Pinigų vertė auga kasmet

Pinigų vertė auga kasmet

Net ir apyvartoje esančių itin geros kokybės litų banknotai tarp kolekcininkų jau šiandien verti gerokai brangiau, nei tikroji jų nominali vertė. O štai jau iš apyvartos išimtų pinigų vertė auga kone kasmet.

Lietuvoje apyvartoje buvusius ar šiuo metu dar esamus pinigus kolekcionuojančio Gintauto Šulco teigimu, didžiausią vertę visais laikais turėjo itin geros kokybės, kolekcininkų dar vadinami "bankiniais", pinigai.

"Tai yra tik atspausdinti pinigai, dar nespėję pabuvoti apyvartoje", - paaiškino G. Šulcas.

Anot jo, iš apyvartos jau išimtų pinigų vertė didėja beveik su kiekvienais metais. Pavyzdžiui, tarpukario metais išleistų itin geros kokybės popierinių litų vertė per pastaruosius metus pakilo apie 5-10 proc.

"Didesnę vertę turi tie pinigai, kurių apyvartoje būta mažiau. Pavyzdžiui, dešimt labai geros kokybės Smetoniškų litų šiandien gali kainuoti nuo dviejų šimtų penkiasdešimties iki trijų šimtų litų", - pasakojo kolekcininkas.

Beje, skirtingai nei daugelis mano, gerokai vertesnės už tikrąjį savo nominalą gali būti ir apyvartoje dar esančių pinigų kupiūros.

Anot G. Šulco, už priešpaskutinio, 2001-ųjų metų leidimo 10 ar 20 litų apyvartoje nepabuvojusį banknotą kolekcininkas gali pasiūlyti ir kone dvigubai didesnę kainą, nei tikroji jo nominali vertė. O štai 1991-aisias atspausdinta bei iš apyvartos jau išimta 10 litų kupiūra jau gali būti verta ir net 40 ar 50 litų.

Kolekcininko teigimu, tie, kurie planuoja ateičiai išsaugoti litų ir centų pavyzdžius bei, galbūt, tikisi iš to ateityje ir uždirbti, turėtų sukaupti visą dabar apyvartoje cirkuliuojančių lietuviškų pinigų kolekciją, mat parduoti tokią kolekciją yra daug paprasčiau, nei po vieną banknotą atskirai.

Tiesa, G. Šulcas pažymi, kad nuo ateinančių metų apyvartos išimtų litų pavyzdžius svarbu išsaugoti ne tik todėl, jog jie po daugelio metų gali tapti nemenku kapitalu, bet ir todėl, kad būtų ką parodyti bei papasakoti savo vaikams ar vaikaičiams.

Litui įamžinti!

Išsaugokite litus ateities kartoms.

Įsigykite specialius dėklus, skirtus lito ir cento įamžinimui, dienraščio "Vakarų ekspresas" redakcijoje M. Mažvydo al. 3 arba PC "Akropolis" Taikos pr. 61 (Vokiečių al., prie centrinio įėjimo).

Dėklų kaina - 9,99 Lt (2,89 Eur).

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder