Siūloma keisti mokesčių mokėtojų ir administratorių santykius

Finansų ministerijoje

Finansų ministerija parengė ir pateikė Vyriausybei naujos redakcijos Mokesčių administravimo įstatymo projektą. Jeigu ministrų kabinetas ir Seimas jam pritars, naujasis įstatymas galėtų įsigalioti šių metų viduryje.

"Vienas iš svarbiausių šio įstatymo tikslų - subalansuoti mokesčių mokėtojų ir administratorių teises bei pareigas", - sako finansų viceministras Vitas Vasiliauskas.

Jo teigimu, naujasis įstatymas turėtų iš esmės pakeisti mokesčių administratoriaus vaidmenį, paskatinti jį lanksčiau prisitaikyti prie kintančių sąlygų ir tapti ne mokesčių mokėtojo prižiūrėtoju ir baudėju, o jo partneriu ir pagalbininku.

Viceministro žodžiais, naujosios mokesčių administravimo nuostatos - tai žingsnis, skatinantis realiai įgyvendinti deklaruojamą savanoriško mokesčių mokėjimo principą. Kita vertus, pasak V. Vasiliausko, naujuoju įstatymu taip pat siekiama sukurti sąlygas sąžiningai konkurencijai, kad įmonės veiklos rezultatai priklausytų nuo vadybos, o ne nuo gebėjimų išvengti mokesčių.

Naujojo Mokesčių administravimo įstatymo projekte siūloma įtvirtinti bendrą reikalavimą, kad nauji mokesčių įstatymai ar jų pakeitimai turėtų įsigalioti ne anksčiau kaip po pusės metų nuo jų priėmimo dienos. Šia nuostata tikimasi sukurti ekonominio ir finansinio stabilumo aplinką verslui ir sudaryti realias prielaidas mokesčių mokėtojams netrikdomai planuoti veiklą ir įmonės pinigų srautus.

Projekte taip pat numatoma įteisinti nuostatą, kad teisės aktų prieštaravimai, jei tokių pasitaikytų, turi būti aiškinami mokesčių mokėtojo naudai. Įsigaliojęs įstatymas, jei teikiamam projektui bus pritarta, tolygiai paskirstys įrodinėjimo naštą tarp mokesčių administratoriaus ir mokesčių mokėtojo. Mokesčių administratorius bus įpareigotas pagrįsti, kad yra pagrindo perskaičiuoti mokesčių mokėtojo deklaruotą mokesčio dydį. Dabar galiojantis įstatymas didesnę įrodinėjimo naštos dalį užkrauna mokesčių mokėtojui - jam tenka įrodyti, jei administratorius mokesčio dydį suskaičiavo neteisingai.

Naujojo įstatymo projekte siūloma įtvirtinti nuostatą, kuri visais atvejais suteiktų mokesčių mokėtojui teisę nevykdyti neteisėtų administratoriaus nurodymų. Teikiamame projekte numatoma įtvirtinti nuostatą, užtikrinančią mokėtojo galimybę reikalauti atlyginti žalą, patirtą dėl neteisėtų ar neprotingų administratoriaus veiksmų.

Projekte siūloma atsisakyti delspinigių skaičiavimo nuo mokesčių administratoriaus paskirtos baudos. Be to, siekiant panaikinti likusius nereikalingus biurokratinius suvaržymus, siūloma numatyti galimybę pratęsti mokesčio deklaracijos pateikimo terminą ar laikinai atleisti veiklos nevykdančius asmenis nuo prievolės teikti mokesčių deklaracijas. Įstatymo projekte numatoma galimybė teikti deklaracijas ir elektroniniu pavidalu.

Naujojo Mokesčių administravimo įstatymo projekte iš esmės naujai apibrėžiama Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) misija ir mokesčių administratoriaus pareigos. Įstatymas įpareigos administratorių nepažeisti mokesčių mokėtojo teisių, kuo mažiau trikdyti jo veiklą ir naudotis savo teisėmis tik tuomet, kai tai neišvengiama jo funkcijoms atlikti. Apie numatomą patikrinimą administratorius privalės informuoti iš anksto, kad mokesčių mokėtojas turėtų pakankamai laiko tinkamai pasiruošti.

Projekte siūloma detalizuoti mokesčių inspekcijos pareigūno patekimo į mokėtojo patalpas tvarką, nustatant atvejus, kada mokėtojas gali pareigūno neįsileisti. Naujasis įstatymas griežtai reikalaus, kad administratorius saugotų mokesčių mokėtojo paslaptį, fiksuotų kiekvieną pasinaudojimo mokesčių mokėtojo informacija atvejį. Kaip svarbiausias VMI uždavinys projekte nurodoma prievolė padėti mokesčių mokėtojui realizuoti savo teises ir tinkamai įvykdyti pareigas. Iki šiol pagrindine VMI užduotimi laikytas biudžeto pajamų surinkimas.

ELTA

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder