Skalūnų dujų paieškai ir gavybai siūlo nereikalauti privalomo poveikio aplinkai vertinimo

Skalūnų dujų paieškai ir gavybai siūlo nereikalauti privalomo poveikio aplinkai vertinimo

Aplinkos ministerija siekia supaprastinti poveikio aplinkai vertinimo (PAV) procedūras ūkio subjektams, siekiantiems tirti ir naudoti išsklaidytųjų angliavandenilių, tarp jų - ir skalūnų dujų, išteklius.

Ministerija trečiadienį Vyriausybės svarstymui teikia Planuojamos ūkinės veiklos poveikio aplinkai vertinimo įstatymo pataisas, kuriomis siūlo atsisakyti privalomo PAV išsklaidytųjų angliavandenilių tiesioginiam tyrimui, kai taikomas hidraulinis uolienų ardymas, taip pat gamtinių dujų gavybai, kai išgaunama mažiau nei 500 tūkst. kub. m dujų, jei išgaunami išsklaidytieji angliavandeniliai.

Ministerija siekia kuo greičiau paskelbti pakartotinį skalūnų dujų naudojimo konkursą Šilutės-Tauragės plote. Tam, kaip yra sakęs Premjeras Algirdas Butkevičius, būtina sutvarkyti teisinę bazę (įskaitant ir PAV procedūras) ir užtikrinti patrauklesnę aplinką investicijoms.

ELTA primena, kad Vyriausybė yra pritarusi Angliavandenilių išgavimo ir apmokestinimo įstatymo pataisoms, kuriomis remiantis skalūnų dujas žvalgančios kompanijos trejus metus būtų atleistos nuo mokesčių už išgautą žaliavą, o vėliau mokėtų fiksuotą 15 proc. mokestį. Vyriausybė taip pat pritarė 10 proc. šių mokesčių pervesti į savivaldybių, kuriose bus išgaunamos skalūnų dujos, biudžetus.

Pagal rudenį patikslintus nuostatus, Angliavandenilių išteklių naudojimo konkurso laimėtoja bus pripažįstama kompanija, valstybei pasiūliusi didžiausią vienkartinės įmokos ir investicijų sumą. Iki šiol renkant laimėtoją buvo atsižvelgiama tik į vienkartinės įmokos kriterijų.

JAV energetikos kompanija "Chevron" iš skalūnų dujų žvalgybos konkurso Lietuvoje pasitraukė 2013 m. spalį, motyvuodama pasikeitusia mokesčių, teisine ir reguliavimo aplinka. Vėliau "Chevron" pareiškė apskritai nesidominti galimybe žvalgyti skalūnų dujas Lietuvoje. Toks sprendimas, anot bendrovės atstovų, priimtas dėl Lietuvos nekonkurencingumo.

Skalūnų dujų žvalgymui ar juolab gavybai aktyviai priešinosi Vakarų Lietuvos vietos bendruomenės.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder