Sumažinus PVM kainos viešbučiuose krito apie 14 proc.

Sumažinus PVM kainos viešbučiuose krito apie 14 proc.

Šių metų sausį, palyginti su praėjusių metų gruodžio mėnesiu, kai dar buvo taikomas padidintas 21 proc. PVM, viešbučių kambarių kainos vidutiniškai atpigo apie 14 proc. O apgyvendinimo paslaugų kainos sumažėjo dar labiau – apie 16 proc.

Tai paaiškėjo Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijai (LVRA) paprašius savo narių pateikti duomenis apie viešbučių kambario kainų pokytį sausio mėnesį. Apklausoje dalyvavo kelios dešimtys viešbučių ir įmonių, valdančių viešbučius, iš įvairių šalies miestų.

"Pradėjus taikyti mažesnį PVM, viešbučiai kainas sumažino daugiau nei tikėjomės. Prognozavome, kad kainos gali mažėti iki 10 proc. t. y. maždaug tiek, kiek sumažėjo PVM. Tačiau viešbučių pateikti duomenys rodo, kad apgyvendinimo paslaugos atpigo dar labiau. Manau, tai lėmė vis dar įtempta situacija viešbučių rinkoje. Bendras užimtumas viešbučiuose nesiekia ir 50 proc., konkuruojama dėl kiekvieno kliento, o tai taip pat įtakoje apgyvendinimo paslaugų kainas“, – sako LVRA prezidentė Evalda Šiškauskienė.

LVRA prezidentės teigimu, dėl sumažinto PVM sumažėjus apgyvendinimo paslaugų kainoms atsirado galimybių į Lietuvą vėl susigrąžinti užsienio svečius, kurie sudaro maždaug 80 proc. viešbučių klientų.

"Kai po naktinės mokesčių reformos PVM viešbučiams šoktelėjo nuo 5 proc. iki 21 proc., nebegalėjome konkuruoti net su artimiausiomis kaimynėmis – Latvija ir Estija. Todėl Lietuvos viešbučiai buvo išbraukti iš Europos turizmo žemėlapio“, – sako E. Šiškauskienė.

LVRA prezidentės teigimu, sumažintas PVM ne tik padidino Lietuvos viešbučių konkurencingumą, bet ir daro kitą teigiamą įtaką. Nors tepraėjo pusantro mėnesio, kai taikomas mažesnis PVM, kai kurie viešbučiai, jau pradėjo didinti atlyginimus darbuotojams, kurti naujas darbo vietas, sutaupytas lėšas planuoja panaudoti atsinaujinimui.

Pavyzdžiui, LVRA duomenimis, Vilniaus viešbutis "Artis Centrum Hotels“ didina atlyginimus portjė tarnybai ir administratoriams. Bendrovė Druskininkų vandens parko viešbutis "Aqua“ informavo, kad šių metų sausio mėnesį viešbutyje 13 proc. padidintas darbo vietų skaičius, sukurtos papildomos 7 darbo vietos. Palangos viešbučio "Alka“ direktorė Gražina Wagener pranešė, jog lėšas, sutaupytas dėl sumažinto PVM, panaudos viešbučio remontui. "Vanagupės“ viešbučio vykdančioji direktorė Giedrė Kvedaravičienė informavo, kad planuojama šiemet atidaryti konferencijų centrą, investuoti į viešbučio atnaujinimą.

Dar pernai tendencija buvo visiškai priešinga. Sunkmečiu viešbučiai buvo priversti atleisti maždaug ketvirtadalį darbuotojų, gerokai mažėjo ir likusių viešbučių darbuotojų darbo užmokestis, bet kokios investicijos buvo sustabdytos.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder