Opozicija: surinkus visus mokesčius, užtektų lėšų pensijoms kompensuoti

Opozicija: surinkus visus mokesčius, užtektų lėšų pensijoms kompensuoti

Opozicija sako, kad visus mokesčius surinkus, užtektų lėšų pensijoms kompensuoti ir naujų mokesčių nebereikėtų. Pernai į biudžetą nesurinkta 85 milijonų litų akcizų ir 400 milijonų litų pridėtinės vertės mokesčių, o sausį biudžetas negavo visų planuotų pajamų.

Opozicijoje esantys politikai sako, kad valdančiosios daugumos ketinimai atsiskaityti su pensininkais branginant alkoholinius gėrimus ar įvedant kitus mokesčius yra nepamatuoti. Esą jeigu būtų surinktas pridėtinės vertės mokestis ir mokesčiai už akcizines prekes, tai jokių naujų mokesčių įvesti nebereikėtų. Pasak Seimo Pirmininko pavaduotojos Irenos Degutienės, pernai biudžetas negavo 85 milijonų litų planuotų pajamų iš akcizo ir 400 milijonų pridėtinės vertės mokesčio, t. y. tiek pakaktų pensijoms kompensuoti. Padėtis renkant šiuos mokesčius esą negerėja ir šiemet.

„Už akcizines prekes sausį gauta 220 mln. litų, t. y. 21 mln. litų mažiau nei pernai tuo pačiu metu ir 28 mln. litų mažiau nei prognozuota. Tą patį galėčiau pasakyti apie pelno mokestį. Pelno mokesčio gauta 14,5 mln. litų , t. y. 7 mln. litų mažiau nei pernai tuo pačiu metu ir 14 mln. mažiau nei prognozuota“, – aiškina I. Degutienė.

Pasak jos, akcizų nesurinkimo priežastis – susilpnėjusi kova su kontrabanda ir šešėliu ekonomikoje.

„Jeigu daugiau įvežama kontrabandos ir prekiaujama kontrabandinėmis prekėmis, dėl to į biudžetą negauni pinigų, mažiau parduodi akcizinių prekių ir į biudžetą ateina irgi mažiau pinigų. Tai akcizui surinkti pagrindinis dalykas yra kontrabandos suvaldymas“, – tvirtina I. Degutienė.

Tuo metu muitinės pareigūnai sako, kad sausio mėnesio akcizų surinkimo užduotį įvykdę 114 procentų. Šiemet imtasi griežtų priemonių dėl nelegalios degalų apyvartos, prie Lietuvos išorinių su Europos Sąjunga sienų įvestas visuotinis įvežamo kuro deklaravimas.

„Yra sukurtas kontrolės mechanizmas, kuris leidžia mums įsitikinti, t. y. kirsdami sieną vežėjai deklaruoja įvežamą degalų kiekį, nurodydami odometro parodymus. Po to muitinė turi galimybę kiekviename Lietuvos taške patikrinti, ar nuvažiuotas atstumas, ar sunaudoti degalai atitinka situaciją. Jeigu nustatoma, kad degalų kiekis yra smarkiai mažesnis negu nuvažiuotas atstumas, šiuo atveju vežėjas privalo sumokėti mokesčius valstybei“, – aiškina Muitinės departamento generalinis direktorius Antanas Šipavičius.

Finansų ministras sako, kad gerinant mokesčių surinkimą dar planuojama patobulinti ir garantijų bei laidavimų sistemą, kai ūkio subjektai pardavinėja prekes užsienyje.

„Ta patobulinta garantijų ir laidavimų sistema mums galėtų padėti užkirsti kelią galimiems piktnaudžiavimams, kada prekės parduodamos asmeniui kitoje valstybėje, kuris tarsi ir turėtų sumokėti pridėtinės vertės mokestį, bet pasirodo, kad tos firmos paprasčiausiai nėra“, – teigia finansų ministras Rimantas Šadžius.

Dėl to Finansų ministerija ruošia mokesčių administravimo įstatymo pataisas, kurios pavasario sesijoje bus teikiamos Seimui.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder