"Tele2" traukiasi iš fiksuotojo ryšio verslo

Telekomunikacijos

Su fiksuotojo ryšio rinkoje dominuojančiu "Lietuvos telekomu" pusantrų metų bandžiusi konkuruoti bendrovė "Tele2" traukiasi iš šio verslo.

Toks pats sprendimas priimtas ir Latvijoje bei Estijoje, kur fiksuotojo ryšio rinkoje taip pat dominuoja Skandinavijos telekomunikacijų bendrovės "TeliaSonera" valdomi operatoriai.

Nuo pirmadienio "Tele2" nebesudarinės sutarčių su naujais fiksuotojo ryšio klientais, tačiau sudarę sutartis anksčiau paslauga "Tele2 fiksuotas ryšys" galės naudotis ir toliau.

"Vyriausybė ir Ryšių reguliavimo tarnyba nesuteikė vienodų galimybių konkuruoti fiksuotojo ryšio versle su "Lietuvos telekomu", nors to ir reikalauja Europos Sąjungos direktyvos. Ryšių reguliavimo tarnyba nustatė per dideles tinklų sujungimo kainas, taip užkirsdama "Tele2" kelią teikti paslaugas ir atitinkamai - konkuruoti lygiomis teisėmis ir sąlygomis", - sakė "Tele2" generalinis direktorius Petras Masiulis.

Pasak jo, valstybės pagalba atsikratant monopolijos buvo ribota ir per menka, todėl "Lietuvos telekomas" visiškai kontroliavo situaciją.

Fiksuotojo ryšio paslaugas Lietuvoje "Tele2" pradėjo teikti 2004 metų vasario pabaigoje ir tam naudojo buvusio monopolininko "Lietuvos telekomo" infrastruktūrą. "Tele2" skelbė apie planus į fiksuotojo ryšio paslaugas Lietuvoje investuoti 30 mln. litų.

Daugiau kaip 800 tūkst. linijų turintis ir per 2 mlrd. litų į tinklą nuo privatizavimo investavęs "Lietuvos telekomas" valdo apie 95 proc. fiksuotojo ryšio rinkos, kurios metų pajamos siekia apie 450 mln. litų.

Savo tinklų neturinčių bendrovių bandymai įžengti į Lietuvos fiksuotojo ryšio rinką po jos liberalizavimo nebuvo sėkmingi. "Lietuvoje į fiksuotojo ryšio rinką vėl grįžta monopolis", - sakė P. Masiulis.

"Tele2" panašius kaltinimus pateikė ir Latvijos bei Estijos valdžiai bei šių šalių telekomunikacijų rinkos priežiūros institucijoms.

Kabelinių televizijų įkurta Lietuvos bendrovė Nacionalinis telekomunikacijų tinklas (NTT), teikianti fiksuotojo ryšio paslaugas, apgailestauja, kad iš rinkos pasitraukė "Tele2".

"Turėdama nemažą svorį telekomunikacijų rinkoje, ši bendrovė kartu su kitais alternatyviais operatoriais galėtų daug nuveikti skatinant valstybės institucijas operatyviai spręsti fiksuoto ryšio rinkos reguliavimo klausimus. Kartu tikimės, kad toks drastiškas šios įmonės žingsnis taps tam tikru signalu ir už ryšių reguliavimą atsakingiems valstybės pareigūnams, paskatinsiantis spartesnį lygiavertės konkurencijos sąlygų sudarymą", - sakė NTT direktorius Vidas Pukėnas.

Jis sakė, kad NTT taip pat netenkina didelės tinklų sujungimo kainos, telekomo nustatyti dideli skambučių į NTT tinklą tarifai.

"Esant tokiai situacijai konkuruoti sudėtinga, tačiau įmanoma. O vienos bendrovės pasitraukimas iš rinkos toli gražu nereiškia sugrįžimo prie telekomo monopolio", - sakė V. Pukėnas.

ELTA

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder