Politikų mintyse - naujas mokestis

Politikų mintyse - naujas mokestis

Klaipėdos politikai, paakinti kitų kurortinių šalies vietovių patirties, suskato svarstyti galimybę ir mūsų mieste įvesti vadinamąjį pagalvės mokestį.

Pernai pagalvės mokestį įsivedė Palanga, kelerius metus pinigus iš nakvojančių poilsiautojų renka Druskininkai. O Neringa visus be išimties atvykėlius apmokestinusi jau keletą dešimtmečių.

Vakar, išgąsdinti būsimo mokesčio, rinkosi ir Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmų nariai.

Tačiau miesto valdžia kol kas kortų neatskleidžia ir teisinasi, esą viskas tik "šakėmis ant vandens rašyta".

"Žarijų dar nekurstau ir ugnies tikrai nepučiu", - teisinosi Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Jis tvirtina, kad svarstyti tokią galimybę, kol nėra pakeistas Rinkliavų įstatymas, per anksti.

"Tačiau apie tokią perspektyvą jau kalbėjomės su kitų savivaldybių merais. Iškart noriu nuraminti, kad šis mokestis būtų taikomas tik apgyvendinimo paslaugas teikiančioms įmonėms. Kita vertus, net jei ir būtų patvirtintos įstatymo pataisos, tai būtų ne prievolė, o tik galimybė, kai kurioms savivaldybėms išspręsti kai kuriuos finansinius klausimus. Bet įstatymo pataisos dar nėra priimtos", - "Vakarų ekspresui" savo poziciją dėstė V. Grubliauskas, suskubęs perspėti, kad nėra naujų mokesčių šalininkas.

Rinkliavų įstatymo papildymą, kuriuo numatyta galimybė bet kurios savivaldybės tarybai nustatyti rinkliavas už "naudojimąsi gyvenamųjų vietovių, kurios teisės aktų nustatyta tvarka yra įteisintos kaip rekreacinės teritorijos, viešąja infrastruktūra", Seime įregistravo parlamentaras Valentinas Stundys.

VARIANTAS. Kadangi pajūrio savivaldybės sutiko skirti pinigų skrydžiams iš Palangos finansuoti, dabar ieško, iš kur gauti lėšų. Klaipėda svarsto galimybę apmokestinti turistus.

Jo manymu, dabar galiojantis įstatymas leidžia tik kurortinėms vietovėms, tokioms kaip Palanga ar Druskininkai, imti mokesčius iš atvykstančių poilsiautojų. Tačiau tokią teisę galėtų turėti ir tos savivaldybės, kurių teritorijoje yra rekreacinės zonos. Labiausiai, V. Stundžio manymu, šiuo pasiūlymu suinteresuotos Rytų Aukštaitijos savivaldybės su Molėtais, kurių meru yra buvęs parlamentaras.


Klaipėdos mero pavaduotojas Artūras Šulcas taip pat gynėsi, kad mokesčio vizija dar nėra įgavusi materialių kontūrų.

"Tai - tik teoriniai pamąstymai. Tačiau jei ir būtų tokia rinkliava įvesta, surinktos lėšos būtų skiriamos vadinamajam marketinginiam naujų skrydžių į Palangos oro uostą palaikymui. Juk dabar tuos 2 milijonus litų, kurių reikia skrydžiams iš Hamburgo ir Londono pritraukti, turėsime krapštyti iš savivaldybių biudžetų. Todėl ir analizuojame visokius variantus", - teisinosi A. Šulcas.

Užtat Evalda Šiškauskienė, Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė, pasisako prieš pagalvės mokesčio įteisinimą visos šalies mastu.

"Europa tokių mokesčių atsisako, o mes einame priešingu keliu. Tai necivilizuota", - teigė ji.

V. Stundžio siūloma Rinkliavų įstatymo pataisa, oponentų požiūriu, atvertų kelią visų šalies rekreacinių teritorijų apmokestinimui.

"Visos be išimties Lietuvos savivaldybės turi rekreacinių teritorijų - parkų, paplūdimių, sanatorijų, poilsio namų ir kitokių vietovių, turinčių gamtinių, kultūrinių ar aplinkos savybių ir sąlygų žmonių visaverčiam fiziniam ar dvasiniam poilsiui organizuoti. Tokia įstatymo pataisos formuluotė, kokią siūlo V. Stundys, reikštų, kad visos 60 savivaldybių faktiškai galėtų imti nakvynės mokestį iš visų atvykėlių", - "Verslo žinioms" yra sakęs Juozas Raguckas, Valstybinio turizmo departamento direktoriaus pavaduotojas.

 

 

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder