PET granulių gamintojai "prisiskraidė"

PET granulių gamintojai "prisiskraidė"

Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ) įsikūrusi Tailando kapitalo PET granulių gamintoja "Orion Global PET" sulaukė Mokesčių inspekcijos pretenzijų dėl nepagrįstai kone milijonu eurų padidintų sąnaudų.

Kad tai yra, ko gero, pirmoji tokia rimta mokesčių prievaizdų pretenzija kuriai nors Klaipėdos LEZ įmonei, tvirtina ir šios zonos valdymo bendrovės atstovai.

Šalyje veikiančiose LEZ įsikūrusios įmonės gauna net keletą mokestinių lengvatų. Jos 6 metams atleidžiamos nuo pelno mokesčio, o paskui dar 10 metų joms taikomas sumažintas šio mokesčio tarifas, jų dividendai neapmokestinami pelno mokesčiu, taip pat nereikia mokėti nekilnojamojo turto mokesčio.

Visgi atrodo, kad 2003-iaisiais įsteigtai ir dabar per metus apie 255 tūkst. tonų PET granulių pagaminančiai, 117 darbuotojų turinčiai UAB "Orion Global PET" šių lengvatų neužteko ir ji bandė dar labiau susimažinti mokėtiną pelno mokestį.

Klaipėdos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (KAVMI) vakar išplatino pranešimą spaudai, kuriame informavo, jog inicijavus plastikų gamyba užsiimančios bendrovės mokestinį tyrimą nustatyta, kad ji nepagrįstomis lėktuvų nuomos ir skrydžių organizavimo paslaugų sąnaudomis sumažino mokėtiną pelno mokestį. Po kontrolės veiksmų bendrovė patikslino trejų metų pelno mokesčio deklaracijas, o sąnaudas sumažino per 975 tūkst. eurų suma.

"Į rizikos požymių turinčių įmonių sąrašą bendrovė pateko dėl sumažėjusio pelno mokesčio. Mokestinio tyrimo metu mokesčių administratorius aiškinosi, kokios priežastys tai nulėmė. Išanalizavus bendrovės finansinės veiklos sąnaudas, kilo pagrįstų abejonių, ar kone milijoną eurų siekusios bendrovės išlaidos lėktuvų nuomai bei skrydžių organizavimui buvo būtinos ekonominei naudai gauti. Mokestinis tyrimas patvirtino, kad veiklos sąnaudos, siekiant išvengti pelno mokesčio, padidintos nepagrįstai. Minėtos paslaugos buvo įsigytos iš susijusių įmonių, įmonė jomis realiai nesinaudojo ir tyrimo metu neturėjo įrodymų, kad patirtos išlaidos būtų kaip nors susijusios su pajamų uždirbimu", - sakė Klaipėdos AVMI Kontrolės departamento direktorė Gražina Rimkienė.

Anot KAVMI pranešimo, įmonė teisinosi, kad beveik milijonines išlaidas jai "primetė" Tailande registruota "motininė" įmonių grupė, kuri savo kelionių organizavimo kaštus proporcingai išdalino visoms grupės gamykloms, tad dalis jų teko ir veikiančiai čia.

Tarp PET granulių gamyba Klaipėdos apskrityje užsiimančių bendrovių Tailando kapitalas valdo tik UAB "Orion Global PET". 74 proc. jos akcijų priklauso akcinei bendrovei "Indorama Polymers", registruotai Tailande, o likę 26 proc. - ribotos atsakomybės akcinei bendrovei "Asia Pet (Thailand)".

Anot pranešimo, minėtųjų argumentų KAVMI nepakako ir bendrovė pripažino padarytas klaidas bei pateikė patikslintas visų metų, kuriais patyrė skrydžių įsigijimo išlaidų, pelno mokesčio deklaracijas.

KAVMI atstovė spaudai Laima Domarkienė patikslino, kad dėl tokių veiksmų įmonei atsiras apmokestinamo pelno, tačiau kokios tai bus sumos, esą paaiškės tik vėliau.

Klaipėdos LEZ skelbia, kad 2015 m. įmonės apyvarta siekė 186 mln. Eur. "Sodros" skelbiamais duomenimis, vidutinis atlyginimas neatskaičius mokesčių šių metų sausį joje siekė 1420,55 Eur.

L. Domarkienė taip pat patikino, kad "Orion Global PET" iki šiol buvo prižiūrima kaip ir visi kiti subjektai.

"Tokių didelių pažeidimų iki šiol nustatyta nebuvo", - sakė L. Domarkienė.

"Orion Global PET" pozicijos dėl KAVMI pretenzijų vakar sužinoti nepavyko - į el. paštu nusiųstus klausimus įmonės atstovai nepanoro atsakyti.

"Ko gero, nesusipratimas"

Eimantas KIUDULAS, Klaipėdos LEZ valdymo bendrovės generalinis direktorius
Bent jau mano žiniomis, per pastaruosius 15 metų tai yra pirmas toks atvejis, kai LEZ dirbančiai bendrovei Mokesčių inspekcija pareiškė tokio pobūdžio pretenzijų. Iki tol neteko girdėti nieko panašaus. "Orion Global PET" visada laikosi aukščiausių tarptautinių standartų, tad, ko gero, čia įvyko tiesiog nesusipratimas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder