Pristatytame projekte - šlagbaumo vizija

Pristatytame projekte - šlagbaumo vizija

Norima apmokestinti nuo Klaipėdos plento į kurortą riedančias transporto priemones.

Palangos mero Šarūno Vaitkaus pavedimu sudaryta darbo grupė dėl vietinės rinkliavos už naudojimąsi kurorto viešąja infrastruktūra Tarybos nariams pristatė projektą dėl įvažiavimo į miestą sezono metu apmokestinimo – kaip tai galėtų būti reguliuojama, koks būtų rinkliavos dydis ir kiti klausimai.

Planuojama pakeliama užtvara

Šios darbo grupės pirmininkas vicemeras Saulius Simė sakė, kad prašė Rinkliavų centro per šį mėnesį apskaičiuoti, kiek kainuotų įranga įvažiavimo mokesčiui kontroliuoti, darbuotojai, šie skaičiai turėtų būti žinomi sausį. Tuo jau domėjosi įmonės, kurios pristatė Savivaldybei savo techniką. Ši atsieitų apie 1,5 mln. Lt. Administracija turi parengti pirkimo sąlygas, jei viskas vyktų sklandžiai, galbūt jau šį sezoną būtų įvestas įvažiavimo mokestis ir panaikinta vieno lito rinkliava.

„Pažiūrėjome, panašus rinkliavos dydis taikomas Nidoje, taip pat 10 litų už įvažiavimą automobiliu buvo imama kažkada anksčiau ir Palangoje“, - laikraščiui sakė vicemeras.

Jo teigimu, įvedus naująją įvažiavimo rinkliavą, sumažėtų automobilių srautas, žinoma, asmenys, deklaravę gyvenamąją vietą Palangoje, nemokėtų, iš jų artimų giminaičių, atvykstančių į miestą, taip pat nebūtų imami pinigai, bet jie turėtų pateikti dokumentą. Nuo šio mokesčio būtų atleidžiamos ir specialiosios mašinos – greitosios, ugniagesių ir t. t., tolimųjų maršrutų autobusai, neįgalieji.

Už įvažiavimą svečiai galėtų sumokėti tiek trumpąja žinute, tiek parkomate, tiek terminaluose, jei Savivaldybė sudarytų sutartį. „Norime greito veikimo pakeliamos užtvaros. Ji gali būti įrengta ir šiemet, bet bijome, kad nesusidarytų transporto kamščiai. Galimas variantas, jog žmonės įvažiuoja laisvai, o norėdami išvykti turi susimokėti, kad juos praleistų šlagbaumas“, - informavo S. Simė.

Galėtų pasipildyti apie 5 mln. Lt

Ar šis naujasis mokestis būtų kurortui naudingesnis nei šį sezoną galiojęs „pagalvės“?

Vicemeras sakė, kad, kai kuriais skaičiavimais, biudžetas iš šios rinkliavos galėtų pasipildyti apie 5 mln. litų. „Į Nidą nuvažiuoti kainuoja daug brangiau, bet vis tiek žmonės vyksta. Apmokestintas įvažiavimas ir į Jūrmalą – 1 latas, bet ten sena sistema – pasinaudoji parkomatu, gautą čekį užsikiši už automobilio lango ir važiuoji, jei policija nutveria be talono – moki baudą. Bet, kiek man žinoma, jie šią sistemą taip pat keis į modernesnę“, - kalbėjo darbo grupės pirmininkas.

Tarybos narys Albinas Stankus prisipažino šią Savivaldybės iniciatyvą vertinantis teigiamai. „Ir Europa nieko geriau nesugalvoja nei šlagbaumas, negi mes gudriau ką sumanysime?“ - klausė politikas.

Abejoja, ar biudžetas papilnėtų

Tačiau, A. Stankaus manymu, transporto apmokestinimas vargu ar sumažins automobilių kiekį kurorte. „Aš klausiau aptarime: kokio tikslo siekiame – sumažinti mašinų skaičių ar surinkti daugiau pinigų? Man asmeniškai svarbiau, jog į biudžetą būtų surinkta daugiau pinigų. Mūsų mieste nėra sukurta infrastruktūra, kad būtų daugiau vietų pasistatyti automobiliams. Norai yra sveikintini, tačiau abejoju, ar įgyvendinus šį projektą papilnėtų biudžetas“, - svarstė politikas.

Pasak Rinkliavų centro direktoriaus pavaduotojo Eugenijaus Simučio, įvažiavimo mokestis greičiausiai atsirastų nuo 2014 m. Ši rinkliava, jo manymu, būtų kurortui naudingesnė: „Surinkti būtų galima apie 3 mln. ar daugiau, kurie turi Palangoje antrąjį būstą, jų pajamos yra nemažos, tad iš tokių asmenų dar pasipildytų miesto biudžetas“.

Tačiau, pasak pašnekovo, kol kas nėra sutvarkyta teisinė sistema – neaišku, už kokį administracinį teisės pažeidimą bausti nesusimokėjusius. Savivaldybė užklausė Teisingumo ministerijos, ar būtų įmanoma pažeidėjams pritaikyti Viešosios tvarkos taisyklių nesilaikymą.

Tarybos narys Dainius Želvys sakė, kad pirmadienio vakare buvo priimtas toks sprendimas – mokesčių neturi būti daug, tad reikia pasirinkti įvažiavimo ar „pagalvės“ – naudingesnį miestui. Jo teigimu, miestas pats gali pastatyti įrangą, reikiamą kontrolei, kitas variantas – skelbti konkursą tai galinčiai atlikti įmonei, bet jei suma, kuri liktų Palangai, nedidelė, tai neapsimokėtų. Trečias kelias – jei labiau apsimoka, pernai įvestą „pagalvės“ mokestį galima padidinti dar vienu litu.

Mokestis galiojo

Politikas priminė, kad įvažiavimas nuo Klaipėdos plento link jūros buvo apmokestintas ir 1998-1999 m., už viešnagę lengvaisiais automobiliais buvo imama 10 Lt. Beje, 1999 m., D. Želvio teigimu, buvo surinkta 1,8 mln. Lt.

„Tačiau mes šį mokestį buvome įvedę ne kaip už miesto infrastruktūrą, o kaip už saugotinas teritorijas, todėl teismas nebeleido rinkti šių rinkliavų“, - paaiškino politikas.

Tačiau Tarybos narys abejoja, ar galėtų spėti Savivaldybė iki birželio mėnesio susitvarkyti, kad jau būtų renkamas įvažiavimo mokestis – apsispręsti reikia sausį, skelbti konkursą ir išrinkti įmonę užtruktų apie tris mėnesius, o dar atima laiko ir įgyvendinimas

„Darbo grupė nesakė, kad būtinai reikia įvažiavimo rinkliavos, galbūt išliks „pagalvės“ mokestis. Sausio pirmąją dekadą susirinksime ir pateiksime tikslius skaičiavimus, kokios įmonės tai galėtų atlikti“, - kalbėjo D. Želvys. Apie tai, kokiu būdu būtų galima surinkti daugiau lėšų, pradėta svarstyti todėl, kad kitąmet planuojamos sumažėjusios biudžeto pajamos.

Siūloma transporto įvažiavimo rinkliava

• 1 parai lengvajam automobiliui – 10 Lt, mėnesiui – 150, sezonui – 500 Lt.

• 9-20 vietų autobusiukui – 15 Lt, mėnesiui – 200 Lt, sezonui – 500 Lt.

• Per 20 vietų autobusui – 25 Lt, mėnesiui – 500 Lt, sezonui – 1000 Lt.

• Krovininiams automobiliams, kurių bendroji masė iki 5,5 t – 25 Lt, mėnesiui – 500 Lt, sezonui – 1000 Lt.

• Krovininiams automobiliams, kurių bendroji masė per 5,5 t – parai 30 Lt, mėnesiui – 600 Lt, sezonui – 1200 Lt.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder