Rugsėjo 1-oji tėvams jau prasidėjo, o vaikai jos dar laukia

Rugsėjo 1-oji tėvams jau prasidėjo, o vaikai jos dar laukia

Vos už 14 dienų skambėsiantis Rugsėjo 1-osios skambutis jau dabar mokinių tėveliams neleidžia ramiai miegoti. Daugelis jų jau sukinėjasi prekybos centruose, laviruodami akcijų labirintuose, ir sprendžia rimtą rebusą - kaip išleisti vaikus į mokyklą neiškračius iš taupyklių paskutinių santaupų? „Vakaro žinios“ kalbėjosi su mokyklinukų tėvais ir domėjosi, kiek eurų šiemet tėveliams teks atseikėti mokyklinių prekių krepšeliui.

Reikmenis perka ištisus metus

Vienoje Vilniaus prekybos tinklo parduotuvėje su dukra sutikta Loreta, besižvalganti mokyklinių prekių, neslepia, kad sąmoningai stengiasi išvengti didžiojo mokyklinių prekių pirkimo vasaros pabaigoje ar rudens pradžioje. „Iš tiesų, prieš mokslo metus apsiperkame tik labai minimaliai. Dažniausiai apsirūpiname naujais sąsiuviniais, rašikliais, kitomis smulkmenomis. Tiek vienoliktokei dukrai, tiek šeštokui sūnui reikalingų prekių pirkimą išskaidome per visus mokslo metus ir atsinaujiname tuomet, kai to reikia“, - dėsto mama.

Ji sako neabejojanti, kad, norint nusipirkti visą mokyklinį krepšelį prieš rudenį, reikėtų atseikėti mažiausiai po 200 eurų kiekvienai atžalai. Juk reikia supirkti tiek visas kanceliarines prekes, tiek sportinę aprangą, kuprines ir sportbačius. Tai rimtas iššūkis, kurį gali leisti toli gražu ne kiekviena šeima. O ką jau kalbėti apie rudens pradžioje reikalingas įsigyti pratybas. „Didesnius pirkinius, tokius kaip sportinė apranga ir kuprinės, stengiamės įsigyti užsienyje. Manau, kad šeimoms reikalinga parama ruošiant vaikus į mokyklą. Taip, mokyklinėmis prekėmis ir jų pirkimu gali pasirūpinti patys tėveliai, bet tikrai galėtų būti daugiau pagalbos dėl išlaidų pratyboms. Visų dalykų pratybos visiems metams rudenį kainuoja apie 100 eurų. Tai labai dideli pinigai ir juos rasti šeima privalo. Gali nenupirkti flomasterių ar pataupyti pirkdamas sąsiuvinius, bet be pratybų mokinys negali būti kartu su kitais pamokoje“, - teigia dviejų vaikų mama.

Loreta sako besidžiaugianti, kad, augant vaikams, mažėja ir išlaidų mokyklinėms prekėms: „Dukrai jau atrodo, kad reikia tik vos kelių smulkmenų. Gal tik sūnus kiek aktyvesnis, jam dar sunku apsispręsti, norisi daugiau, nei reikia.“

Kai Loretos atžalos lankė pradines klases, be mokyklinių prekių, reikėjo įsigyti ir uniformą. Nors jai pasiūdinti Vilniuje gali prireikti ir kelių šimtų eurų, Loreta sako pritarianti uniformoms, nes tokiais atvejais nebereikia galvoti apie vaikų aprangą.

Uniformos apnuogina nepasiturinčius

Panevėžyje gyvenanti Oksana sako, kad ne visuomet uniforma yra geriausias sprendimas. Į pirmą klasę šiemet eisiančiam savo sūnui ji sako ieškojusi pigesnio uniformos varianto, tačiau po ilgų paieškų teko nusivilti. „Mūsų mokyklos uniforma yra iš kelių dalių, tačiau privaloma pasirūpinti bent jau uniformos megztuku. Kiek žinau, daugelis tėvelių tik juo ir apsiriboja. Šiemet į pirmą klasę leisiu sūnų, tad jam megztuko ieškojau nuo balandžio mėnesio. Tikėjausi nupirkti padėvėtą ir nebrangų, bet neradau, ir teko užsakyti siuvykloje. Už megztuką sumokėjau 25 eurus ir dar 3 eurus kainavo atsiuntimas. Taip pat užsakiau kaklaraiščių, kurių vienas kainuoja 5 eurus, nors kokybė akivaizdžiai prasta. Baltų marškinėlių įsigijau dėvėtų drabužių parduotuvėje po 0,5 euro už vienetą. Dar galima pirkti kelnes, polo marškinėlius ir švarkus, bet nepažįstu nė vienų tėvų, kurie pirktų visą komplektą“, - uniformų ekonomiką dėsto Oksana.

Pasak jos, norintiesiems sutaupyti perkant uniformą pasirinkimo nelabai yra, mat mokykloje nešiojami megztukai yra kone vienetiniai: „Jų niekur kitur neparduoda, nes jie siuvami tik vienoje siuvykloje, kuri yra Vilniuje. Kiekvienų metų birželio pradžioje siuvyklos atstovai atvažiuoja į Panevėžį ir surenka užsakymus bei užstatus. Bet kaip aš galiu žinoti, kiek mano vaikas paaugs per vasarą ir ar tikrai uniforma vaikui tiks visus metus? Jau nekalbu apie tai, kad kasdien dėvima uniforma bus supurvinta, galbūt suplyš, o kitais metais vaikui vėl reikės naujos.“

Mama primena, kad sumkiai gyvenančioms šeimoms mokykla siūlo alternatyvą, tačiau ji tikrai nėra pati maloniausia. „Tiesa, mokyklos tinklalapyje skelbiama, kad užtenka nusipirkti panašų drabužį ir minėtoje siuvykloje užsisakyti mokyklos emblemą. Bet pasakykite, kas nori savo vaiką taip išleisti į mokyklą? Kad visi jį vadintų „iš prastai besiverčiančios šeimos“, - pasipiktinimo neslepia Oksana.

Ji sako, kad anksčiau vyresnis jos sūnus lankė mokyklą, kurioje nereikėjo vaikams vilkėti uniformų, tad pavykdavo išvengti daug nemalonumų ir papildomų išlaidų. Mat suruošti vaiką į mokyklą, pasak Oksanos, Panevėžyje ir taip kainuoja apie 200 eurų.

Paulius Dambrauskas, „Maxima LT“ komercijos vadovas:

Tradiciškai susidomėjimas mokyklai skirtomis prekėmis pastebimai išauga paskutinėmis rugpjūčio savaitėmis. Tai rodo ir šiemet bendrovės atlikta pirkėjų apklausa - beveik trečdalis tėvų didžiąją dalį atžaloms reikalingų mokyklinių prekių ketina įsigyti rugpjūtį, prieš prasidedant mokslo metams.

Pirkėjai ieško kokybiškų mokyklinių prekių, kurias būtų galima naudoti ilgiau nei vienerius metus. Tai ypač aktualu renkantis kuprinę, penalą, kokybišką ir patogų rašiklį, kuriais moksleivis galėtų naudotis ir kitąmet ar perleisti dar jaunesniems šeimos vaikams. Dėl to dalis tėvų linkę palūkėti pirmųjų rugsėjo dienų, kai parduotuvėse pasirodo daugiau nuolaidų ir galima brangiau kainuojančias mokyklines prekes įsigyti už mažesnę kainą bei taip sutaupyti.

Lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai, didžioji dalis šalies tėvų šiemet atžalų mokslo metų pradžiai planuoja išleisti tiek pat ar daugiau nei praėjusiais metais. Apklausos duomenimis, didžioji dalis (47 proc.) tam šiemet ketina skirti 90 eurų ir daugiau, dar 36 proc. teigia skirsiantys iki 60 eurų. Tradiciškai, artėjant mokslo metams, didžioji dalis tėvų ketina pirkti įvairių sąsiuvinių ir rašymo priemonių, taip pat reikalingų pratybų sąsiuvinių, piešimo reikmenų. 60 proc. tėvų šiemet savo vaikams ketina pirkti sportinę aprangą, dar 50 proc. - ir naują kuprinę.

Paskaičiavome ir būtiniausių mokyklinių prekių krepšelio mažiausią kainą. Beveik 30 mokyklinių reikmenų krepšelis šiemet kainuoja 27,89 euro. Į šį krepšelį patenka tokios prekės kaip kuprinė, penalas, rašikliai, įprasti ir spalvoti pieštukai, sąsiuviniai ir jų aplankalai, taip pat vadovėlių aplankalai, piešimo priemonės, popierius ir kitos.

Reklama: rašikliai

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder