Paaiškėjo, kiek gyventojų kaups pensiją papildomai

Paaiškėjo, kiek gyventojų kaups pensiją papildomai

Spręsdami dėl tolesnio pensijų kaupimo gyventojai aktyviausi buvo baigiantis apsisprendimo terminams. Per paskutinę savaitę savo valią pareiškė 2,5 karto daugiau gyventojų, nei savaitę prieš tai.

Pensijų kaupimo sutarčių registro duomenimis, nuo balandžio 1 d. iki gruodžio 1 d. 23,8 tūkst. gyventojų pateikė prašymus stabdyti kaupimą pensijų fonduose.

Papildomai prisidėti prie pensijų kaupimo savo lėšomis ir gauti priemoką iš valstybės biudžeto nusprendė 350,2 tūkst. pensijų kaupimo dalyvių, kurie buvo sudarę kaupimo sutartis iki 2013 m.

Kaupti tokiu pačiu būdu nusprendė ir 54,6 tūkst. naujų pensijų kaupimo dalyvių, kurie sutartis sudarė po šių metų sausio 1 d. Taigi pagal kaupimo formulę 2+1+1 nuo 2014 m. pensiją iš viso kaups 404,8 tūkst. gyventojų.

686,8 tūkst. gyventojų liko kaupti senąja tvarka. Į jų sąskaitas pensijų fonduose kitąmet bus pervedami 2 proc. pajamų, nuo kurių skaičiuojamos valstybinio socialinio draudimo įmokos. Iš viso gyventojai yra sudarę per 1,115 mln. pensijos kaupimo sutarčių.

Primename, kad pasirinkusiems kaupti pensiją papildomai, 1 proc. priemoka iš valstybės biudžeto bus apskaičiuojama pagal užpraeitų metų keturių ketvirčių šalies ūkio darbuotojų vidutinį mėnesinį bruto darbo užmokestį, kurį apskaičiuoja ir skelbia Lietuvos statistikos departamentas. Taigi, 2014 m. 1 proc. priemoka bus apskaičiuojama pagal 2012 m. darbo užmokesčio vidurkį, tai yra 2 174 Lt.

Taip pat primename, kad pensijų įmokos pervedamos per 30 dienų nuo tos dienos, iki kurios draudėjai privalo „Sodrai“ pateikti informaciją apie kiekvienam apdraustajam apskaičiuotas draudžiamųjų pajamų ir socialinio draudimo įmokų sumas. Tokią informaciją apie einamojo mėnesio įmokų sumas draudėjai pateikia iki kito mėnesio 15 d.

Apie 2014 m. sausio mėnesio draudžiamąsias pajamas draudėjai informuos iki vasario 15 d. O pensijų kaupimo įmokos už sausį bus pervestos iki kovo 15 d. Faktiškai iki kitų metų pabaigos įmokos į pensijų fondus bus sumokėtos už 10 mėnesių.

Kiek daugiau nei 65 tūkst. gyventojų iš tų 404,8 tūkst., kurie kaups pensiją papildomai, šiuo metu negauna draudžiamųjų pajamų. Tuo laikotarpiu, kai draudžiamųjų pajamų jie negaus, patys nemokės 1 proc. nuo savo pajamų ir negaus papildomos 1 proc. priemokos iš valstybės biudžeto.

Individualią veiklą vykdantys asmenys, kurie nedeklaruoja pajamų pamėnesiui, savo pajamas už 2014 m. deklaruos ir socialinio draudimo įmokas mokės iki 2015 m. gegužės. Už juos 1 proc. priemoka iš valstybės biudžeto bus sumokėta po deklaracijos pateikimo ir socialinio draudimo įmokų sumokėjimo.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder