Svarbiausiems turizmo projektams - ES pinigai

Svarbiausiems turizmo projektams - ES pinigai

Į valstybės planuojamų turizmo projektų sąrašą ūkio ministro įsakymu įtraukti 27 nauji projektai, kuriems bus skiriama Europos Sąjungos (ES) parama. Tarp jų - ir penki tęsiami bei naujai pradedami projektai pajūryje.

Pasak ūkio ministro Rimanto Žyliaus, turizmo plėtrai Lietuvoje didelę įtaką daro sezoniškumas, iki šiol nepakankama ekologinio turizmo maršrutų pasiūla bei kultūros paveldo ir saugomų teritorijų pritaikymo lankytojams problemos.

"Todėl į sąrašą ES lėšoms gauti įtraukti Lietuvai svarbiausi projektai, kurių įgyvendinimas sustiprins turizmo sektoriaus konkurencingumą", - teigė jis.

Vertinant projektus vienas svarbiausių kriterijų buvo kompleksiškumas, prioritetas taip pat buvo teikiamas kurortuose, kurortinėse bei didžiausio turistinio potencialo teritorijose planuojamiems objektams.

Iš viso buvo gautos 88 paraiškos, prašoma bendra suma - 606 mln. litų. Į sąrašą įtrauktiems 27 projektams numatoma paskirstyti 127 mln. Lt.

Preliminariai iki 7 mln. litų ES lėšų ketinama skirti Smiltynės jachtų uosto infrastruktūros projektui, iki 4 mln. - įrengti kempingui Nemirsetoje, per 13 mln. - jūros teikiamų pramogų, sveikatingumo paslaugų ir pažinimo parkui Kopgalyje, iki 3 mln. - Palangos botanikos parko istorinei daliai restauruoti ir pritaikyti viešosioms reikmėms, 1 mln. - Klaipėdos dramos teatrui pritaikyti kultūrinio turizmo reikmėms.

Pasak Palangos savivaldybės Ekonominės plėtros skyriaus vedėjos Irenos Šatkauskienės, Botanikos parko restauracijos projektas jau yra įgyvendinamas - pirmajam etapui buvo gauta pinigų pagal tą pačią finansavimo priemonę.

Tikimasi, kad antruoju etapu pavyks pabaigti jau viską, kas buvo numatyta. Dar liko sutvarkyti tvenkinio krantą ir sutvirtinti dugną, įrengti ir atnaujinti vandentiekio, elektros apšvietimo tinklus, sutvarkyti didįjį parterį, restauruoti fontaną priešais Gintaro muziejų, sutvarkyti pavėsines, ledainę, mažosios architektūros formas, želdynus.

Ar visus šiuos darbus pavyks padaryti, anot I. Šatkauskienės, parodys konkursas.

Kempingas Nemirsetoje - visiškai naujas projektas. Miesto valdžia apsisprendė jį įrengti matydama, kad Palangoje trūksta ekonominės klasės apgyvendinimo paslaugų, t. y. kempingų.

"Yra turizmo stovyklų, kurios teikia poilsio palapinėse paslaugą, bet, atsižvelgiant į poreikį, jų nepakanka", - sakė ji.

Privatūs kempingai nekuriami dėl didelės žemės kainos ir trumpo vasaros sezono.

Kurorto valdžia viliasi, kad naujasis kempingas svečius galės priimti po dvejų metų. Kiek tiksliai jame bus vietų, parodys šiuo metu jau rengiamas techninis projektas.

Pagal detalųjį planą, Nemirsetos kempinge galėtų būti apie 60 vietų palapinėms ir automobiliams, iki 30 vieno aukšto namelių su šalia esančiomis vietomis transporto priemonėms, apie 60 vietų nameliams ant ratų ir bendrojo naudojimo patalpos.

VšĮ "Klaipėdos jachtklubas" jachtų uosto rekonstrukciją jau įgyvendina - šiuo metu plušama ties pirmojo etapo darbais - rekonstruojamos du baseinus "įrėminančios" krantinės ir molas.

Antruoju etapu numatoma išvalyti uostelio akvatoriją, rekonstruoti dar vieną krantinę, lauko inžinerinius tinklus, įrengti molą, pontonus, aptarnavimo kolonėles (gėlo vandens, elektros), sutvarkyti mažąją architektūrą ir aplinką.

Tęstinis ir Lietuvos jūrų muziejaus įgyvendinamas projektas - ES lėšos bus skiriamos antrajam delfinų terapijos centro įkūrimo etapui.

Finansinė injekcija Klaipėdos dramos teatro pastatui - taip pat tęsti rekonstrukcijai. Darbai buvo pradėti praėjusių metų pavasarį ir turėtų trukti apie ketverius metus.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder