Teismas: iš "Uber" galima reikalauti licencijų

Teismas: iš "Uber" galima reikalauti licencijų

Pavėžėjimo paslaugų įmonė "Uber" teikia transporto paslaugas, vakar nusprendė Europos Teisingumo Teismas (ETT).

Pati įmonė iki šiol teigė, kad jų programėlė išmaniesiems telefonams yra paprasčiausias tarpininkas tarp vairuotojų ir klientų bei transportavimo paslaugų neteikia. Dėl šios priežasties iš "Uber" nebuvo reikalaujama licencijų, kurios reikalingos, pavyzdžiui, taksi kompanijoms. Šios savo ruožtu skundėsi, kad "Uber" tokiu būdu kuria nesąžiningos konkurencijos aplinką.

"Uber" elektroninė platforma, nors ir yra inovatyvi, vis tiek gali būti apibrėžiama kaip transporto paslauga, todėl iš "Uber" gali būti reikalaujama gauti reikalingas licencijas, kurios atitiktų šalių įstatymus", - rašoma ETT pranešime.

Būtent licencijos ir buvo minimos daugelyje protestų, kuriuos pastaraisiais metais ir mėnesiais ne vienoje pasaulio šalyje prieš "Uber" rengė tradicinių taksi vairuotojai - nuo Indonezijos iki Prancūzijos, nuo Brazilijos iki Ispanijos ir Rumunijos.

Šį mėnesį kompanija nutraukė veiklą Danijoje, kur teismas įvedė griežtesnes taisykles keleivių vežimui už pinigus.

Vietiniai teismai Europoje savo veiklą 2011 metais pradėjusios amerikiečių kompanijos teikiamą "UberPop" paslaugą neteisėta yra pripažinę Vokietijoje, Ispanijoje, Prancūzijoje, Italijoje, Belgijoje, Portugalijoje.

Įprastai "Uber" šiuos sprendimus apskundžia, tačiau po ETT nutarties manoma, jog programėlėmis administruojamų pavėžėjimo paslaugų Europos Sąjungos šalyse laukia niūrios perspektyvos - "Uber" pripažinta transporto paslaugų teikėja, o tai reiškia, kad ji privalės laikytis šią veiklą reglamentuojančių kiekvienos šalies įstatymų.

ETT nuomonė nėra įpareigojanti, bet kitų teismų teisėjai, spręsdami bylas, paprastai šios nuomonės laikosi.

„Uber" komentaras

„Esame susipažinę su šia nuomone ir laukiame galutinio teismo sprendimo, kuris bus priimtas vėliau šiemet. Mūsų vykdomos veiklos priskyrimas transporto sričiai nepakeistų dabartinio įmonės teisinio reguliavimo daugelyje Europos Sąjungos šalių. Vis dėlto toks sprendimas pakenktų labai reikalingai pasenusių įstatymų, neleidžiančių milijonams Europos gyventojų keliauti vieno mygtuko bakstelėjimu, pertvarkai”, - sakė „Uber” atstovas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder