Susidomėjimas „Geoterma" yra, bet garantijų - ne

Susidomėjimas „Geoterma" yra, bet garantijų - ne

Paskutinę šio mėnesio dieną turėtų oficialiai paaiškėti, kas perims vienintelės Lietuvos geoterminės šilumos gamintojos bendrovės "Geoterma" valdymą. Praėjusių metų pabaigoje buvo oficialiai pranešta, kad laikinai pagrindinę veiklą sustabdžiusi įmonė bus parduota už eurą.

Rudenį dėl UAB "Geoterma" akcijų pardavimo sutarė "Lietuvos energijos gamyba" (perėmė 23,44 proc. akcijų) ir VĮ Turto bankas (perėmė 76,56 proc. akcijų). Pastarajam buvo patikėtas bendrovės privatizavimo būdo nustatymas, sąlygų parengimas bei kitų procedūrų vykdymas.

Turės prisiimti naštą

Turto bankas patvirtino, kad besidominčiųjų "Geotermos" akcijų paketo privatizavimu yra, tačiau Finansinio turto ir pardavimų departamento direktorius Benitas Jonikas atskleisti konkrečių interesantų negalėjo.

"Yra keletas potencialių investuotojų, besidominčių akcijų paketu. Tačiau negaliu patvirtinti, kad paskutinę dieną akcijų paketas bus perimtas. Tai paaiškės po vokų atplėšimo", - sakė B. Jonikas.

Paskelbus apie "Geotermos" privatizavimą, Turto bankas nurodė visas sąlygas. Potencialus pirkėjas be Turto banko sutikimo neturės teisės akcijų parduoti ar kitokiu būdu perleisti, įkeisti ar kitaip apsunkinti ir perduoti šioms akcijoms suteiktas turtines ir neturtines teises iki tol, kol bus grąžinta bendrovės skola Finansų ministerijai.

Skola turės būti grąžinta sutartyje numatytais terminais - iki šių metų rugsėjo 1 d. Iki privatizavimo sandorio pasirašymo dienos naujieji investuotojai privalės pateikti kredito įstaigos garantiją ar laidavimą dėl bendrovės skolos.

Investuotojai taip pat privalės užtikrinti Europos Sąjungos finansuojamų projektų tęstinumą inžinerijos mokslinių tyrimų srityje pagal pasirašytas sutartis. Savininkai bus įpareigoti sudaryti sąlygas mokslininkams atlikti mokslinius tyrimus geotermijos srityje pagal finansuojamus projektus ir programas.

Savo ruožtu Turto bankas įsipareigos pateikti prašymą Finansų ministerijai dėl bendrovės skolos ir palūkanų restruktūrizavimo, jei potencialus investuotojas parengs įmonės skolos restruktūrizavimo projektą nustatyta tvarka.

"Geotermos" dokumentų rinkinys bus parduodamas nuo sausio 22 d. iki sausio 29 d. O štai paraiškos bus priimamos nuo sausio 22 d. iki 30 d. Vokai su paraiškomis bus atplėšiami sausio 31 d.

"Vakarų ekspresui" susisiekti su "Geotermos" vadovu dr. Sigitu Petrausku nepavyko.

Nepriklausoma šilumos gamintoja

Bendrovė "Geoterma" savo pagrindinę veiklą sustabdė praėjusių metų kovo 1 d., kadangi dirbo nuostolingai ir nepajėgė konkuruoti su Klaipėdos regiono šilumos gamintojais. Tam įtakos turėjo pastaraisiais metais uostamiestyje mažėjusi šilumos kaina.

Parodomoji geoterminė jėgainė pradėta statyti dar 1997 m. Nuo 2004 m. jėgainėje prasidėjo šilumos gamyba, bet ji pradėjo dirbti nuostolingai. Įmonė buvo pasiryžusi Klaipėdoje įrengti gydomųjų mineralinių vandenų kurortą, tačiau tokiai minčiai reikiamų teisės aktų pakeitimų neatsirado.

2016 m. "Geotermos" nuostoliai siekė beveik pusę milijono eurų (456 tūkst. Eur). Metais anksčiau bendrovė patyrė trečdalio milijono eurų nuostolį (369 tūkst. Eur).

Geoterminė jėgainė jau seniai susiduria su techninėmis problemomis, susijusiomis su geoterminio vandens gavyba, tad negali išnaudoti visų jėgainės pajėgumų ir užtikrinti tinkamo veiklos efektyvumo.

Jėgainė per metus galėjo pagaminti 150 gigavatvalandžių (GWh) šilumos, o 2015 ir 2014 m. atitinkamai pagamino tik 34 GWh ir 55 GWh šilumos. Galų gale "Geoterma" atsidūrė termofikacinės jėgainės "Fortum Klaipėda" šešėlyje.

Įdomu tai, jog "Geoterma" yra vienintelė nepriklausoma šilumos gamintoja Klaipėdos regione. Iki veiklos sustabdymo ji šilumos energiją gamino naudodama tik gamtines dujas. Šviesesnio rytojaus itin tikisi mokslininkai, kurie dėl bendrovės turimos unikalios įrangos įžvelgia perspektyvą.

Klaipėdos LEZ teritorijoje esantys "Geotermos" pastatai užima 1 663 kv. metrus. Žemės sklypų plotas - 2,5 hektaro. Jeigu atsitiktų taip, jog šio mėnesio pabaigoje bendrovės niekas nenupirks, jai grės bankrotas.

Kaip teigia Turto bankas, dėl šilumos energijos gamybos atnaujinimo spręs naujasis įmonės savininkas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder