Siūloma atkurti prieškrizinio lygio Ligos ir motinystės atostogų išmokas

Siūloma atkurti prieškrizinio lygio Ligos ir motinystės atostogų išmokas

Seimas siūlo didinti ligos ir motinystės pašalpų išmokas - maksimalias "Sodros" draudžiamąsias pajamas pakelti iki 7 440 litų, o sergant kompensuoti iki 85 proc. darbo užmokesčio. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) sutinka tik su dalimi siūlomų pakeitimų.

Seimo narys "darbietis" Petras Čimbaras maksimalų "Sodros" kompensuojamąjį uždarbio dydį siūlo atkurti prieškrizinio lygio - nuo dabar esančio 4761 lito pakelti iki 7440 litų. Taip pat siūloma iki 85 proc. nuo gaunamo atlyginimo didinti iš "Sodros" apmokamą pašalpą ligos atveju: šiuo metu nuo trečios iki septintos nedarbingumo dienos "Sodra" kompensuoja vos 40 proc. prarandamų pajamų, o nuo aštuntos dienos šis koeficientas padidėja iki 80 proc.

Apsvarsčiusi Seimo nario pateiktas pataisas, SADM siūlo iki 80 proc. padidinti iš "Sodros" kompensuojamą atlyginimą ligos atveju 3-7 nedarbingumo dieną, tačiau teigia, kad maksimalaus "Sodros" draudžiamo darbo užmokesčio atkūrimas į prieškrizinį lygį įmanomas tik stabilizavus ilgalaikę šio fondo finansinę padėtį.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija ligos pašalpas siūlo didinti iki 80 proc. pašalpos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio.

"Siūlome 80 proc. nuo darbo užmokesčio ir, kaip anksčiau buvo, trečia-septinta dienos - tiktai 40 proc., mes tikrai norime atstatyti, nes, manau, kiekvienas pilietis, pirmiausia, turi būti sveikas, kad galėtų efektyviai dirbti, todėl toks yra mūsų siūlymas", - pirmadienį Vyriausybėje žurnalistams sakė socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė.

Pasak ministrės, pagrindinės priežastys, kodėl nuspręsta pakoreguoti ligos ir motinystės pašalpų išmokas, - tos, kad žmonės ir sirgdami eina į darbą, tuo esą skundžiasi ir verslininkai.

"Žmonės serga, nesirūpina savo sveikata. Atėję į darbą jie toje aplinkoje dirba, ir kiti negaluoja, todėl manome, kad - dar kartą pasikartosiu - darbingas žmogus yra tada, kai sveikas, ir mes tikrai turime rūpintis savo žmonėmis", - pakartojo A. Pabedinskienė.

Ministrė tikisi, kad trečiadienį per posėdį šiam siūlymui pritars Vyriausybė.

Skaičiuojama, kad 80 proc. prarandamų pajamų kompensavimas ligos atveju "Sodrai" galėtų kainuoti papildomus 115,4 mln. litų, tuo tarpu maksimalaus apdraudžiamojo darbo užmokesčio kėlimas iki 7440 litų kainuotų 66 mln. litų.

Nuo 2009 m. gegužės 1 d. iš "Sodros" biudžeto lėšų nuo trečiosios iki septintosios (įskaitytinai) laikinojo nedarbingumo dienos mokama 40 proc., o nuo aštuntosios laikinojo nedarbingumo dienos - 80 proc. pašalpos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio ligos pašalpa.

Pirmųjų dviejų kalendorinių laikinojo nedarbingumo dienų apmokėjimo iš darbdavio lėšų tvarka nebuvo tikslinama.

P. Čimbaro įstatymo pataisos ir SADM pastabos Vyriausybėje bus svarstomos trečiadienį.

SADM duomenimis, pernai ligos pašalpos atvejų (gavėjų) buvo 582 tūkst.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder