Siūloma uždrausti auginti gyvūnus dėl kailio

Siūloma uždrausti auginti gyvūnus dėl kailio

Siūloma įteisinti draudimą veisti, auginti ir žudyti gyvūnus dėl jų kailio.

Tai siūlančią Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo pataisą įregistravo Seimo narys Linas Balsys.

Pasak jo, įstatymo projektas užtikrins, kad neetiškas ir gyvūnų teises pažeidžiantis verslas būtų draudžiamas.

"Europos Sąjungos šalių įstatymuose vis labiau įsitvirtina nuostata, draudžianti kailinius žvėrelius auginti, žudyti ir verstis jų kailių prekyba. Lietuvos teisės aktuose taip pat turėtų būti numatytas naujas reglamentavimas, numatantis, kad gyvūnai dėl jų kailio, naudojamo išimtinai prabangos tikslais, negali būti veisiami, auginami nenatūraliomis ir dėl to žiauriomis sąlygomis ir žudomi", - sako L. Balsys.

Jo teigimu, toks verslas daugelyje Vakarų Europos šalių laikomas neetišku. Lietuvoje taip pat, 2016 metais atliktos apklausos duomenimis, net 58 proc. Lietuvos gyventojų mano, kad veisti ir žudyti laukinius gyvūnus dėl jų kailio yra nepriimtina. 

L. Balsio duomenimis, vis daugiau ES šalių uždraudžia kailinių žvėrelių fermas ir jų verslą. Tarp jų - Jungtinė Karalystė, Austrija, Kroatija, Nyderlandai (nepaisant to, kad ši šalis iki šiol buvo lyderė pagal šio verslo apimtį Europoje). Daugelyje kitų šalių toks draudimas rimtai svarstomas.

L. Balsys atkreipia dėmesį, kad Lietuvoje dirbančios kailių fermos kelia susirūpinimą ir dėl dažnų aplinkosaugos pažeidimų. "Lietuvos praktika rodo, kad kontroliuojančios institucijos nepajėgios užtikrinti, kad aplinkosaugos pažeidimų nebus, nes baudas susimokėti kainuoja pigiau nei reikalavimus įvykdyti, tad jų nurodymų dažniausiai tiesiog nepaisoma ir toliau mokamos baudos", - sako L. Balsys.

Šiuo metu galiojantis Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymas nenumato draudimo kailinius žvėrelius auginti, žudyti ir verstis jų prekyba. 

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder