Šilumininkų investicijos - kad kaina mažiau keistųsi

Šilumininkų investicijos - kad kaina mažiau keistųsi

Ruošdamasi naujai, nuo sausio įsigaliosiančiai bazinei šilumos kainai, kuri yra pagrindas skaičiuoti kainų dydį galutiniam vartotojui, bendrovė "Klaipėdos energija" parengė naują investicijų planą.

Investicijos yra viena iš bazinės kainos sudedamųjų dalių, todėl naujas planas ir rengiamas. Pagal įstatymus, jis turi būti patvirtintas miesto Taryboje. Tokia pati procedūra buvo atliekama ir prieš ketverius metus.

Vakar posėdžiavęs Klaipėdos miesto tarybos Finansų ir ekonomikos komitetas "Klaipėdos energijos" planą palaimino, tačiau trečiadienį jis dar keliaus į Miesto ūkio komitetą, o šis šiam dokumentui jau buvo nepritaręs.

"Klaipėdos energija" 2012-2014 m. numato investuoti per 50 mln. litų, iš kurių didžiausią sumą - per 18 mln. litų - kitąmet. Įmonė daugiausiai dėmesio skiria investicijoms į šilumos perdavimo trasas, kad mažėtų šilumos nuostoliai ir gamybos sąnaudos. Iš bendrovės valdomų 215 km tinklų, senesnių nei 30-40 metų yra keliasdešimt kilometrų.

Šiuo metu "Klaipėdos energija" 25 proc. realizuojamos šilumos superka iš atsinaujinančius energijos šaltinius naudojančių nepriklausomų šilumos gamintojų, o ateityje planuoja supirkti iki 50 proc. Trasų patikimumui daug dėmesio skiriama ir dėl šios priežasties.

Atnaujinti tinklams naudojama ir Europos Sąjungos parama. "Klaipėdos energija" šiuo metu jau yra panaudojusi 16 mln. litų vertės paramą 4 investiciniams projektams ir laukia kvietimo pasirašyti dėl dar trijų projektų 4,8 mln. litų finansavimo. Visos šios lėšos skirtos šilumos perdavimo tinklams renovuoti. Tai esą užtikrina ne tokius ryškius šilumos kainos, kuri daugiausiai priklauso nuo kuro kainos, pokyčius.

Dėl jau atliktų investicijų šilumos nuostoliai tinkluose sumažėjo iki 13 proc. Siekiant išlaikyti panašų technologinį lygį, anot "Klaipėdos energijos" atstovų, kasmet reikėtų pakeisti apie 5 km tinklų.

Miesto ūkio komitetui, jau svarsčiusiam "Klaipėdos energijos" investicijų planą, užkliuvo bendrovės mintis pirkti Gargždams biokuro katilą, kuris atsieitų apie 5 mln. litų. Išreikšta mintis, kad tokio katilo labiau reikėtų Klaipėdai, nors, anot pačių šilumininkų, mieste jo naudoti neapsimokėtų.

Investicijoms "Klaipėdos energija" planuoja skirti 50 proc. savo pelno.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder