Šildymas nuo rudens vidutiniškai brangs 40 proc.

Šildymas nuo rudens vidutiniškai brangs 40 proc.

Liūdnos žinios

Dar nėra datos, nuo kurios bus pradėtos nustatyti šilumos kainos didiesiems Lietuvos šilumos tiekėjams, tačiau, anot Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (Kainų komisija) pirmininko Virgilijaus Poderio, "didžioji banga artėja".

Jo teigimu, šalyje šilumos kaina vidutiniškai kils apie 40 proc., o Vilniuje, Kaune, Šiauliuose šiluma gali brangti apie 50 proc., Klaipėdoje - kiek mažiau.

Pagrindinė šildymo ir karšto vandens brangimo priežastis - augančios gamtinių dujų kainos. Jau balandžio pabaigoje už 1 tūkst. kubinių metrų dujų "ant sienos" Lietuva mokės per 400 JAV dolerių, o kokia bus dujų kaina po pusmečio ar dar vėliau, Kainų komisijos pirmininkas neprognozavo.

"Dujos - ta žaliava, kurios kainą labai sunku nuspėti. Visi prognozuotojai prieš pusmetį žiauriai apsigavo", - pirmadienį po susitikimo su premjeru Gediminu Kirkilu žiniasklaidai sakė V. Poderys.

Jis priminė, kad Kainų komisija nesprendžia socialinių problemų, tai - Vyriausybės užduotis, kaip pasiruošti kainų šuoliui ir nustatyti kompensacinį mechanizmą labiausiai pažeidžiamoms gyventojų grupėms. Anot V. Poderio, gyventojai realiai naujų šilumos kainų naštą pajus maždaug nuo spalio vidurio, kai prasidės naujas šildymo sezonas, o mokėti už tai reikės lapkritį. Tačiau žinoti ir ruoštis tam, kad šildymas ir karštas vanduo brangs, gyventojai turi jau dabar.

V. Poderys taip pat akcentavo, kad jei šilumos tiekimo įmonės teisingai suskaičiuos šilumos tarifus, nepaisydama savivaldybių prieštaravimų, Kainų komisija juos patvirtins.

Premjero atstovė spaudai Nemira Pumprickaitė sakė, kad Vyriausybės vadovas, išklausęs V. Poderio informaciją apie būsimas šilumos kainas, paprašė jį būtinai susitikti su Savivaldybių asociacijos atstovais, kad nebūtų tokių nesusipratimų, kokie buvo pernai, ir kad žmonės būtų informuoti apie kainų kilimą. Antra, premjeras tvirtina, kad turi būti sukurtas kompensacijų mechanizmas. Kol kas nei būsimų kainų, nei tokio mechanizmo metmenų ant Vyriausybės stalo nėra, tačiau pirmiausiai laukiama Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pasiūlymų.

ELTA

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder