Pasnigus ir paspaudus šalčiui ugnis ryja gyventojų būstus

Pasnigus ir paspaudus šalčiui ugnis ryja gyventojų būstus

Per tris žiemiškas dienas – trys itin dideli gaisrai, kuriuose sudegė visas gyventojų turtas ir keliolika mažesnių ugnies nelaimių. Bendras nuostolis – daugiau nei milijonas litų. Tokią žiemiškos savaitės statistiką skaičiuoja šalies ne gyvybės draudimo rinkos lyderis „Lietuvos draudimas“.

„Raudonojo gaidžio“ sezoną draudikai kasmet pasitinka atšalus orams ir pradėjus šildymo sezoną. Šiemet ypatingai išsiskyrė žiemiška praėjusi savaitė ir savaitgalis, kai gyventojų būstai degė dažniau.

„Vieno gaisro metu Marijampolėje padarytas nuostolis sieks beveik pusę milijono litų – sudegė namas ir garažas, namuose buvęs turtas, kitų dviejų gaisrų atveju nuostoliai bus ne mažesni kaip po 200 tūkstančių litų. Visų gaisrų priežastis tiria ekspertai, tikėtina, kad jie galėjo kilti dėl netvarkingų šildymo sistemų, gedimo elektros instaliacijoje ar kitų priežasčių“, - sako Audronė Ananevienė, „Lietuvos draudimo“ Privataus turto draudimo rizikos portfelio valdytoja.

„Lietuvos draudimas“ taip pat po savaitgalio užregistravo ir keliolika smulkesnių gaisrų savo klientų būstuose.

Šiais metais gaisrų sukelti nuostoliai gyventojams jau siekia beveik 7,5 mln. litų. Šiais metais jau užfiksuota daugiau negu 450 gaisrų gyventojų būstuose, kurie šioje draudimo bendrovėje yra apsidraudę turtą. Pavojingiausi mėnesiai, kada kyla daugiausiai gaisrų – gruodis, sausis, vasaris, kovas. Atšalus orams, kasmet padaugėja gaisrų dėl neatsargaus šildymo prietaisų naudojimo, krosnių kūrenimo, netvarkingų kaminų, kurie ne tik sunaikina turtą, bet ir nusineša žmonių gyvybes. Tačiau artėjantis švenčių metas – ypatingai pavojingas, jo metu draudikai fiksuoja gaisrų protrūkį, kurį sukelia neatsargus žmonių elgesys su sprogstamaisiais švenčių atributais, neatsargus šildymas, neatsargus elgesys švenčiant.

„Gaisrai atneša daugiausiai nuostolių, nes per labai trumpą laikotarpį sunaikinamas ilgus metus kauptas vertingas turtas. Pastebime, kad šiemet įvyksta daugiau smulkesnių gaisrų: mažėja vidutinis gaisro nuostolis, bet daugėja užregistruojamų gaisrų. Nesutvarkyta šildymo sistema, neišvalyti kaminai, netvarkingi buitiniai prietaisai, kurie aktyviai naudojami šaltuoju metų laiku, sukelia daug nelaimių. Raginame gyventojus atkreipti dėmesį į šildymo prietaisų priežiūrą, elgtis atsargiai, kad nekiltų gaisrų ir būtų išvengta ne tik turto sunaikinimo, bet ir išsaugotos žmonių gyvybės“, - sako A. Ananevienė.

„Lietuvos draudimo“ duomenimis, 2012 metais per 11 mėnesių užfiksuota 10 proc. daugiau gaisrų nei pernai per tą patį laikotarpį. Gaisrai didžiausių nuostolių padarė kovą – už daugiau nei 1,1 mln. litų. Prognozuojama, kad gruodis tai pat bus išskirtinis pagal nuostolių sumas privačiam turtui, nes per pirmąją gruodžio pusę gaisruose sudegė gyventojų turto už milijoną litų. Vidutinis gaisro nuostolis gyventojų turtui per vienuolika šių metų mėnesių siekė beveik 18 tūkst. litų.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis, per vienuolika šių metų mėnesių užfiksuota daugiau kaip 10 tūkst. gaisrų. Jų metu žuvo 126 žmonės. Dažniausia priežastis, sukėlusi gaisrus (51,2 proc.) – neatsargus žmonių elgesys.

Kasmet, žiemos švenčių metu, įvyksta nemažai gaisrų dėl neatsargaus žmonių elgesio su degiais objektais. Draudikai fiksuoja gaisrus, kylančius dėl paliktų degančių žvakių, neatsargiai paleistų raketų, dažnai dėl perkūrenimo pleška pirtys.

 

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder