Savivaldybės švenčia kukliai ir iš savo kišenės

Savivaldybės švenčia kukliai ir iš savo kišenės

Kol tautiečiai šventė Kalėdas, miestų savivaldybės ir toliau skaičiavo pinigus. Šiemet, kaip ir pernai, savivaldybių administracijų darbuotojams nenumatomos nei premijos, nei trylikti atlyginimai, nei darbovietės keliamos puotos. Darbuotojai šventė ar dar švęs nesišvaistydami, nes už viską turės susimokėti patys.

Vilniaus savivaldybės administracijos darbuotojai dar prieš Kalėdas paminėjo žiemos šventes. Darbuotojai už šventę mokėjo patys. Profsąjungos nariams ji kainavo šiek tiek mažiau nei jai nepriklausantiems. Už šventę darbuotojų vaikams - spektaklį ir saldainius, taip pat sumokėjo profesinė sąjunga.

Savivaldybės tarnautojams premijos šiemet nenumatytos, kaip ir kelerius metus prieš tai. Priežastis paprasta - taupymas. Ne paslaptis, kad Vilniaus savivaldybė viena iš labiausiai prasiskolinusių savivaldybių Lietuvoje. Pastarąjį kartą darbuotojams vadinamasis tryliktasis atlyginimas išmokėtas dar 2008 metais.

Išlaidavimo laikai praėjo

Apie premijas negalvoja ir Kauno miesto savivaldybė.

„Kokios dar gali būti premijos. Jos tikrai nenumatytos. Svarbu iki metų pabaigos sumokėti tiek avansus, tiek atlyginimus. Dėl biudžetinės situacijos apie premijas nėra nė kalbos. Reikia užbaigti metus, yra daug darbų, už kuriuos dar neatsiskaityta“, - pasakojo Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas.

Kauno savivaldybės administracijos darbuotojai šventes tradiciškai paminės Trijų Karalių vakarą. Tačiau kiekvienas administracijos darbuotojas ar politikas, norintis dalyvauti tame vakare, turės susimokėti po 65 litus. Lygiai taip pat ir su Kalėdų eglute, ji savivaldybės administracijos darbuotojų vaikams bus, bet taip pat kiekvienas už saldainių rinkinuką turės susimokėti apie 10 litų.

„Taip vyksta jau kokius penkerius metus. Seniai praėjo tie laikai, kai administracija mokėdavo už kalėdinius vakarėlius. Per Kalėdas reikia dalintis gerumu, kalėdine nuotaika, bet tas gerumas turi būti nuoširdus, pirmiausia reikia pradėti nuo savęs, o ne nuo biudžeto“, - sakė meras.

A.Kupčinskas priminė, jog savivaldybė šiemet tradiciškai organizavo kalėdinį labdaros vakarą, kurio metu surinktos lėšos bus skirtos gabiems neįgaliems vaikams. Dar iki vakaro pradžios iš privačių asmenų buvo surinkta apie 60 tūkst. litų.

Tarnautojai - tie patys miestiečiai

Panašiomis nuotaikomis gyvena ir Klaipėdos miesto savivaldybė. Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas patikino, jog žiemos šventės uostamiestyje skirtos visiems, ir savivaldybės darbuotojai nėra kaip nors išskiriami.

„Kiek žinau, paskutinėmis gruodžio dienomis savivaldybės tarnautojai ruošiasi susirinkti į metinį vakarėlį, tačiau tai bus suneštinis pasisėdėjimas. Tai tikrai nekvepia jokiais resursų ar kokių panašių administracinių svertų panaudojimais. Savivaldybės darbuotojai nėra išskirtiniai kitų miestiečių atžvilgiu. Manau, kad visi turi teisę ir galimybę švęsti ir ji turi būti visiems vienodai sudaryta, neišskiriant kur ir ką žmogus dirba“, - pasakojo V.Grubliauskas.

Stabilumas - savotiška premija

„Aš manau, jog tai, kad savivaldybė gebės išmokėti atlyginimus visiems laiku, jau ir yra savotiška premija, lyginant su kitomis savivaldybėmis, kur tokių galimybių kaip ir nėra. Visų pirma, savivaldybėje dirbantys žmonės, kaip niekas kitas, jaučia, kaip gyvena valstybė, kokia yra situacija, kartu ir mieste. Aš manau, kad būtų, ko gero, nekorektiška ir netikslu pradėti reikšti kažkokią nostalgiją premijoms, tryliktiems atlyginimams, kažkokiems renginiams už savivaldybės biudžeto lėšas. Jeigu jų kažkada ir būdavo, tai manau, kad niekas nepamiršta, kur ir kokiu laiku gyvename bei kokias galimybes turime“, - sakė uostamiesčio vadas.

Jo manymu, būtent tai, kad Klaipėda itin nuosekliai ir griežtai laikosi finansinės drausmės ir biudžetą vertina labai rimtai, ir neleidžia galvoti apie tokius dalykus kaip išlaidavimas ar besaikis skolinimasis.

„Galbūt todėl jau kelintus metus iš eilės Klaipėda išskiriama kaip geriausia savivaldybė Lietuvoje. Klaipėda neviršija savo skolinimosi limitų, gyvena pagal išgales, gal ne taip plačiai ir dosniai, kaip kam nors norėtųsi, bet tikrai nemurkdome savęs, nesam kažkokioje didelėje duobėje“, - sakė V.Grubliauskas.

Neliko net šokoladinių senelių

Šiaulių meras Justinas Sartauskas patikino, jog šventinį vakarą administracijos darbuotojai nukėlė, mat gruodis ir sausis itin įtempti mėnesiai. Šiauliečiai į tradicinį vakarą rinksis vasario pradžioje.

„Jau antrus metus šventinį vakarą rengsime teatre. Bus įteiktos pačių darbuotojų sugalvotos metinės nominacijos. Vakarėlis sumestinis, žmonės patys susimoka, po to pažiūrime spektaklį. Tokia ir šventė, jokių tryliktų atlyginimų, jokių premijų ar kitokių paskatinimų nėra“, - teigė Šiaulių meras.

J.Sartauskas patikino, jog premijų Šiaulių savivaldybės darbuotojai nematė jau seniai: „Laisvų finansų neturime. Mes premijų jau seniai esame nematę. Dar prieš kokius penkerius metus nupirkdavom po šokoladinį Kalėdų senelį, bent tokį pamaloninimą į kabinetus nunešdavau, bet šiemet ir šito nedarysiu. Labai sudėtinga situacija ir tenka taupyti“, - teigė meras.

Taupymo nuotaikomis gyvena ir Panevėžio savivaldybė.

„Šventę mes patys susidėsim ir pasidarysim. Šį mėnesį algas gavom už lapkritį. O už gruodį gausime sausį, kai jau bus naujas biudžetas. Jau seniai nėra buvę premijų ar tryliktų atlyginimų. Mes sprendžiam, kad algą gautų žmonės. Tenka prisitaikyti“, - sakė Panevėžio meras Vitalijus Satkevičius.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder