Užsibrėžtam tikslui pasiekti neprireikė metų

Užsibrėžtam tikslui pasiekti neprireikė metų

Profesionalūs darbuotojai, drąsa rizikuoti bei kardinaliai pakeisti veiklą ir noras dirbti Klaipėdoje - tai pagrindinės uostamiesčio informacinių technologijų (IT) sprendimų bendrovės "Recafe" verslo sėkmės priežastys. Neprireikė nei metų, kad apie jų darbo kokybę gerai kalbėtų ne tik vietos ar Lietuvos verslininkai, bet ir visame pasaulyje puikiai žinomos įmonės.

Klaipėdiečių IT sprendimų bendrovė "Recafe" šiandien skaičiuoja jau šeštus veiklos metus. Tačiau penkerius iš jų - buvo žinoma kaip kūrybinės reklamos įmonė.

"Gyvenome pakankamai gerai ir klientų netrūko, - teigė "Recafe" direktorius Vytis Radvila. - "Tačiau reklamos kūrybos versle tu esi priklausomas nuo geografijos. Vyrauja nuostata, kad kokybiškas reklamos kūrybos paslaugas Lietuvoje teikia tik Vilniuje įsikūrusios bendrovės. Bet jų ir paslaugų kainos - vilnietiškos. Mes buvome nedideli, bet naudojome tuos pačius kūrybos metodus, įrankius, kaip ir kolegos sostinėje. Tačiau veikėme tik Vakarų Lietuvoje."

V. Radvilos teigimu, po penkerių metų veiklos norėjosi plėstis ir augti. Tačiau analizuojant ateities perspektyvas, suvokta, jog šiame versle jau pasiektos "lubos".

"Reikėjo kardinalių sprendimų. Todėl nusprendėme padėti tašką, užbaigti vieną veiklos etapą ir pradėti kitą, turintį daug didesnį potencialą. Pasirinkome programavimo ir IT sprendimų paslaugų veiklą", - sakė "Recafe" vadovas.

Subūrė komandą

Pasak V. Radvilos, buvo užsibrėžtas tikslas eksportuoti savo IT sprendimų paslaugas ir dirbti su sudėtingomis verslo valdymo sistemomis.

"Viskas prasidėjo nuo to, kad reikėjo surasti aukštos kvalifikacijos programuotojų bei suburti profesionalų komandą, su kuria galėtum užtikrintai ir drąsiai siūlyti savo paslaugas užsienio rinkoms. Nusimatėm ir tikslinį užsakovą - IT kompanijos bei reklamos agentūros Skandinavijoje ir Didžiojoje Britanijoje", - pažymėjo "Recafe" vadovas.

Jo teigimu, sėkmingi pokyčiai prasidėjo į Klaipėdą iš Didžiosios Britanijos pakvietus grįžti šiandien vienu iš bendrovės vadovu dirbantį Eimantą Rudminą.

"Eimantas yra itin aukštos kvalifikacijos programuotojas. Jis trejus metus dirbo didelėje ir žinomoje IT bendrovėje Didžiojoje Britanijoje. Pasisekė, kad jis yra klaipėdietis, mūsų miesto patriotas ir sutiko prisijungti prie naujai buriamos komandos", - sakė V. Radvila.

Dirba su pasauliniais ženklais

Už techninį projektų įgyvendinimą "Recafe" atsakingo E. Rudmino teigimu, pradžios būtą itin sunkios.

"Potencialiems užsienio klientams pasiuntėme paprastą žinutę - išbandykite mus. Pirmiausia pasiūlėme atlikti kokį nors smulkų projektą, net ir nemokamai, kad galimi partneriai pamatytų, kaip mes dirbame, kaip greitai ir su kokiomis užduotimis susitvarkome. Beje, dažniausiai potencialūs klientai nuogąstauja ne dėl atliekamų darbų kokybės, o dėl to, ar teisingai mes suprasime užduotis bei ar mes visi laisvai kalbame angliškai. Svarbiausia - komunikacija", - teigė E. Rudminas.

Tuo metu po sunkios pradžios nepraėjus nė metams, uostamiesčio IT specialistai gali pasigirti, kad šiandien dirba su vienomis didžiausių Danijos ar Didžiosios Britanijos reklamos agentūromis.

"Ieškotis atskirų klientų patiems - sudėtinga. Todėl nusprendėme bendradarbiauti su reklamos agentūromis. Jos sukuria produkto ar paslaugos reklamos stilių, o mes pateikiame kūrybinėms mintims įgyvendinti reikalingus IT sprendimus ar produktus. Kuriame telefonų, "Facebook" aplikacijas, - pasakojo E. Rudminas. - Kuriame IT sprendimus tokiems pasaulyje žinomiems prekiniams ženklams kaip "Sprite" ar "Nike". Pakuočių ir turto valdymo sprendimus su partneriais kuriame "Disney", "Universal Studios", "Paramount Pictures" ir kitoms kompanijoms."

Jo teigimu, IT rinka pasaulyje auganti, todėl jų teikiamų paslaugų poreikis tik didės.

"Pradžioje tikrai dirbome ne po aštuonias valandas per parą. Tačiau mums pavyko. O perspektyvos ateičiai didelės", - pažymėjo E. Rudminas. - "Mes dar augame, todėl svarbu užsitarnauti partnerių pasitikėjimą ir įgyti rekomendacijų. Faktas, kad Lietuvos programuotojų paslaugos pigesnės, nei kolegų Danijoje ar Anglijoje. Tačiau kaina šiandien ne pirmoje vietoje. Svarbiausia produkto kokybė, laiku atliekami užsakymai ir partnerio atsakomybė".

IT profesionalai - retenybė Klaipėdoje

"Recafe" sėkmės istorija neabejotinai išskirtinė. Juolab kad Klaipėda niekada negarsėjo kaip šalies IT sprendimų sostinė.

"Lietuva pasaulyje jau žinoma, kaip talentingų programuotojų šalis. Tačiau šiame versle didžiausią pridėtinę vertę kuria Vilnius ir Kaunas. Tuo metu uostamiestyje įsikūrusios tik kelios IT sprendimų bendrovės. Mes nesame dideli. Tačiau džiaugiamės, kad esame įsikūrę būtent Klaipėdoje ir šiandien jau dirbame su pasaulyje žinomais prekiniais ženklais. Taip pat subūrėme savo darbą puikiai išmanančių programuotojų ir dizainerių komandą", - pasakojo V. Radvila.

"Recafe" vadovo teigimu, šiandien programuotojų bendruomenė koncentruojasi Vilniuje ir Kaune. Čia esančios aukštosios mokyklos išties parengia puikius specialistus.

"Tuo metu Klaipėdoje aukštos kvalifikacijos programuotojų beveik nėra. Neišvengiamai ateityje teks įkurti biurą ir sostinėje ar Kaune, tačiau pagrindinis biuras liks Klaipėdoje. Labai atsakingai rinkomės savo darbuotojus, norėdami, kad "Recafe" prekinis ženklas asocijuotųsi su kokybiškomis IT paslaugomis", - pažymėjo V. Radvila.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder