Prekeiviams įstaigose pataria pasirūpinti verslo liudijimais

Prekeiviams įstaigose pataria pasirūpinti verslo liudijimais

Klaipėdos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (toliau - Klaipėdos AVMI) primena gyventojams, kurie užsiima išnešiojamąja ar išvežiojamąja prekyba, įskaitant ir tokią, kai prekės atnešamos į įstaigas, įmones ar kitas darbovietes, jog vykdant tokią veiklą būtina įsigyti verslo liudijimą arba rinktis kitą veiklos įteisinimo formą, registruojant individualią veiklą su pažyma, steigiant įmonę. Vykdant neregistruotą veiklą gresia administracinė atsakomybė ir piniginės baudos iki 1000 litų.

„Pastaruoju metu atgyja prekybos būdas, kai prekybininkai siūlomoms prekėms – kosmetikai, trikotažo gaminiams, knygoms ir kt.- klientų ieško tiesiog darbovietėse. Tokia veikla (su kai kuriais apribojimais) yra galima, jei yra tinkamai registruota. Pats elementariausias registravimo būdas – įsigyti verslo liudijimą, o paprasčiausia tai padaryti internetu, prisijungus prie asmeninės mokesčių mokėtojų erdvės „Mano VMI“. Be to, atkreipiame pirkėjų dėmesį, jog pasitikėti atsitiktiniais prekeiviais rizikinga, todėl patariame visais atvejais įsitikinti, ar jie yra registravę veiklą, o įsigijus pirkinį - reikalauti apskaitos dokumento“,- pataria Klaipėdos AVMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Edita Cibienė, pabrėžusi, jog negavus pirkinio kvito ar sąskaitos bus keblu išsireikalauti pardavėjo atsakomybės dėl nekokybiškos prekės, be to, kyla pagrįstų abejonių dėl vykdomos veikos skaidrumo.

VMI internetinėje svetainėje prisijungęs prie Mano VMI, naudojantis elektronine banko paskyra, VMI išduotomis prisijungimo kortelėmis ar elektroniniu parašu, mokesčių mokėtojas, norintis registruoti veiklą, bet kuriuo metu gali užpildyti prašymą, pasirinkus meniu punktą Paslaugos arba Verslo liudijimai, taip pat sužinoti verslo liudijimo duomenis ar jį atsispausdinti. Žinant unikalų verslo liudijimo numerį, jo galiojimą galima patikrinti VMI internetinės svetainės duomenų bazėje. Šia paslauga neretai naudojasi ir klientai, norėdami įsitikinti ar paslaugos (prekės) teikėjas turi galiojantį verslo liudijimą.

Klaipėdos AVMI primena, kad verslo liudijimai Prekybai (EVRK klasės 47.81; 47.82; 47.89; 47.99) arba Prekybai tik ne maisto produktais (EVRK klasės 45.32; 47.82; 47.89; 47.99; įeina į EVRK klasę 45.40) išduodami bet kuriam pageidaujamam kalendorinių metų laikotarpiui (trumpiausias yra 1 diena). Gyventojų patogumui, VMI tinklalapyje įdiegta verslo liudijimų skaičiuoklė, kuri padeda savarankiškai apskaičiuoti preliminarias mokėtinas pajamų mokesčio, privalomojo sveikatos draudimo įmokų ir valstybinio socialinio draudimo įmokų sumas. Atkreiptinas dėmesys, jog verslo liudijimas prekybai suteikia teisę prekes parduoti tik gyventojams.

Gyventojas, vykdantis veiklą su verslo liudijimu, pirkėjui reikalaujant privalo išduoti Prekių (paslaugų) pirkimo pardavimo kvitus, kuriuos galima įsigyti blankų leidyklų parduotuvėse arba atsispausdinti iš VMI interneto svetainės www.vmi.lt > Duomenų bazės > Formos (formos numeris — FR0508 forma). Jei gyventojas vykdo individualią veiklą su pažyma, jis visais atvejais, net ir klientui neprašant, turi išrašyti sąskaitą faktūrą (arba PVM sąskaitą faktūrą, arba kasos aparato kvitą). Neišdavus apskaitos dokumento gresia bauda iki 500 litų.

VMI primena, kad išsamios konsultacijos mokesčių klausimais teikiamos trumpuoju Mokesčių informacijos centro numeriu 1882. Be to, telefonu 1882 galima pranešti apie pastebėtus neregistruotos veiklos vykdymo atvejus ir kitus mokestinius pažeidimus, tai padaryti galima ir užpildžius elektroninę anketą VMI svetainėje arba pasinaudojus programėle išmaniesiems telefonams „Pranešk“, taip pat užėjus į apskrities mokesčių inspekciją bei jos teritorinius padalinius.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder