Spaudą į nebūtį varo brangstantis popierius

Spaudą į nebūtį varo brangstantis popierius

Lietuvos poligrafijos pramonei ir leidybai smogia ne tik sumažėjusi produkcijos paklausa, dideli mokesčiai, bet ir brangstanti pagrindinė žaliava - popierius. Vadinasi, knygos, laikraščiai, žurnalai taps dar mažiau įperkami, gali susiaurėti ir leidinių spektras, rašo "Lietuvos žinios".

Anot spaustuvininkų, popierius, o ypač kartonas, pernai brango keturis kartus. Gamintojai padidino žaliavos kainas iš viso maždaug 35 proc., tačiau galo tam dar neregėti.

Popieriaus branginimas suduos dar vieną smūgį šalies spaudai, kuri tampa sunkiai įperkama daugeliui Lietuvos gyventojų. Jau anksčiau spaudai buvo panaikintas lengvatinis pridėtinės vertės mokesčio tarifas, o nuo praėjusių metų pabaigos valstybinė bendrovė Lietuvos paštas gerokai pakėlė laikraščių pristatymo įkainius, ypač pristatant spaudą kaimo vietovėse. "Dėl padidintų pašto įkainių šiemet sumažėjo prenumeratorių, o dabar gavome žinių apie brangstantį popierių. Brangsta degalai, didėja kitos sąnaudos - verstis vis sunkiau", - LŽ guodėsi Rokiškio rajono laikraščio "Gimtasis Rokiškis" atstovė.

Stebina tai, kad apie labai panašų laikraštinio popieriaus kainos kėlimą lyg susitarę praneša visi gamintojai.

Kita vertus, Europos Sąjungos (ES) laikraštinio popieriaus rinka labai koncentruota. Šį produktą ES gamina kelios stambios gamyklos, kurios turi galimybę diktuoti rinkai savo sąlygas. Pasak spaustuvininkų, blogiausia tai, jog Lietuva, neturinti plačios rinkos, iš principo net negali derėtis dėl popieriaus kainos.

Didmenininkai ir gamybininkai tikina, kad priežastys kelti popieriaus kainas yra objektyvios - pernai smarkiai brango pagrindinė jo gamybos žaliava celiuliozė, didėjo energetikos išteklių kainos. Popieriaus gamyklos 2010-aisiais neišbrido iš nuostolių.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder