Šalies paukštynuose dedeklės bus laikomos pagerintuose narvuose

Šalies paukštynuose dedeklės bus laikomos pagerintuose narvuose

Nuo šiol draudžiama dedekles vištas laikyti nepagerintuose narvuose, jos turės būti palaidos ant kraiko paukštidėse ar ekologiniuose ūkiuose.

Tai nustato nuo sausio 1 dienos visoje Europos Sąjungoje (ES) įsigaliojusi nauja tvarka, kuria siekiama pagerinti vištų dedeklių laikymo sąlygas, kad jos atitiktų šių paukščių fiziologinius poreikius.

Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT), Lietuvos dedeklių vištų laikytojai pagerino jų laikymo sąlygas ir šiuo metu visi paukštininkystės ūkiai atitinka reikalavimus - dedeklės laikomos pagerintuose narvuose, palaidos ant kraiko paukštidėse ar ekologiniuose ūkiuose.

Tarnyba pažymi, kad sugriežtinti dedeklių vištų laikymo reikalavimai taikomi paukštininkystės ūkiams, kuriuose laikoma ne mažiau kaip 350 šių vištų.

Įsigaliojus draudimui laikyti dedekles vištas nepagerintuose narvuose, paaiškėjo, jog ne visi ES valstybių narių paukštininkystės ūkiai įgyvendino reikalavimus. Kai kuriuose ūkiuose trylikoje valstybių dedeklės vis dar laikomos nepagerintuose narvuose, rašoma VMVT pranešime.

Tokiems ūkiams nustatyti vištų laikymo terminų ir kiaušinių prekybos apribojimai: nepagerintuose narvuose laikyti vištas galima ne ilgiau kaip iki rugpjūčio, o surinktų kiaušinių negalima tiekti tiesiai į rinką - jie turi būti vietoje perdirbti į kiaušinių produktus. Be to, šios išimtys numatytos tik tiems paukštininkystės ūkiams, kurie vykdo paukštidžių rekonstrukcijas ir iki nustatytos datos yra įsipareigoję savo šalių kompetentingoms institucijoms įgyvendinti dedeklių vištų laikymo reikalavimus.

Europos Komisija išplatino valstybių narių paukštininkystės ūkių sąrašus ir pranešė, kad nuo 2012 m. sausio 1 d. pradės vykdyti atitinkamas kontrolės procedūras ir taikys nuobaudas reikalavimų neįgyvendinusioms valstybėms.

VMVT įspėja, kad Lietuvos rinkoje neleidžiama prekiauti nepagerintuose narvuose laikomų dedeklių vištų kiaušiniais. Nustačius tokios prekybos atvejus, kiaušiniai bus nukreipiami perdirbti.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder