Raimondas Kuodis išbandė pensijų skaičiuoklę: ji neatitinka tikrovės

Raimondas Kuodis išbandė pensijų skaičiuoklę: ji neatitinka tikrovės

Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotojas ekonomistas Raimondas Kuodis ketvirtadienį „Žinių radijo“ laidoje „Aktualusis interviu“ Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pristatytą pensijų skaičiuoklė apibūdino kaip iliuzinę ir neatitinkančią tikrovės.

Su pensijų skaičiuokle galite susipažinti čia.

„Ar galim tikėtis tokių grąžų, kokios yra skaičiuoklėj? Aš manau, kad tai yra labai optimistiniai vertinimai, turint omenyje dar ir tą faktą, kad senesni žmonės palaipsniui turės pereit nuo akcijų į obligacijas. (…) Ką mes matom pastaruoju metu ir ko galime laukti, manau, artimiausią dešimtmetį? Globalinė stagnacija, bent jau išsivysčiusiame pasaulyje, akivaizdi. Obligacijų pajamingumas yra apie nulį, kai kuriais atvejais net tampa neigiamas. O čia mes matom grąžą 5,5 proc. Tai gal iš akcijų kažko panašaus ir galima būtų tikėtis, bet labai abejotina daryt tokias prielaidas“, – sakė R. Kuodis.

Tuo metu Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Socialinio draudimo ir pensijų departamento direktorė Asta Aranauskienė tikino, kad pensijų skaičiuoklė viso labo yra orientacinė priemonė. Vis tik pertvarkos pensijų sistemoje, jos teigimu, yra neišvengiamos.

„Mes žmonėm aiškiai parašom, kad šita skaičiuoklė negarantuoja jo pensijos būsimos, jinai remiasi dabar esančiomis prielaidomis. (…) Mes tikrai negalime 100 proc. garantuoti, bet bet kokiu atveju pensijų kaupimas yra būtinas, ir, tiek Europos Komisijos, tiek Tarptautinio valiutos fondo, tiek Pasaulio banko ekspertų nuomone, mes turėsim tikrai didelį demografinį spaudimą, ir nediversifikavus pensijų mokėjimo šaltinių galbūt netgi pesimistinis variantas bus dar prastesnis“, – „Žinių radijui“ teigė A. Aranauskienė.

Laida „Aktualusis interviu“ per „Žinių radiją“ šį ketvirtadienį 17.05 val. Rengia Aurimas Perednis.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder