Tūnantiesiems šešėlyje - mažesnio mokesčio masalas

Tūnantiesiems šešėlyje - mažesnio mokesčio masalas

Analizuojant Klaipėdoje išduodamų verslo liudijimų statistiką neabejojama, kad kai kurie smulkieji verslininkai į šešėlį traukiasi dėl per didelių valdžios mokesčių. [CITATA] Ar jie - tikrai viena iš pagrindinių šio reiškinio priežasčių, bus bandoma išsiaiškinti ateinančiais metais mažinant mokesčius.

Kad Klaipėdoje išduodamų verslo liudijimų statistika neatspindi realios situacijos, vietos valdžia puikiai supranta. Suprantama ir tai, kad kai kurių verslų dinozaurų likimas neištiko - žmonės dirba, tik nenori mokėti mokesčių.

Šiemet savivaldai atsirado galimybė nepaisyti centrinės valdžios nurodymų ir nusistatyti individualius mokesčius už verslo liudijimus. Dvejus metus paeiliui jų kaina augo, o nuo ateinančių metų visiems be išimties šiuo pagrindu dirbantiems smulkiesiems verslininkams tik pigs, kai kuriems - net dešimteriopai. Manoma, kad bent dalį į šešėlį pasitraukusių arba niekada iš jo neišlindusių verslų tai turėtų padėti išvilioti į dienos šviesą.

Tiesa, kainų mažinimui šio mėnesio pabaigoje dar turės pritarti miesto Tarybos nariai.

Klaipėdoje nėra auklių?

Jeigu tikėsime tik oficialiais skaičiais, kai kurių paslaugų pasiūla Klaipėdoje yra šimtus kartų mažesnė nei paklausa. Pavyzdžiui, auklių. Nurodoma, kad pernai mieste jų buvo 4, o per pirmą šių metų pusmetį sumažėjo perpus, nors interneto skelbimų svetainėse galima aptikti šimtus pasiūlymų prižiūrėti vaikus.

Pernai trečiajame pagal dydį Lietuvos mieste buvo tik vienas sulčiaspaudys, o šiemet šiai veiklai liudijimų neišduota. Lygiai taip pat pradingo ir vienas meno kūrinių restauratorius, medvilninių ir lininių audinių audėjas.

Antrus metus paeiliui Klaipėdoje oficialiai nėra ir žmonių, kurie įsigyja verslo liudijimus ir tampa gelbėtojais, kaminkrėčiais, teikia kapaviečių tvarkymo ar duobkasių paslaugas.

Tiesa, Valstybinė mokesčių inspekcija primena, jog šios paslaugos gali būti teikiamos kitu pagrindu, pavyzdžiui, pagal individualios veiklos pažymą.


NEPOPULIARU? Pernai trečiajame pagal dydį Lietuvos mieste buvo tik vienas sulčiaspaudys, o šiemet šiai veiklai liudijimų neišduota. AFP/SCANPIX nuotr.

Savivaldybės tikslas - milijonas

Veiklų, kuriomis verčiamasi turint verslo liudijimą, spektras yra labai platus - tokių iš viso yra 89. Tačiau beveik pusė iš jų Klaipėdoje yra visiškai nepopuliarios: 18-ai veiklų nė vienas verslo liudijimas neįsigyjamas jau dvejus metus, o 24-ioms - tik vienetai.

Minimali liudijimo kaina 2012 m. siekė 1 440 litų, šiemet - 1 530 litų, tačiau šie įkainiai priklausydavo ne nuo vietos, o nuo centrinės valdžios nustatytos tvarkos, pagal kurią nemažą įtaką kainai turi ir minimalus atlyginimas, šiemet padidėjęs iki 1 tūkst. litų. Todėl 2014 metais rekomenduota mažiausia kaina - 1,8 tūkst. litų. Tačiau kiekvienai savivaldybei palikta galimybė mokesčius mažinti.


Verslininkai ir valdininkai iš karto sutarė dėl to derėtis, nors savivaldybė kėlė išankstinę sąlygą: už liudijimus kitais metais reikia surinkti apie milijoną litų.

"Liudijimai būtent toms nepopuliarioms veikloms kainuos simboliškai - 120 litų. Tačiau siūlysime mažinti kainas ir tų liudijimų, kurių įsigyjama daugiausiai", - sakė savivaldybės administracijos Mokesčių skyriaus vedėja Jolanta Uptienė.

Net ir sumažinusi kainas savivaldybė tikisi, kad milijonas litų kitais metais į biudžetą įplauks.

"Populiariausios veiklos jau kelerius metus išlieka tos pačios - prekyba, kirpyklų, kosmetikos kabinetų ir salonų, soliariumų veikla. Pastarųjų šiemet įsigyta trečdaliu daugiau. Toliau sektų statybos baigimo apdailos ir valymo darbai, gyvenamosios paskirties patalpų nuoma", - pažymėjo Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos Mokestinių prievolių departamento direktorė Edita Cibienė.

Visoms populiariausioms veikloms liudijimai kitais metais turėtų kainuoti 1 200 litų.

Verslas derybomis patenkintas

Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos Klaipėdos skyriaus pirmininkas Donatas Botyrius, įtrauktas į derybas dėl naujųjų kainų, "Vakarų ekspresui" sakė, kad savivaldybės pasiūlymas yra priimtinas.

"Toks projektas mus tenkina. Jeigu politikai tam pritars, tai kiti metai akivaizdžiai parodys, kokią įtaką kainų sumažinimas ir lankstesnė sistema daro verslui", - sakė jis.

Organizacijos atstovas patarė atkreipti dėmesį į tai, kad kai kuriems smulkiesiems verslininkams verslo liudijimo įsigijimas yra tik dalis veiklos išlaidų.

"Pavyzdžiui, įvairių prekių pardavėjai. Jie dar turi susimokėti už sveikatos draudimą, išsipirkti nepigias prekybos vietas, reikia apyvartinių lėšų produkcijai įsigyti. Liudijimų kainų mažinimas labiau naudingas tiems, kurie tik teikia paslaugas", - paaiškino D. Botyrius.

Bedarbiai lengvatų negaus

Šiemet apie 80 proc. visų verslo liudijimų Klaipėdoje yra lengvatiniai, už kuriuos reikia mokėti pusę ar tik penktadalį kainos. Ši nuolaida suteikiama pensininkams, socialiai remtiniems asmenims bei bedarbiams.

Teigiama, kad pastarieji įsigyja daugiausiai lengvatinių liudijimų, o dažnai įsiregistruoti Darbo biržoje esą skubama vien dėl šios nuolaidos.

Todėl nutarta siūlyti lengvatą nuo kitų metų bedarbiams naikinti.


Analizuojant verta pažymėti, kad per dešimt šių metų mėnesių verslo liudijimų pagrindu, nors jie pabrango 90 litų, dirbti panoro jau daugiau žmonių, nei per visus 2012 metus, kai Klaipėdoje buvo įsigyti 3 782 verslo liudijimai.

"Prieš didžiąsias metų šventes padaugėja diskotekų ir renginių vedėjų, Kalėdų Senelių", - sakė J. Uptienė.

"Geriau likti šešėlyje"

Visgi vienos Klaipėdos kolegijos studentė Rūta, kuri ne pirmus metus neoficialiai dirba aukle, skaičiuoja, kad ir toks valdžios gestas jos nepaskatins "legalizuotis".

Mergina už valandą prižiūrėtą vaiką iš jo tėvų gauna 6 litus ir tokiu būdu laisvu nuo studijų metu per mėnesį savo kišenę papildo apie 600 litų. Norėdama "išlįsti iš šešėlio", kitais metais ji turėtų pirkti verslo liudijimą, kuris dienai kainuotų 3,29, mėnesiui - 100, o metams - 1 200 litų.

Pirmasis variantas jai netinka - už tą sumą ji gali įsigyti du lengvatinius autobuso bilietus, kurie pravers atvažiuoti į "darbą" ir grįžti iš jo. Be to, gąsdina biurokratija.

100 litų per mėnesį studentui - dideli pinigai, tad atkrenta ir antrasis variantas. Mergina sako geriau nusipirksianti "geros firmos" kosmetikos ir nueisianti į kirpyklą, kurios darbuotoja verslo liudijimą turi.

Na, jeigu jau šimtinė studentui yra didelė, tai 1 200 litų - milžiniška suma. Tad trečio varianto ji net nesvarsto.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder