Stažuotė SBA koncerne - puiki karjeros pradžia

Stažuotė SBA koncerne - puiki karjeros pradžia

30 Lietuvos įmonių vienijantis SBA koncernas Lietuvos jaunimui siūlo išskirtinę galimybę - apmokamą stažuotę. Būtent šitaip savo karjerą šioje pažangioje gamybinių įmonių grupėje pradėję jaunuoliai džiaugiasi, kad stažuotė leido jiems saugiai ir lengvai įsilieti į koncerno veiklą.

Neįkainojama patirtis

"Kartais net pagalvoju, kad per pusmetį stažuotės įgijau kur kas daugiau žinių, nei studijuodamas bakalaurą ir magistrantūrą. Tikrai nenoriu nuvertinti studijų. Jos reikalingos jaunam žmogui. Bet reikia pripažinti, kad praktinė patirtis stažuojantis iš tikrųjų labai praplečia akiratį ir suteikia daug reikalingų žinių. Tai tikrai neįkainojama patirtis", - pasakojo bendrovėje "Klaipėdos baldai" po stažuotės likęs dirbti Donatas Norkus.

Iš Šiaulių kilęs jaunuolis Kauno technologijos universitete (KTU) baigė medienos gaminių dizaino ir technologijų bakalauro bei medienos inžinerijos magistro studijas.

"Magistrantūros antro kurso pabaigoje buvau atvykęs į universitetą pokalbio su magistrinio darbo vadovu. Jis ir užsiminė, kad yra atvažiavę SBA koncerno atstovai ir studentams "pasakos apie kažkokią stažuotę". Smalsumo vedamas nuėjau pasiklausyti. Sudomino. Taip sutapo, kad kaip tik tuo metu nesėkmingai myniau kredito unijų slenksčius, mėgindamas gauti jaunojo verslininko paramą verslui vystyti. Tad nusprendžiau atversti kitą gyvenimo puslapį ir dalyvauti stažuotės atrankoje. Neilgai trukęs, pravėriau "Klaipėdos baldų" duris", - pirmus žingsnius prisiminė stažuotės programoje dalyvavęs vyras.

Po stažuotės D. Norkus liko dirbti bendrovėje technologu ir džiaugiasi turintis ne tik puikų darbą, bet ir galintis gyventi, jo nuomone, tobulame mieste - Klaipėdoje.

[CITATA]

"Stažuotės metu lengva ir paprasta įsilieti į kolektyvą, nes daugelis į "mokinukus" žiūri atlaidžiai, užkalbina, siūlosi padėti, pataria. Man labai patiko, kad stažuotės metu buvau ne vienoje kompanijoje. Mus vežė ir į kitas SBA koncernui priklausančias bendroves, tad per tą pusmetį galėjome susipažinti su kelių įmonių veikla, technologiniais procesais", - stažuotės metu gauta informacija džiaugėsi D. Norkus.

Nustebino pažanga

Jam pritarė ir pernai stažuotojų programą baigusi bei dabar SBA baldų kompanijoje technologe dirbanti Alina Ventis.

"Jauniems žmonėms labai rekomenduočiau išbandyti šią stažuotę. Per 6 mėnesius vyko labai daug naudingų mokymų, susipažinome su baldų gamyba, atlikome įvairias naudingas užduotis. Tokia stažuotė padeda jaunam specialistui lengviau užkopti ant to pirmojo karjeros laiptelio", - pasakojo 26 metų moteris.

KTU Tekstilės inžineriją baigusi A. Ventis pasakojo stažuotėje atsidūrusi visiškai atsitiktinai.

"Atvykusi gyventi į Klaipėdą ieškojau darbo. Žemaitijoje tekstilės pramonė nėra labai smarkiai išvystyta, tad darbo pagal specialybę rasti nepavyko. Tuomet nusprendžiau kandidatuoti į mokymo koordinatoriaus poziciją "Klaipėdos balduose". Kiek vėliau paaiškėjo, kad SBA baldų kompanija ieško technologo, kuriam tekstilė nebūtų svetimas dalykas. Taip netikėtai atsiradau ten, kur ir norėjau būti", - pasakojo moteris.

Ji džiaugiasi, kad specialybė yra labai artima jos dirbamam darbui, nes projektai, kuriuos ji vykdo, labai susiję su tekstile.

"Stažuotė labai praplėtė akiratį. Niekada nebūčiau pagalvojusi, kad baldų gamybos fabrikai yra tokie modernūs, automatizuoti. Taip pat niekada nebuvau susidūrusi su tokiais didžiuliais tekstilės projektais, su kuriais palengva supažindino stažuotės vadovas. Labai džiaugiuosi pasirinkusi šią stažuotę", - džiaugėsi A. Ventis.

Stažuotojai gauna atlyginimą

Jaunus žmones rinktis stažuotę SBA koncerne vilioja ir tai, kad jos metu jie gauna atlyginimą bei kitas socialines garantijas, ko dažnai nebūna atliekant praktiką.

"Mes patys esame suinteresuoti pritraukti į įmonę jaunus, perspektyvius žmones. Deja, Lietuvoje nėra tiek daug aukštųjų mokyklų, kurios rengtų baldų gamybos specialistus, tad prieš keletą metų ir sugalvojome rengti šią programą, vildamiesi, kad patys galime išugdyti puikių specialistų. Taip ir nutiko. Tad į mūsų rengiamą stažuotės programą gali pretenduoti bet kurią specialybę baigę, aukštąjį išsilavinimą turintys jaunuoliai. Svarbu, kad jie būtų motyvuoti ir siektų žinių", - pasakojo SBA koncerno Personalo ugdymo vadovė Giedrė Dauguvietytė.

Kelerių metų patirtis rodo, kad ši programa naudinga ir koncernui, ir jaunimui, nes jiems tai puiki galimybė saugiai įsilieti į darbovietę.

"Juk dažnai ką tik baigusiam specialistui nedrąsu eiti ieškoti darbo į dideles organizacijas, o ir darbdavys neretai prašo darbinės patirties, taigi stažuotė - puikus pasirinkimas. Mes kviečiame ateiti pas mus ir ką tik studijas baigusius jaunuolius", - minėjo G. Dauguvietytė.

Ugdo lyderius

Stažuotės programą SBA koncernas pradėjo vykdyti 2014 metais. Per trejus metus joje dalyvavo 33 jaunuoliai, 25 iš jų liko dirbti koncerno įmonėse.

Programa trunka pusę metų. Ji yra struktūruota. Iš pradžių stažuotojai susipažįsta su pačia organizacija, saugos, kokybės, gamybos efektyvumo aspektais ir reikalavimais ir tik tada patenka į konkrečias įmones.

KARJEROS PRADŽIA. "Tokia stažuotė padeda jaunam specialistui lengviau užkopti ant to pirmojo karjeros laiptelio", - džiaugėsi pernai stažuotojų programą baigusi bei dabar SBA baldų kompanijoje technologe dirbanti Alina Ventis. Eimanto CHACHLOVO nuotr.

"Stažuotojai turi galimybę nuodugniai susipažinti su įmonėje vykdoma veikla. Pavyzdžiui, jei įmonėje yra keli cechai, tai stažuotojas ir turės galimybę įgyti patirties kiekviename iš jų. Po kelių mėnesių jis jau stažuojasi konkrečioje darbo vietoje. Pavyzdžiui, jei jis pretenduoja į meistro pareigas, tai paskutinius kelis mėnesius ir dirba meistro globoje. Pasibaigus stažuotei, abipusiu susitarimu sprendžiama, ar pasirašyti sutartį nuolatiniam darbui. Pusmečio tikrai pakanka save išbandyti. Per tą pusmetį stažuotojai suvokia ir tai, ar jiems patraukliau vadovauti kitiems, ar, tarkim, dirbti ekspertu", - pasakojo SBA koncerno Personalo ugdymo vadovė.

Stažuotis galima meistro, technologo, pirkimų vadybininko bei gamybos vystytojo ir inovacijų projektų vadybininko pozicijose.

Visos stažuotės metu jaunimą globoja stažuotės vadovai, tad tai puiki galimybė jaunimui mokytis iš patyrusių specialistų bei vadovų.

Stažuotės metu keletą kartų visi stažuotojai susitinka vienoje kurioje nors koncerno įmonėje, susipažįsta su jos veikla bei turi galimybę išgirsti tos įmonės vadovo karjeros patirtį. Taip pat stažuotojams surengiami keli lyderystės pagrindų seminarai.

"Kasmet programą tobuliname atsižvelgdami į pačių stažuotojų pasiūlymus ir pastabas. Mums smagu, kad patys stažuotojai sako, jog per tą pusmetį jie gauna tiek naudingos informacijos, tarsi baigtų antrą universitetą", - pasidžiaugė G. Dauguvietytė.

Tie stažuotojai, kurie tampa nuolatiniais kompanijos darbuotojais, po metų turi galimybę patekti į jaunųjų lyderių programą, kurios metu vykdomi ugdomieji projektai bei asmeninės lyderystės mokymai, praverčiantys kiekvienam siekiančiam karjeros.

Šiemet jau ketvirtoji stažuotojų laida SBA koncerne bus renkama rugsėjo mėnesį.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder