Stambiausia privatizuojama bendrovė sulaukė naujų pirkėjų.

Vakar įvykusiame 100 proc. Klaipėdos savivaldybei priklausančių šiukšlių rinkimo, gabenimo, apdorojimo, taip pat gatvių valymo bendrovės "Specialus autotransportas" akcijų pardavimo aukcione didžiausią kainą pasiūlė Vilniuje registruota bendra su JAV bendrovė "Caslin Baltic".
Savivaldybės nustatytą pradinę 4,2 mln. Lt akcijų pardavimo kainą ši įmonė pakėlė iki 4,6 mln. Lt.
Be "Caslin Baltic", aukcione dalyvavo dar dvi Lietuvos bendrovės - "Satubras", pasiūliusi 4,5 mln. Lt, bei "Kopų lūgnė", pasiūliusi 4,3 mln. Lt.
Iki šiol tai didžiausias uostamiesčio Savivaldybės privatizuojamas objektas. Pasak Savivaldybės Įmonių skyriaus vedėjos pavaduotojo Jono Navicko, galutiniai aukciono rezultatai paaiškės tik kitą savaitę, kai juos patvirtins aukciono vykdymo bei Privatizavimo komisijos. Pastaroji į posėdį bus kviečiama greičiausiai pirmadienį.

Pirmas bandymas - nesėkmingas

"Specialaus autotransporto" akcijų pardavimo aukcionas paskelbtas jau ne pirmą kartą.
Pirmasis uostamiesčio Savivaldybės bandymas privatizuoti šį objektą prieš metus baigėsi nesėkme. Tuomet konkurse vienintelė dalyvavo ir jį laimėjo sostinės bendrovė "Vienituras".
Nors vilniečiai ir pervedė 200 tūkst. Lt pradinį įnašą, visos daugiau nei 6 mln. Lt pasiūlytos sumos sumokėti nesugebėjo, todėl šis privatizavimo sandoris, praėjus net trims savaitėms nuo paskutinio atsiskaitymo termino pabaigos, buvo nutrauktas.
Beje, skirstant praėjusių metų antrojo pusmečio Savivaldybės privatizavimo fondo lėšas, buvo suplanuota, kur panaudoti šiuos 6 mln. Lt. Jų negavus, fondo sąmatą teko skubiai koreguoti.

Klaidingas sprendimas?

Nutrūkus didžiausiam Savivaldybės turto privatizavimo sandoriui, miesto valdžia svarstė galimybę pakeisti privatizavimo modelį bei parduoti mažesnę "Specialaus autotransporto" akcijų dalį.
Tačiau miesto politikų valia buvo nuspręsta palikti galioti ankstesnį miesto Tarybos sprendimą, kurį, beje, Klaipėdos meras Rimantas Taraškevičius buvo pavadinęs klaidingu, ir parduoti visus 100 proc. bendrovės akcijų. Tiesa, atsižvelgus į pokyčius rinkoje, dviem milijonais litų buvo sumažinta pradinė akcijų pardavimo kaina.
Ar sprendimas visiškai privatizuoti komunalines paslaugas teikiantį "Specialųjį autotransportą" yra teisingas, tebesvarstoma iki šiol. Mat remiantis kai kurių kitų šalių patirtimi, buitinių atliekų tvarkymo funkcija bei ją atliekančios įmonės yra savivaldybių žinioje.

Tarifai kol kas nesikeis

Pagal privatizavimo sąlygas, naujasis "Specialaus autotransporto" akcijų savininkas turės investuoti į įmonę ne mažiau 3,65 mln. Lt, 5 metus nekeisti bendrovės veiklos ir 3 metus išsaugoti ne mažiau kaip pusę esamų darbo vietų. Pinigus už akcijas pirkėjas turės sumokėti per 30 dienų nuo pirkimo-pardavimo sutarties pasirašymo.
Apie atliekų surinkimo ir apdorojimo tarifus privatizavimo sąlygose neužsimenama, nes šiuo metu Savivaldybėje yra rengiama nauja tvarka, pagal kurią miestas turėtų būti suskirstytas į tris zonas ir kiekvienai jų aptarnauti būtų skelbiami atskiri konkursai.
Buvo planuojama, kad ši tvarka turėtų įsigalioti jau nuo kitų metų, tačiau, pasak kai kurių miesto valdžios atstovų, kol kas ji dar turi nemažai trūkumų, todėl bus siekiama įsigaliojimą atidėti ir tvarką tobulinti.
Iki tol šiukšlių išvežimo tarifai turėtų likti tokie patys, kaip ir dabar.

Dirba pelningai

Šiuo metu bendrovė "Specialus autotransportas" yra didžiausia uostamiesčio atliekų surinkimo įmonė, valdanti per 60 proc. šios rinkos, kurioje darbuojasi dar dvi privačios kompanijos.
Be to, "Specialus autotransportas" vienintelis mechanizuotai valo miesto gatves žiemos metu, turi 25 specialiai tam pritaikytas transporto priemones.
Pasak įmonės direktoriaus J. Kvaraciejaus, bendrovė dirba pelningai, nors pelnas ir nėra didelis.
"Specialiame autotransporte" dirba apie 220 darbuotojų. Direktorius pripažino, jog metus trunkanti neapibrėžta situacija, susijusi su įmonės privatizavimu, jai turėjo neigiamos įtakos, tačiau tai esąs Savivaldybės turtas ir ji gali elgtis su bendrove kaip jai atrodo geriau.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder