Ūkio ministerija ragina verslininkus nutraukti bado akciją

Ūkio ministerija ragina verslininkus nutraukti bado akciją

Ūkio ministerija kreipėsi į Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociaciją, prašydama nutraukti bado akciją dėl kasos aparatų įvedimo, ir kviečia kilusius nesklandumus ateityje spręsti geranoriškai bendradarbiaujant. Kreipimąsi pasirašė ūkio ministras Rimantas Žylius.

"Siekiame konstruktyvaus bendradarbiavimo su smulkiojo verslo atstovais. Smulkiųjų prekybininkų naudai jau pasiekėme, kad kasos aparatai būtų naudojami be inkasavimo funkcijos. Taip pat bus išmokamos kompensacijos už įsigytus kasos aparatus, atlikti veiksmai, mažinantys administracinę naštą kasos aparatų naudojimo srityse", - sakė R. Žylius.

Pasak jo, šių metų pradžioje Ūkio ministerijoje vykusiame pasitarime dėl kasos aparatų įrengimo dengtose prekyvietėse, kuriose prekiaujama maisto produktais, dauguma smulkiųjų verslininkų, prekybininkų ir valstybės institucijų atstovų pritarė, kad būtų parengta supaprastinta kasos aparatų naudojimo tvarka individualia veikla besiverčiantiems asmenims. Nutarta, kad supaprastintą kasos aparatų naudojimo tvarką iki gegužės 1 d. parengs Finansų ministerijos atstovai.

Smulkiųjų prekybininkų patogumui Ūkio ministerija kartu su Valstybine mokesčių inspekcija parengė klausimus ir atsakymus, kuriais paaiškinama supaprastinta tvarka ir naudojimosi kasos aparatais turgavietėse ypatumai. Taip pat Europos Komisija paskelbė, kad nuo kitų metų pradžios smulkios Lietuvos įmonės, kurių metinė apyvarta mažesnė nei 45 tūkst. eurų (apie 155 tūkst. litų), galės nemokėti pridėtinės vertės mokesčio.

Bado akciją dėl Vyriausybės politikos smulkiųjų verslo ir prekybininkų atžvilgiu dirbantieji pagal individualius verslo liudijimus prie Seimo pradėjo vasario 21-ąją, primena ELTA. Jei ir tai neduos rezultatų, žadama badauti prie Europos Parlamento Briuselyje.

Bado akciją, anot Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos vadovės Zitos Sorokienės, paskatino tai, kad "Vyriausybė priėmė vienašališkus, nepagrįstus sprendimus, absoliučiai nederinusi su smulkiuoju verslu. Nepateikė jokių argumentų, tyrimų. Manome ir toliau esame įsitikinę, kad tai daroma proteguojant stambaus verslo interesus", - Eltai yra sakiusi Z. Sorokienė.

Vienu metu badauja ne mažiau kaip 3 ir ne daugiau kaip 10 savanorių iš visos Lietuvos. Badauti vienas asmuo gali ne ilgiau kaip savaitę.

Apie galimą bado akciją smulkieji verslininkai ir turgaus prekeiviai prakalbo per vasario pradžioje rengtą mitingą, kai nesulaukė valdžios dėmesio.

Didžiausią nerimą smulkiesiems verslininkams ir turgaus prekeiviams kelia tai, jog, pagal Vyriausybės nutarimą, nuo gegužės 1 d. kasos aparatai turės būti naudojami prekiaujant maisto produktais pastatuose, patalpose, kioskuose ir autoparduotuvėse, o be kasos aparatų prekiauti maistu bus leidžiama tik ten, kur nėra fizinių sąlygų - lauke.

Iki balandžio bus kompensuojamos visos ne daugiau kaip 1000 litų kainuojančio kasos aparato įsigijimo išlaidos. Vėliau kompensacijos dalis mažės - balandžio mėnesį bus kompensuojama 60 procentų, gegužės-gruodžio mėnesiais - 50 procentų kasos aparato įsigijimo išlaidų. Kompensacijoms už kasų aparatų įsigijimą skiriama 3 mln. litų iš Privatizavimo fondo lėšų.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder