Spaudos apžvalga: Aiškėja, kodėl prieš kelerius metus drastiškai pabrango elektra

Spaudos apžvalga: Aiškėja, kodėl prieš kelerius metus drastiškai pabrango elektra

Egzotiškos kelionės, brangūs alkoholiniai gėrimai, sporto klubo nuoma, asmeninės treniruotės. Paaiškėjo, kad tokias ir kitokias švaistūnų energetikų pramogas apmokėjo visi elektros vartotojai.

Įtariama, kad buvusios dešiniųjų Vyriausybės valdymo metu 2010–2012 metais trys šalies energetikos įmonės ne pagal paskirtį panaudojo daugiau kaip 400 milijonus litų, paprastai sakant, apvogė visus elektros vartotojus.

Dabartiniai energetikos vairininkai nuo šio pinigų taškymo atsižegnoja, teigdami, kad tuomet vadovavo „kitų pažiūrų ir vertybių asmenys“. O pastarieji teisinasi nieko bloga nepadarę.

2010 metų sausį gyventojams elektra pabrango maždaug trečdaliu – vidutiniškai nuo 35 iki 45 centų už kilovatvalandę.

Tuomečiai energetikos įmonių vadovai išlaidas pramogoms ir kitiems nebūtiniems dalykams įtraukė į elektros tarifą. Šios išlaidos buvo apskaičiuojamos kaip sąnaudos.

Į elektros tarifą, pavyzdžiui, kažkodėl įtraukta viso sporto klubo nuoma ir asmeninės pilateso (silpnųjų raumenų lavinimo ir trumpųjų stiprinimo) treniruotės.

Kai kurių įmonių buhalteriai vyko į konferenciją Kvala Lumpūre egzotiškoje Malaizijoje.

Auditorių ataskaitoje vardijami ir alkoholiniai gėrimai, kurie liejosi elektros gamintojų bendrovėse ar per puotas kaimo turizmo sodybose. Seimo nariai juokavo net nežinantys tokio prabangaus šampano pavadinimų.

Į elektros tarifą, pavyzdžiui, kažkodėl įtraukta viso sporto klubo nuoma ir asmeninės pilateso (silpnųjų raumenų lavinimo ir trumpųjų stiprinimo) treniruotės.

Kad Lietuvos elektrinės Elektrėnuose patalpose veikė prabangi pirtis, niekam nebuvo paslaptis.

Čia mėgdavo pasiturkšti ne tik energetikai, bet ir kai kurie politikai.

Tačiau tik dabar paaiškėjo, kad jos išlaikymas 2010–2011 metais buvo perkeltas ant elektros vartotojų pečių. Kai kurios išlaidos nustebino parlamentarus.

„Tuo laikotarpiu tam tikrų pirčių išlaikymo išlaidos buvo įskaičiuotos į elektros energijos kainą“, – vakar Žinių radijui pripažino A.Butkevičius. Anot jo, dėl tokio išlaidavimo bus kreiptasi į prokurorus.

– iki 2012 metų niekas netikrino įmonių, kurios gamino elektros energiją, sąnaudų.

Tačiau kelionės ir pramogos – tik smulkmė, palyginti su elektros perpardavimu, taršos leidimų prekyba, viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) milijonų žongliravimu.

Lietuvos elektrinė tais metais patyliukais supirkinėjo pigią baltarusišką, rusišką, latvišką elektrą. O vartotojams Lietuvoje ji pardavinėta brangiai, lyg būtų lietuviška.

Skandalingu elektros perpardavimu buvo susidomėjusi Specialiųjų tyrimų tarnyba. Pareigūnai apklausė „Lietuvos energijos“ Didmeninės elektros prekybos departamento direktorių Edvardą Važgėlą.

Pastarasis prisipažino, kad Lietuvos elektrinė 2010 metais dalį elektros pirko biržoje. Kilovatvalandės kaina ten siekė 15–16 centų. Ta pati elektra Lietuvos vartotojams buvo parduota beveik dvigubai brangiau – po 29,31 cento.

Parengta pagal dienraštį "Lietuvos rytas".

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder