Sugriežtinta ES lėšomis finansuojamų projektų kontrolė

Sugriežtinta ES lėšomis finansuojamų projektų kontrolė

Vis dažniau nustatant pažeidimų įgyvendinant Europos socialinio fondo lėšomis finansuojamus projektus Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) sugriežtino finansuojamų projektų kontrolę. Dėl to Europos socialinio fondo agentūra (ESFA) pradėjo rengti daugiau neplaninių patikrų.

Nustačius pažeidimų mažinamas projektų finansavimas, reikalaujama grąžinti netinkamai panaudotas lėšas, o už pakartotinius ir piktybinius pažeidimus gali būti nutraukta sutartis ir pareikalauta grąžinti visą gautą paramą.

Apibendrinus šiais metais ESFA atliktų patikrų rezultatus nustatyta, kad apie 30 proc. visų patikrintų mokymų pagal suderintą grafiką nebuvo vykdomi. Daugiausiai pažeidimų užfiksuota įgyvendinant darbuotojų mokymo ir kvalifikacijos kėlimo projektus įmonėse. Mokymų arba kvalifikacijos kėlimo projektai - viena iš projektų rūšių, kurių įgyvendinimas finansuojamas Europos socialinio fondo lėšomis.

Nustatyta, kad kai kurie projektų vykdytojai Europos Sąjungos struktūrinę paramą administruojančioms institucijoms piktybiškai neteikia projektų metu vykdomų mokymų grafikų, laiku neinformuoja apie pasikeitusią jų vietą ar laiką, neužtikrina planuoto dalyvių lankomumo, teikia klaidingą informaciją ir dokumentus. Siekiant, kad projektai būtų kokybiškai įgyvendinami vykdoma griežtesnė jų kontrolė ir mažinamos administravimui skirtos lėšos.

Tuo tarpu už panašaus pobūdžio nusižengimus, kurie yra sisteminiai, projektų finansavimas bus nutraukiamas, o netinkamai panaudotos lėšos bus išieškomos.

Šiuo metu už pažeidimus finansavimas yra sumažintas septynioms mokymo projektus įgyvendinančioms įmonėms ir asociacijoms. Bendra šiems projektų įgyvendintojams sumažinta suma viršija 200 tūkst. litų.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija yra tarpinė institucija, atsakinga už 16 priemonių įgyvendinimą 2007-2013 m. Žmogiškųjų išteklių plėtros programos lėšomis (tai viena iš beveik 20-ies programų, už kurių įgyvendinimą atsako SADM). Jas įgyvendinant finansuojami įvairių institucijų projektai, skirti kovai su nedarbu, darbuotojų kvalifikacijos kėlimui, diskriminacijos mažinimui, darbui su socialinę atskirtį patiriančiais asmenimis ir kt. Šiuo metu įgyvendinami 322 projektai.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder