Prancūzijos ministras Europos reikalams Arlemas Deziras: Neišmintinga diskriminuoti investicijas

Prancūzijos ministras Europos reikalams Arlemas Deziras: Neišmintinga diskriminuoti investicijas

Lietuvoje viešėjęs Prancūzijos ministras Europos reikalams Arlemas Deziras (Harlem Desir) mūsų politikus pabandė atvesti į protą ir išvengti bylinėjimosi tarptautiniame arbitraže su Prancūzijos kompanija „Veolia“, kuri kelia aikštėn faktus, kad Lietuva nusavino investicijas, žemino reputaciją ir kt. Svečias užsiminė, kad, mūsų šaliai diskriminuojant kai kuriuos užsienio investuotojus, gali kristi pasitikėjimas valstybe.

Prancūzo patarimas

„Mes esame susirūpinę, nes tai - Prancūzijos kompanija, bet mes nesame šio atvejo dalimi. Yra teisminė procedūra, į kurią valstybė nėra tiesiogiai įtraukta, bet mes sekame tą atvejį ir tikimės, kad bus pasiektas sutarimas. „Veolia“ yra labai svarbi ir visame pasaulyje sėkmingai dirbanti Prancūzijos įmonė, mes ja didžiuojamės. Ji dirba tiek su Prancūzijos, tiek su pasaulio savivaldybėmis, todėl norėtųsi, kad ginčas būtų išspręstas kuo sklandžiau, - jei įmanoma, tiesiog susitarus“, - Lietuvos žurnalistams sakė A.Deziras.

Nusavino investicijas

Prancūzijos kompanija „Veolia“ (ankstesnis pavadinimas - „Dalkia“), valdanti „Vilniaus energiją“ bei „Litesko“, sausio 26 dieną pateikė prašymą tarptautiniam investicinių ginčų arbitražui Vašingtone dėl investicinio ginčo prieš Lietuvą nagrinėjimo. „Veolia“ reikalauja atlyginti žalą, patirtą dėl nesąžiningo Lietuvos elgesio ir kompanijos investicijų Lietuvoje nusavinimo.

Kreipimosi į tarptautinį arbitražą pagrindas - Lietuvos nenoras kompensuoti reikšmingus nuostolius (apie 100 mln. eurų), kuriuos „Veolia“ valdomos antrinės įmonės „Vilniaus energija“ ir „Litesko“ patyrė įsigaliojus nesąžiningiems ir diskriminuojamiems teisės aktų pakeitimams ir veiklos reguliavimo sprendimams, kurių buvo daugiau kaip 50. „Veolia“ tarptautiniam arbitražui taip pat nurodė, kad politinių tikslų siekdama Lietuva tęsia prieš bendroves nukreiptą persekiojimo ir šmeižto kampaniją.

Specialiai į Vilnių pristatyti ieškinio žurnalistams atvykusi „Veolia“ viceprezidentė Centrinei ir Rytų Europai Malika Genduri (Malika Ghendouri) sakė, kad kompaniją politikai nuolat kaltina, esą ji, siekdama didesnio pelno, smarkiai pakėlė šildymo kainą.

„Tačiau šildymo kainą nustato ne „Vilniaus energija“ ar „Litesko“, o valdžios institucijos, ir mes viską vykdome. Dujų kaina yra svarbiausia šilumos kainos dedamoji, kuriai „Vilniaus energija“ negali turėti jokios įtakos“, - sakė M.Genduri.

Taip yra tik pas mus

Anot jos, Lietuvos politikai spėjo suformuoti neigiamą „Veolia“ įvaizdį, todėl pakenkė jos dalykinei reputacijai.

„Nepaisant gerų rezultatų, mes neturėjome kitos išeities, kaip tik kreiptis į tarptautinį arbitražą Vašingtone. Bandėme užmegzti dialogą su valdžia, tačiau jokio atsako nesulaukėme. Laukiantis ilgas ir brangus bylinėjimosi procesas gali turėti neigiamų pasekmių dalyvių reputacijai, tačiau būtent tarptautinis arbitražas garantuoja neutralumą ir objektyvumą, o jis galbūt nebūtų užtikrintas kitomis aplinkybėmis“, - sakė M.Genduri.

Pasak „Veolia“ viceprezidentės, tarptautiniame arbitraže dėl panašių kaip Lietuvos veiksmų „Veolia“ jau turėjo bylą (1996 m.), ją laimėjo ir iš Argentinos prisiteisė 200 mln. JAV dolerių tuometiniu kursu. Kad „Veolia“ bylinėtųsi - itin retas atvejis, todėl akivaizdu, kad tai, kas darosi Lietuvoje, prancūzus pribloškė.

Diplomatiškas įspėjimas

Tai akcentavo ir Prancūzijos ministras A.Deziras. Jo teigimu, „Veolia“ neįprasta veltis į teisinius ginčus kitose valstybėse, nes kitur ji neturi tokių bėdų kaip Lietuvoje, todėl ragina Lietuvą vengti arbitražo ir bandyti su verslininkais susitarti gražiuoju. Juo labiau kad nuo to priklauso ir Lietuvos prestižas. A.Deziras diplomatiškai pareiškė, kad ginčas bet kokiu atveju nepakenks dvišaliams santykiams, Prancūzijos įmones irgi vargu ar atbaidys nuo investavimo mūsų šalyje, tačiau dėl kitų šalių kompanijų jis nėra toks užtikrintas.

„Santykiai, taip pat ir ekonominiai, tarp Prancūzijos ir Lietuvos yra labai geri. Daug Prancūzijos investuotojų dirba Lietuvoje, yra patenkinti, kaip jų verslui čia sekasi. Tai yra labai specifinis atvejis. Aš nemanau, kad jis turėtų atbaidyti kitus investuotojus, tačiau visada labai svarbu pažiūrėti, kalbant ne tik apie prancūzų, bet ir apskritai apie tarptautinius investuotojus, į verslo klimatą, kaip jūs bendraujate su kompanijomis, kurios turi sutarčių dėl viešųjų investicijų“, - akcentavo Prancūzijos ministras.

Kompanijai „Veolia“ arbitraže atstovaus tarptautinė advokatų kontora „Sidley Austin LLP“, jos vyriausiasis partneris Stanimiras Aleksandrovas patvirtino, kad į Vašingtoną turės vykti ne tik Vyriausybės paskirti Lietuvos interesų gynėjai, bet ir politikai, kenkę „Veolia“ autoritetui, ir jie bus apklausti.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder