Teismai "Geotermą" paklupdė ant kelių

Teismai "Geotermą" paklupdė ant kelių

Šalia Klaipėdos požemių vandenį siurbiančios valstybinės įmonės "Geoterma" siekiai iš energijos tiekėjos virsti sveikatingumo centru bliūkšta. Biurokratai net nesileidžia į kalbas, o paskutinį vinį į idėjos karstą įkalė Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas - jis atmetė "Geotermos" skundą dėl Nuolatinės statybos komisijos bei Klaipėdos visuomenės sveikatos centro (KVSC) veiksmų.

"Geoterma" Klaipėdoje dirba jau 20 metų. Ji ima iš gręžinio sūrų vandenį, esantį 1 200 m gylyje, ir tiekia miestui ekologišką, iš žemės paimtą šilumą. "Vakarų ekspresas" jau rašė, kad "Geoterma" druskingą vandenį norėtų naudoti sveikatinimo srityje. Šiuos planus užblokavo Klaipėdos visuomenės sveikatos centras (KVSC), kuris atsisakė nustatyti mineralinio vandens gręžinio apsauginę zoną. Kadangi sklypas patenka į gamybos ir komunalinių objektų sanitarinę apsaugos zoną, teigiant, kad "norima nustatyti sanitarinę zoną sanitarinėje zonoje", leidimas nebuvo išduotas.

Vykdant gręžiniams keliamus reikalavimus "Geotermos" užsakymu buvo parengtas gręžinio, iš kurio imamas vanduo, vandenvietės sanitarinės apsaugos specialusis planas. Jis tris kartus buvo derinamas Klaipėdos savivaldybės Nuolatinės statybos komisijoje. Ir visus tuos tris kartus to plano nederino tik vienos iš šešių institucijų atstovai - KVSC.

Aklavietėje atsidūrusi bendrovė dar užpernai vasarą kreipėsi į Klaipėdos apygardos administracinį teismą ir prašė, kad šis panaikintų KVSC teritorijų planavimo dokumentų vertinimo pažymą, Nuolatinės statybos komisijos kompleksinio derinimo protokole padarytą įrašą "nederinama" bei panaikintų minėtos komisijos sprendimą nederinti spec. plano dėl sanitarinės apsaugos zonos nustatymo.

Pernai balandį klaipėdiečiai tokius prašymus atmetė kaip nepagrįstus. "Geoterma" pasinaudojo teise skųsti tokį sprendimą ir kreipėsi į Lietuvos vyriausiąjį administracinį teismą (LVAT). Deja, teismas, kaip ir KVSC, argumentavo, kad remiantis higienos normomis bei kitais dokumentais galimybės nustatyti sanitarinę zoną sanitarinėje zonoje teisiškai nėra jokios galimybės.

LVAT neskundžiama nutartimi paliko galioti klaipėdiečių priimto sprendimo dalį, kurioje skundai atmetami. Maža to, "Geotermai" teks sumokėti per 500 eurų bylinėjimosi išlaidų KVSC.

"Geotermos" vadovas dr. Sigitas Petrauskas buvo itin nusivylęs teismo sprendimu.

"Esame vieninteliai tokie Baltijos šalyse, turime išskirtinį potencialą, tačiau dėl biurokratinių raidžių sudėliojimo kelio neįmanoma prasiskinti. Norėtųsi normaliai sėsti ir su sveikatos centru bandyti tartis dėl problemos sprendimo, tačiau jie šnekėtis nenori. Kai bandėme, man pasakė, jog tai dienai priėmė tokį sprendimą, tokia jų nuostata ir jos nekeis", - sakė nežinioje šiuo metu esantis "Geotermos" vadovas ir pridūrė, kad tokiu atveju belieka laukti, kol ateis nauja, sukalbamesnė ir supratingesnė valdžia.

IDĖJOS. Politikai yra tvirtinę, kad norėtų geoterminį vandenį panaudoti skatinant turizmą - neįgaliųjų pliažo aikštelėje galėtų įsikurti SPA su atviru baseinu, kuriame burbuliuotų beveik 40 laipsnių mineralinis geoterminis vanduo. "Scanpix" nuotr.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder