Šalies ekonomika pirmąjį ketvirtį augo 6,9 proc.

Šalies ekonomika pirmąjį ketvirtį augo 6,9 proc.

Lietuvos BVP pirmąjį šių metų ketvirtį siekė 23,121 mlrd. litų ir, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu pernai, padidėjo 6,9 proc.

„Šių metų pirmąjį ketvirtį, palyginti su 2010 m. atitinkamu ketvirčiu, stebėtas teigiamas bendrosios pridėtinės vertės

pokytis visose veiklos rūšių grupėse. Gana spartų pirmojo ketvirčio bendrojo vidaus produkto augimą nulėmė ir žemos bazės efektas – 2010 m. pirmąjį ketvirtį beveik visų, išskyrus pramonę, veiklos rūšių grupių bendroji pridėtinė vertė dar mažėjo“, – teigiama statistikų pranešime.

Toks BVP augimas iš esmės atitiko optimistiškiausiai nusiteikusių institucijų ir ekonomistų prognozes.

„Galima pasidžiaugti, kad šių metų pradžioje buvo įtvirtintos teigiamos makroekonominės tendencijos, kurios ėmė ryškėti antrąjį 2010 m. pusmetį ir ypač ketvirtąjį ketvirtį. Kol kas verslo veiklos ir lūkesčių nežaboja nei Japonijos katastrofos pasekmės, nei kylančios pasaulinės naftos ir kitų žaliavų kainos, nei pasigirstančios naujos vietos politikų mokesčių iniciatyvos“, – finansų analitikas, „SEB“ bando prezidento patarėjas Gitanas Nausėda.

Nors mažmeninės prekybos rodikliai įspūdingi, teigti, kad šalies ūkis tvirtai stojasi ant abiejų – eksporto ir vidaus rinkos – kojų, analitikų nuomone, dar pernelyg anksti.

Kalbėdami apie žmonių pajamų didėjimo perspektyvą, ekonomistai vieningi – anot jų, 2011 m. vidutinis bruto darbo užmokestis išaugs 3–4 proc. Tačiau prognozuojama ir maždaug tokio paties dydžio infliacija, t. y. realus darbo užmokestis pasmerktas tūpčioti vietoje.

„Todėl vidaus vartojimo atsigavimo viltis reikėtų sieti ne tiek su sparčiu vidutinio darbo užmokesčio augimu, kiek su naujų darbo vietų kūrimu ir bedarbių grįžimu į darbo rinką, aktyvesniu kreditavimu ir jau minėtais lūkesčiais. Optimistiškesni lūkesčiai pamažu išsklaidys masinį taupymo „juodai dienai“ reiškinį, kuris lėmė gyventojų indėlių bankuose didėjimą krizės metais ir vertė kraipyti galvas įvairius komentuotojus“, – dėstė G. Nausėda.

Kita sudėtinė BVP dalis – vidaus investicijos – tiek šiemet, tiek kitąmet didės.

Palyginus su paskutiniuoju 2010 metų ketvirčiu, BVP smuko 8,1 proc., praneša Statistikos departamentas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder