Už atliekas Klaipėdoje mokama tik vietinė rinkliava

Už atliekas Klaipėdoje mokama tik vietinė rinkliava

Greitai bus dveji metai, kai Klaipėdos mieste pasikeitė mokėjimo už atliekas tvarka, tačiau ne visi žmonės supranta, kodėl būtina mokėti vietinę rinkliavą ir negalima sudaryti tiesioginių sutarčių su atliekų vežėjais.

Klaipėdiečiams kyla klausimų, kodėl Gargžduose tokios sutartys sudaromos, o Klaipėdos mieste - ne? Kodėl klaipėdietis negali pats nuvežti savo atliekų į Dumpių sąvartyną?

Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) Vietinės rinkliavos administravimo skyriaus viršininko Šarūno Jono Tamulio teigimu, iki 2008-ųjų liepos mokesčiai už atliekų tvarkymą Klaipėdos mieste buvo skaičiuojami kitaip.

"Daugiabučių namų gyventojai mokėjo nustatytą tarifą pagal būsto plotą, o individualūs namai ir verslininkai galėjo sudaryti sutartis tiesiogiai su vežėjais. Ši sistema turėjo keletą ydų. Viena jų - siekiant kuo mažiau mokėti vežėjams, atliekos buvo slepiamos, verčiamos į pamiškes, pakeles. Kita senosios sistemos problema, kad atsiskaitydami tiesiogiai su atliekų vežėjais žmonės mokėjo tik už vieną atliekų tvarkymo etapą - už šiukšlių surinkimą. O atliekų sutvarkymas sąvartynuose, sąvartynų statyba, uždarymas, rūšiavimo sistemos diegimas ir kiti niuansai buvo neįskaičiuoti į paslaugų kainą", - aiškino Š. J. Tamulis.

Stodama į Europos Sąjungą Lietuva įsipareigojo pastatyti ekologiškus sąvartynus ir sukurti aplinkos taršą mažinančią atliekų tvarkymo sistemą. Klaipėdos apskrityje naujoji europietiška sistema pradėjo veikti nuo 2008 metų. Dabartiniai klaipėdiečių mokesčiai - vietinė rinkliava - skaičiuojami jau ne už vieną paslaugą, o už visą atliekų surinkimo ir sutvarkymo procesą.

"Iki 2008 metų Klaipėdoje buvo žmonių ir verslininkų, kurie už atliekas galėjo nemokėti. Dabar turi mokėti visi. Galime pasidžiaugti, kad klaipėdiečiai, nepaisant sunkmečio, vietinę rinkliavą moka labai pareigingai - gegužės 9 dienos duomenimis, daugiau nei 94 procentai Klaipėdos miesto gyvenamosios paskirties turto savininkų už 2008 ir 2009 metų laikotarpius yra sumokėję vietinę rinkliavą", - teigė pokalbininkas.

Tačiau Klaipėdos apskrityje ne visos savivaldybės spėjo laiku įsivesti vietinę rinkliavą. Todėl, pavyzdžiui, Klaipėdos rajono gyventojai dar moka pagal seną sistemą, gali sudaryti tiesiogines sutartis su vežėjais. Tačiau tai truks nebeilgai - šiemet visoje Klaipėdos apskrityje vietinė rinkliava turi būti įvesta ir visiems apskrities gyventojams bus taikomi vienodi atliekų tvarkymo principai.

"Klaipėdiečiai neturėtų vargintis ir bandyti patys vežti komunalines atliekas į Dumpių sąvartyną ar ieškoti kitų būdų išvengti mokesčių. Vietinė rinkliava yra vienintelis mokestis už atliekų surinkimą ir tvarkymą Klaipėdos mieste", - sakė KRATC atstovas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder