Senų bulvių nėra kur dėti

Senų bulvių nėra kur dėti

Lie­tu­vo­je šie­met bul­ves ir ki­tas dar­žo­ves so­din­ti pra­dė­ta 1–2 sa­vai­tė­mis anks­čiau nei įpras­tai. Jau ge­gu­žės pir­mą­ją sa­vai­tę ūkiai šak­nia­vai­sių sė­ją bu­vo bai­gę ar­ba ge­ro­kai įpu­sė­ję. Bet ti­kė­tis anks­ty­vo der­liaus ne­lei­džia orai. Be to, Lie­tu­vos ir Eu­ro­pos bul­vių au­gin­to­jai būgš­tau­ja kai­nų kri­ti­mo.

Nors sė­ja bu­vo anks­ty­va, bul­vės ir dar­žo­vės dygs­ta lė­tai dėl drėg­mės sty­giaus bei šal­to oro ba­lan­džio pa­bai­go­je ir ge­gu­žės pra­džio­je. To­dėl eks­per­tai ma­no, kad šių­me­tis der­lius Lie­tu­vo­je ga­li su­bręs­ti ne anks­čiau nei įpras­tu lai­ku.

Pa­sak VĮ Že­mės ūkio in­for­ma­ci­jos ir kai­mo vers­lo cen­tro (ŽŪIKVC) eks­per­tės Zo­fi­jos Ci­ron­kie­nės, vė­ly­vų­jų bul­vių so­di­ni­mo dar­bai Lie­tu­vos ūkiuo­se, kur dir­vos leng­ves­nės, baig­ti anks­čiau, o ten, kur su­nkes­nės, už­tru­ko iki ge­gu­žės vi­du­rio. „Lie­tu­va tik at­ro­do ma­ža, ta­čiau so­di­ni­mo są­ly­gos įvai­riuo­se re­gio­nuo­se skir­tin­gos“, - kal­bė­jo ŽŪIKVC vai­sių ir dar­žo­vių rin­kos ana­li­ti­kė.

Der­liaus prog­no­zės geros

Kiek iš ti­krų­jų šie­met Lie­tu­vo­je pa­so­din­ta bul­vių, pa­aiš­kės tik bir­že­lio an­tro­je pu­sė­je, pa­si­bai­gus pa­sė­lių dek­la­ra­vi­mui. Tuo me­tu Šiau­rės ir Va­ka­rų Eu­ro­pos bul­vių au­gin­to­jų aso­cia­ci­ja (NEPG), rem­da­ma­si pir­mi­nė­mis au­gin­to­jų apk­lau­so­mis, pa­skel­bė, kad šie­met Bel­gi­jo­je, Olan­di­jo­je, Vo­kie­ti­jo­je, Pra­ncū­zi­jo­je ir Di­džio­jo­je Bri­ta­ni­jo­je mais­ti­nių bul­vių plo­tai ga­li pa­di­dė­ti 3,5 pro­cen­to. „Ar­gu­men­tas di­din­ti bul­vių plo­tus ga­li bū­ti tas, kad šy­lant kli­ma­tui ir esant la­bai ne­pas­to­viems orams ku­rio­je nors mū­sų že­my­no ar pa­sau­lio vie­to­je ga­li kil­ti gam­tos sti­chi­jų, nu­ken­tė­ti der­liai ir dėl to trūk­ti bul­vių“, - sa­kė Z.Ci­ron­kie­nė. Esą to­kie Eu­ro­pos ūki­nin­kų lū­kes­čiai, su­si­ję su gam­ta, ne­tgi at­sve­ria už­da­ry­tos Ru­si­jos rin­kos ne­tek­tį.

Tuo me­tu Ru­si­ja ir to­liau bul­ves įsi­ve­ža iš Šiau­rės Af­ri­kos ir Azi­jos ša­lių už 2-3 kar­tus di­des­nę kai­ną nei Eu­ro­po­je, kur san­dė­liai pil­ni pi­gių pra­ei­tų me­tų der­liaus bul­vių. An­tai Ka­ra­liau­čiaus tur­ga­vie­tė­se šį pa­va­sa­rį bul­vių kai­na bu­vo pa­šo­ku­si iki 4 li­tų už ki­log­ra­mą. "Ru­si­ja tai­ko Eu­ro­pos Są­jun­gai dve­jo­pus stan­dar­tus. Pa­vyz­džiui, iš Is­pa­ni­jos, ku­ri yra to­liau nuo po­li­ti­nių įvy­kių, dar­žo­ves per­ka, bet len­kams ar lie­tu­viams, ku­rie yra ša­lia, ru­sų rin­ka už­da­ry­ta“, - kal­bė­jo ŽŪIKVC eks­per­tė.

Eu­ro­po­je bul­vių per daug

Šiuo me­tu Eu­ro­pos sau­gyk­lo­se dar yra di­de­lės per­nykš­čio der­liaus bul­vių at­sar­gos, o jau pra­de­da­mos par­da­vi­nė­ti Pie­tų Eu­ro­pos vals­ty­bė­se su­bren­du­sios anks­ty­vo­sios bul­vės. Ge­gu­žės pra­džio­je Šiau­rės ir Va­ka­rų Eu­ro­pos ša­ly­se au­gin­to­jams pa­ka­vi­mo sto­tys už per­nykš­čio der­liaus bul­ves mo­kė­jo vi­du­ti­niš­kai tik po 0,17 li­to, bul­vių per­dir­bi­mo fab­ri­kai – nuo 0,28 iki 0,41 li­to už ki­log­ra­mą, ne­ly­gu, ko­kiam pro­duk­tui ga­min­ti jos skir­tos. Bul­vių eks­por­to kai­na įvai­rio­se ša­ly­se svy­ra­vo nuo 0,34 iki 0,52 li­to už ki­log­ra­mą. Lie­tu­vo­je par­duo­ti par­uoš­tų pre­ki­nių bul­vių kai­na ūkiuo­se svy­ra­vo nuo 0,35 iki 0,60 li­to už ki­log­ra­mą, at­siž­vel­giant į jų dy­dį ir ko­ky­bę.

„Praė­ju­sio se­zo­no bul­vės daž­niau­siai nau­do­ja­mos krak­mo­lo ga­my­bai. Šiau­rės ir Va­ka­rų Eu­ro­pos vals­ty­bė­se per­dir­bi­mo įmo­nės, ma­tyt, no­ri dar nu­muš­ti kai­nas ar­ba au­gin­to­jų ne­ten­ki­na ta kai­na, ku­rią siū­lo ga­min­to­jai“, - ko­men­ta­vo Z.Ci­ron­kie­nė. Ji sa­kė, kad Eu­ro­pos bul­vių ūkiai bul­ves par­duo­da tik pa­gal tu­ri­mus su­si­ta­ri­mus.

"Ana­li­zuo­jant Lie­tu­vos eks­por­to įmo­nių veik­lą ma­ty­ti, jog bul­vių su­pir­ki­mo mas­tas ma­žė­ja. Lie­tu­vą gelbs­ti tai, kad tu­ri­me sta­bi­lią vi­daus rin­ką ir bul­vi­nių pa­tie­ka­lų tra­di­ci­jas, o to­kiems pa­tie­ka­lams švie­žių bul­vių ne­pa­nau­do­si“, - sa­kė eks­per­tė.

Eu­ro­pos rin­ko­je tiek daug pra­ėju­siais me­tais iš­au­gin­tų bul­vių yra dėl to, kad su­stab­dy­tas eks­por­tas į Ru­si­ją. Bul­vės ne­be­ve­ža­mos ir į ki­tas Ne­prik­lau­so­mų Vals­ty­bių Sand­rau­gos ša­lis.

Se­nų bul­vių per­tek­lius rin­ko­je ko­re­guo­ja ir švie­žių bul­vių kai­nas. Švie­žios bul­vės šiais me­tais pi­ges­nės ne­gu pra­ėju­siais, nes ir se­no­jo der­liaus, ir švie­žios bul­vės tu­ri kon­ku­ruo­ti vie­nu me­tu. Pa­sak lei­di­nio „Ag­ro Rin­ka“, Ita­li­jo­je, Grai­ki­jo­je, Is­pa­ni­jo­je bul­vių kai­nos ma­žes­nės nei anks­tes­niais me­tais. Šiau­rės ir Va­ka­rų Eu­ro­pos ša­lys ti­ki­si pra­dė­ti kas­ti anks­ty­vą­sias bul­ves bir­že­lio vi­du­ry­je, t. y. dviem sa­vai­tė­mis anks­čiau nei įpras­tai, nors že­ma tem­pe­ra­tū­ra nak­ti­mis ge­gu­žės pra­džio­je ir pri­stab­dė bul­vių au­gi­mą. Lie­tu­viš­kų anks­ty­vų­jų bul­vių ti­ki­ma­si su­lauk­ti po Jo­ni­nių.

 

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder