Rugsėjo 1-ąją - draudimas prekiauti alkoholiu

Rugsėjo 1-ąją - draudimas prekiauti alkoholiu

Antradienį švenčiant rugsėjo 1-ąją - Mokslo ir žinių dieną- prekybos vietose draudžiama prekiauti alkoholiniais gėrimais.

Remiantis Alkoholio kontrolės įstatymu, priimtu prieš devynerius metus, Lietuvoje prekiauti alkoholiniais gėrimais draudžiama kiekvienų metų rugsėjo 1 dieną, išskyrus viešojo maitinimo įmones. Šis draudimas netaikomas alkoholiniams gėrimams, parduodamiems tarptautinio susisiekimo traukiniuose, laivuose, orlaiviuose, vežančiuose keleivius tarptautiniais maršrutais, viešbučių kambariuose įrengtuose mini baruose, taip pat neapmuitinamose parduotuvėse ir specialiose prekybos vietose, kuriose alkoholiniai gėrimai parduodami tik iš Lietuvos išvykstantiems keleiviams.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas (NTAKD), sveikindamas mokinius, tėvelius ir pedagogus su rugsėjo 1-ąja, kviečia prisiminti laukiančius iššūkius, šių dienų problemas ir sprendimo būdus, siekiant apsaugoti vaikus nuo psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo žalos.

Anot NTAKD, žmogaus smegenys vystosi iki 20-25 m. amžiaus, todėl svarbu ne tik apsaugoti vaikus nuo psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo, bet ir kuo labiau atitolinti vartojimo pradžią. Kol vaikų smegenys dar galutinai nesusiformavusios, psichoaktyviųjų medžiagų vartojimas gali jas lengvai pažeisti, o pažeidimai gali būti ilgalaikiai ir negrįžtami. Šias medžiagas vartojantys vaikai prasčiau mokosi, mažiau ir ne taip noriai įsitraukia į pamokas, dažniau jas praleidinėja, nelanko mokyklos ar jos išvis nebaigia, blogiau sutaria su kitais mokiniais. Ilgiau psichoaktyviąsias medžiagas vartojantys asmenys yra mažiau patenkinti savo gyvenimo kokybe, rečiau užbaigia studijas, dažniau susiduria su problemomis santykiuose. Jų psichinė ir fizinė sveikata prastesnė, atlyginimai mažesni, o karjera ne tokia sėkminga. Siekdamas atkreipti jauno žmogaus dėmesį pasitinkant rugsėjo 1 dieną, NTAKD parengė ir išplatino informacinę medžiagą mokiniams "Ar alkoholis, kanapės ir geri mokymosi pasiekimai suderinami?".

Taip pat NTAKD atkreipia dėmesį, jog ankstyvas psichoaktyviųjų medžiagų vartojimas kelia didelę grėsmę, kad ateityje asmuo pradės jomis piktnaudžiauti ir taps nuo jų priklausomas. Alkoholizmo rizika padidėja net iki 40 proc., jeigu alkoholį pradedama vartoti dar nesulaukus 15 metų amžiaus. Tyrimai rodo, kad apytiksliai 9 proc. (1 iš 11) kanapes vartojančių asmenų išsivysto priklausomybė. Ši tikimybė padidėja iki 16 proc. (1 iš 6), jei vartoti pradedama paauglystėje, ir išauga iki 25-50 proc., jei kanapės vartojamos kasdien.

Departamentas norėdamas, kad bendrojo ugdymo mokyklų bendruomenės nariai (tėvai, kiti teisėti vaiko atstovai, mokytojai, vaikai) žinotų, kur kreiptis pagalbos, jeigu vaikas vartoja psichoaktyviąsias medžiagas, parengė bendrąją atmintinę "Kur galima kreiptis pagalbos, jeigu vaikas vartoja psichoaktyviąsias medžiagas".

NTAKD ragina Mokslo ir žinių dieną bei ateinančius mokslo metus pasitikti su nuostata, jog sveikas gyvenimo būdas - didžiausia vertybė bei vartai į sėkmę.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder