokėti nustatytą didmeninę kainą Prancūzijos operatoriui už kiekvieną kliento sunaudotą minutę, išsiųstą SMS ar išnaršytą megabaitą.

Susitarime numatytos šios maksimalios didmeninės kainos: 3,2 cento už minutę pokalbio ir 1 centas už SMS žinutę, ne daugiau kaip 7,7 euro už 1 GB duomenų, o nuo 2022 m. sausio 1 d. - ne daugiau kaip 2,5 euro.

Kol kas Lietuvoje, kaip ir visoje Europos Sąjungoje, dar taikomi nuo 2016 m. balandžio 30-osios įsigalioję tarptinklinio ryšio tarifai. Skambučiai iš Lietuvos į kitas ES šalis kainuoja prie turimo mokėjimo plano tarifo pridedant 0,0605 Eur/min., atsiliepti į skambutį (Latvijoje ir Estijoje atsiliepti nieko nekainuoja) - 0,0138 Eur/min., SMS žinutė - 0,0242 Eur/vnt., duomenų perdavimas - 0,0605 Eur/MB.

Žinia, mūsų šalyje tarifai yra vieni mažiausių Europoje, tačiau Lietuvos verslininkai kol kas neatsako, ar šis pokytis lems didesnes tarifų kainas.

Teks pasukti galvas

UAB "Bitė Lietuva" sprendimų verslo klientams rinkodaros vadovas Aurimas Kapočius teigė, jog nemaža dalis "Bitės" klientų jau dabar aktyviai naudojasi pereinamojo laikotarpio ES reguliavimą atitinkančiais planais, kuriuos įmonė pristatė pernai liepą. Šie planai visiškai atitiks ir galutinį reguliavimą, įsigaliosiantį nuo birželio 15 d. Naujųjų planų naudotojai lietuviškais gigabaitais be papildomų priemokų jau naudojasi visose ES ir Europos ekonominės erdvės šalyse. Pašnekovas tikino, kad šie "Bitės" klientai pokyčių nepajus.

"Vis dėlto nustatytos didmeninės tarptinklinio ryšio kainos yra ženkliai didesnės nei vidutinės mobiliojo ryšio paslaugų kainos Lietuvoje, todėl mobiliojo ryšio operatoriai patirs nuostolių. Dabar svarstome variantus, kokiais būdais galėtume įgyvendinti reguliavimą (angliškai vadinamą "Roam Like At Home", arba sutrumpintai RLAH) išlaikydami mažiausias kainas Europoje, tęsdami suplanuotas investicijas ir minimizuodami galimus nuostolius", - aiškino A. Kapočius, tačiau kokių konkrečių pokyčių galima tikėtis, neatsakė.

UAB "Tele2" korporacinės komunikacijos direktorius Andrius Baranauskas sakė, kad maksimalių didmeninių kainų nustatymas vartotojams yra teigiamas pokytis, o verslininkams - galvos skausmas. Jis patikino, kad "Tele2" klientams taip pat galios "Rome Like At Home", tačiau teks pasukti galvas, kaip išspręsti kainų skirtumą.

"Tarkime, šiandien labai populiarus planas "Pigiau" vartotojui siūlo tris gigabaitus duomenų, neribotus pokalbius ir SMS į visus Lietuvos tinklus vos 11,30 euro per mėnesį siekiantį mokestį. Jeigu turėdami šį mokėjimo planą važiuojate pasisvečiuoti į Lenkiją ir ten išnaudojate visus tris gigabaitus, Lenkijos operatorius mums atsiunčia sąskaitą, beveik dvigubai viršijančią vartotojo mums sumokėtą mokestį - net 23,10 euro (7,7 Eur*3). Ką jau kalbėti apie skambučius ir trumpąsias žinutes... Taigi atsiduriame unikalioje situacijoje, kai Lietuvoje didmeninės kainos tampa didesnės už mažmenines", - aiškino pašnekovas.

Lietuvoje egzistuojančios mobiliojo ryšio vidutinės kainos, anot A. Baranausko, yra mažiausios Europos Sąjungoje. "Įsivaizduokite, Olandijoje kainos yra dešimčia kartų didesnės nei Lietuvoje, taigi, natūralu, olandams "roamingo" apmokestinimo panaikinimas yra kur kas palankesnis nei lietuviams. Nauja sistema mažins olandų sąskaitas už mobilųjį ryšį, na, o kokie pokyčiai laukia Lietuvos vartotojų, nežinia. Akivaizdu, kad verslininkai nemokės už suvartotus duomenis ir ryšį. Jie negali teikti paslaugos, kurios kaina jiems yra didesnė nei už ją gaunamas pelnas. Juk visi žinome, kuo baigiasi, kai versle sąnaudos būna didesnės už pajamas..." - teigė "Tele2" astovas ir pridūrė, kad lietuviai šioje situacijoje būtų išlošę tuo atveju, jei kainos čia būtų bent keletą kartų didesnės.

AB "Telia Lietuva" atstovas spaudai Audrius Stasiulaitis taip pat tvirtino, jog Europos Komisijos varstomos didmeninės tarptinklinio ryšio kainos yra ženkliai didesnės nei taikomos mažmeninės kainos Lietuvoje.

"Tai yra didelis iššūkis visam sektoriui rasti kompromisą tarp privalomo kainų vienodinimo ir naudos vartotojui. Lietuva šiuo atveju turi didžiulę dilemą – skirtumą tarp to ką moka vartotojai už ryšį šalyje ir išvykę į užsienį. Šiuo metu svarstome, kurį kelią pasirinkti, sprendimo nesame priėmę. Aišku viena: savo klientams toliau sieksime išlaikyti žemiausias komunikacijų kainas Europoje", - sakė A. Stasiulaitis.

Emigrantų nenudžiugins

EP narių manymu, gali būti, jog nauja tvarka skatins žmones piktnaudžiauti - į kitas ES valstybes emigravę lietuviai įsigis lietuviškas SIM korteles ir naudosis kur kas pigesnėmis mobiliojo ryšio kompanijų paslaugomis. Europarlamentaras Antanas Guoga tai netgi vadino gera žinia - panaikinus vadinamojo roamingo apmokestinimą, europiečiai galės kad ir internetu atsisiųsti bei naudotis pigiausio ES operatoriaus SIM kortelę. Beje, šias permainas jis vadino dideliu žingsniu link to, kad ateityje išvis būtų atsisakoma mobiliųjų tinklų - galbūt liks tik interneto tinklas ir juo naudojamos tokios programėlės kaip "Viber", "WhatsApp" ir kitos.

Vis dėlto "Bitės" atstovo A. Kapočiaus teigimu, pats reguliavimo principas apibrėžia, kad nustatytos tarptinklinio ryšio kainos galios tik keliaujantiems, o ne ilgą laiką užsienyje praleidžiantiems ar gyvenantiems vartotojams.

"EK yra nustačiusi saugiklius, kurie numato, kad užsienio šalyje žmogus negali mobiliojo ryšio paslaugomis naudotis aktyviau nei toje šalyje, kurioje įsigyta SIM kortelė. Šias sąlygas apibrėžia sąžiningo naudojimosi taisyklės (angliškai vadinamos FUP, "Fair Usage Policy"). Jei bus pastebėta, kad vartotojas aktyviau naudojasi mobiliojo ryšio paslaugomis užsienyje nei SIM kortelės įsigijimo šalyje, jam bus apribota galimybė naudotis EK nustatytais tarptinklinio ryšio (RLAH) tarifais", - aiškino jis.

Tai patvirtino ir "Tele2" atstovas A. Baranauskas. Esą situacija, kai lietuviai, gyvenantys kitose ES šalyse, įsigytų ir naudotųsi lietuviškomis SIM kortelėmis, bus neleistina ir griežtai kontroliuojama. Juk tai atneštų itin didelius nuostolius ne tik lietuvių, bet ir tų pačių britų verslams.

Primename, kad sprendimas panaikinti "roamingo" apmokestinimą buvo priimtas dar 2015 m. spalį. Tai Europos Parlamento nariai vadina dideliu laimėjimu.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder