Pagal plotą - ir už pašto dėžutes

Pagal plotą - ir už pašto dėžutes

Klaipėdiečius stebina ne tik mokesčiai už šildymą. Vieno Baltijos pr. namo gyventojų gautose sąskaitose nurodytas mokestis už pašto dėžučių įrengimą, tik skaičiuotas jis gana neįprastai - pagal buto plotą. Namo administratoriai ir valdininkai aiškina, kad remiamasi įstatymais.

Redakcijai pateiktoje sąskaitoje matyti, kad 27,5 kv. m ploto buto savininkui už pašto dėžutę teko sumokėti 12,24 Lt. Dvigubai didesnio ploto butas turės mokėti ir dvigubai daugiau, nors jam skirta tokia pat pašto dėžutė.

Pasak bendrovės "Mano būstas", kurios padalinys "Pempininkų būstas" ir administruoja minėtą namą, atstovo spaudai Pauliaus Ugianskio, mokestis už paslaugą buvo skaičiuotas remiantis administravimo nuostatais.

"Tiek už pašto dėžučių įrengimą, tiek už stogo, durų, inžinerinių sistemų ir kitų konstrukcijų, priskiriamų bendrajai nuosavybei, remontą, daugiabučių namų savininkai moka proporcingai pagal buto plotą", - aiškino P. Ugianskis.

Tuo metu savivaldybės administracijos Butų ir energetikos poskyrio vedėjas Algis Gaižutis buvo linkęs pripažinti, kad tokia sistema kiek nelogiška, tačiau teigė, jog taip nustatyta Civiliniame kodekse.

"Yra įkainiai, kurie apskaičiuojami dalinant sumą už paslaugą iš namo ploto. Skaičiuojant mokestį atskiram butui įkainis dauginamas iš buto ploto", - aiškino A. Gaižutis.

Jo nuomone, jei žmonės pareiškia iniciatyvą įsirengti ar atnaujinti pašto dėžutes, namo administratorius turi paaiškinti gyventojams, kaip reikės atsiskaityti už darbus.

"Šiuo atveju, matyt, nebuvo apsitarta, buvo nesusikalbėjimas", - reziumavo pokalbininkas.

Informacija

Civiliniame kodekse numatyta, jog kiekvienas iš bendraturčių proporcingai savo daliai privalo apmokėti išlaidas turtui išlaikyti ir išsaugoti, mokesčiams, rinkliavoms ir kitoms įmokoms.

Remiantis Vyriausybės nutarimu dėl butų ir kitų patalpų savininkų bendrosios nuosavybės administravimo pavyzdinių nuostatų patvirtinimo, administratorius proporcingai patalpų savininkų bendrosios nuosavybės daliai apskaičiuoja mėnesinius mokesčius ir įmokas už namo bendrosios nuosavybės administravimą, bendrojo naudojimo objektų (išskyrus šildymo ir karšto vandens sistemų, lifto) nuolatinę techninę priežiūrą, šildymo ir karšto vandens sistemos priežiūrą, bendrojo naudojimo objektų atnaujinimo ir kitus darbus.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder