R. Šimašius: pirkėjai turėtų žinoti apie visus mokesčius, kuriuos bankai taiko perkant elektroniniu būdu

R. Šimašius: pirkėjai turėtų žinoti apie visus mokesčius, kuriuos bankai taiko perkant elektroniniu būdu

Pirkėjai, prieš įsigydami prekes elektroniniu būdu, turėtų žinoti, kokius skirtingus operacijos aptarnavimo mokesčius taiko skirtingi komerciniai bankai. Jei ši informacija taptų vieša ir pirkėjai įgytų galimybę patys laisvai rinktis pigiausią atsiskaitymo būdą, kai kurios prekės galėtų atpigti, mano Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Remigijus Šimašius.

Jis kartu su grupe Liberalų sąjūdžio frakcijos narių Seime įregistravo Mokėjimų įstatymo pataisas. Atsižvelgiant į siūlomą projektą, bankų ar kitų elektroninių mokėjimų tarpininkų įkainiai, skirtingai nei yra dabar, taptų vieši ir pirkėjai įgytų galimybę prieš atsiskaitydami juos išvysti atskirai nuo prekės ar paslaugos kainos. Tokiu būdu pirkėjai galėtų pasirinkti pigiausią atsiskaitymo būdą.

"Pirkėjai dabar perka tarsi užrištomis akimis, nežinodami, kiek tiksliai kainuoja jų pinigų pervedimas į kitą sąskaitą. Nesvarbu, žmonės perka benziną ar naują kompiuterį, įstatymai šiuo metu leidžia išsaugoti paslaptį apie komisinių mokesčių dydį tarp prekės pardavėjo ir konkretaus banko. Tokia tvarka neskatina konkurencijos ir įkainių mažėjimo. Netobulą sistemą atskleidžia ir populiarėjantys atsiskaitymai grynaisiais pinigais", - teigė R. Šimašius.

Pirkėjui su pardavėju atsiskaitant tiesioginio interneto pavedimu būdu tai gali kainuoti iki 2,9 lito už vieną operaciją. Jeigu pirkėjas įsigyja prekę per internetines prekybos sistemas ir naudojama vadinamoji "Bank link" paslauga, taikomi tie patys mokesčiai, tačiau prekės ar paslaugos pardavėjai papildomai sumoka tarpininkams iki 3 proc. transakcijos sumos - iki 30 litų už vieną pavedimą.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder