TVF: pasaulio ekonomikos atsigavimas "silpnas ir nepatikimas"

TVF: pasaulio ekonomikos atsigavimas "silpnas ir nepatikimas"

Pasaulio ekonomikos atsigavimas "silpnas ir nepatikimas", įspėja Tarptautinis valiutos fondas (TVF). Apie tai praneša BBC.

Naujausioje Pasaulio ekonomikos apžvalgoje TVF prognozuoja 3,1 proc. augimą šiais metais ir 3,4 proc. - ateinančiais. Tačiau įspėja, kad toks "drungnas augimas" gali "tęstis be galo".

TVF teigimu, Britanijos pasitraukimas iš Europos Sąjungos (ES) "greičiausiai turės neigiamų makroekonominių padarinių".

Lėtas ekonomikos atsigavimas po pasaulinės finansų krizės yra pasikartojanti tema reguliariose TVF Pasaulio ekonomikos apžvalgų ataskaitose. Naujausioje ataskaitoje įspėjama apie pavojų, kad toks pernelyg lėto augimo modelis įsitvirtins. Silpnas augimas gali lemti mažesnes investicijas, lėtesnį produktyvumo augimą ir TVF vadinamojo "žmogiškojo kapitalo" - įgūdžių ir patirties - nykimą.

TVF susirūpinimas dėl Kinijos kol kas apmalšo: augimas buvo stabilus, todėl nerimas dėl pernelyg staigaus Kinijos ekonomikos sulėtėjimo nepasitvirtino. Tačiau TVF įspėja apie šalies ilgalaikę perspektyvą ir skolos naštą, kuri slegia daugelį verslų. Tai gali turėti nemažų tarptautinių padarinių, ypač pramoninių prekių ir mechanizmų eksporto rinkose.

Kalbėdamas apie Britanijos balsavimą už išstojimą iš ES, TVF teigė, kad finansų rinkos reakcija buvo "padrąsinanti ir rami", todėl fondas padidino Britanijos šių metų augimo prognozę. Tačiau galutinis referendumo poveikis nėra aiškus, todėl TVF prognozuoja žymų Britanijos ekonomikos sulėtėjimą kitais metais - iki 1,1 proc.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder