Pasaulio Bankas tikisi kiek sumažėsiant augimą Azijos regione

Pasaulio Bankas tikisi kiek sumažėsiant augimą Azijos regione

Ekonomikos augimas Rytų Azijos ir Ramiojo vandenyno regionuose kiek nuslops, žemyn tempiamas silpno augimo Kinijoje. Šis antrojoje pagal dydį pasaulio ekonomikoje krito nuo itin intensyvios iki lėtesnės bet tvaresnės spartos. Tokią informaciją savo ataskaitoje pirmadienį pateikia Pasaulio Bankas, praneša "Dow Jones".

Atmetus Kinijos ekonomikos įtaką, Pasaulio Banko pareigūnai teigia, kad Rytų Azijos regione ūkio plėtros aktyvumas turėtų šiemet išaugti 4,8 proc., o jau 2017-2018 metais pasiekti 4,9 proc. Pernai augimas regione sudarė 4,7 procento.

Daugiausiai augimą skatins stambiosios Pietryčių Azijos ekonomikos, nors atskirų šalių rodikliai skiriasi priklausomai nuo jų prekybinių ir finansinių santykių su išsivysčiusiomis ekonomikomis bei Kinija. Taip pat įtakos turi ir šalių priklausomybė nuo žaliavų eksporto.

Stipriausiai pakils augimas tokiose Pietryčių Azijos ekonomikose kaip Filipinai ir Vietnamas, manoma, kad abiejose šiemet augimas pasieks daugiau kaip 6 proc., nurodo Pasaulio Bankas. Indonezijoje pranašaujamas 5,1 proc. augimas šiemet ir 5,3 proc. augimas 2017-aisiais. Iš viso Rytų Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono ekonomikų - išskyrus tokias šalis kaip Japonija, Australija ir Indija, tačiau priskaičiavus Kiniją - augimas šiemet smuks iki 6,3 proc. 2017 metais augimas turėtų smukti dar labiau - iki 6,2 procento, nurodoma ataskaitoje.

Pasak specialistų, augimas besivystančiose Rytų Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono šalyse "išlieka lankstus", o prognozuojamas sulėtėjimas susidaro dėl Kinijoje palaipsniui matomo perėjimo prie lėtesnio, tačiau tvaresnio augimo tempo. Manoma, kad šis rodiklis 2016 m. susitrauks iki 6,7 proc., o 2017-aisiais smuks iki 6,5 proc. Dar 2015 metais jis sudarė 6,9 procento.

Tiesa, PB analitikai įspėja, kad smulkus atsigavimas išsivysčiusiose pasaulio šalyse bei staigesnis nuosmukis Kinijoje pakirs augimą ir Rytų Azijos ir Ramiojo vandenyno regione. Jeigu Kinijoje susidarys staigus nuosmukis, regioną tokie pokyčiai paveiks prekybos ir finansų srityje.

Pasak Pasaulio Banko, Kinija taiko "rimtas politines apsaugos priemones", galinčias užkirsti kelią staigiam augimo nuosmukiui. Nurodoma, kad viešojo sektoriaus skola sudaro vos 41 proc. BVP, o tai gerokai sumažina grėsmes, galinčias kilti dėl valiutų keitimo kurso ar pakartotinio finansavimo, be to, situacija suteikia vyriausybei daugiau erdvės fiskalinėje srityje imtis įvairių žingsnių, skatinančių ekonomikos augimą, jeigu šių prireiktų.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder