Nuo kitų metų elektra brangsta iki 52 ct/kWh

Nuo kitų metų elektra brangsta iki 52 ct/kWh

Šiandien, lapkričio 21 d., Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) paskelbė elektros energijos persiuntimo paslaugos ir visuomenines elektros energijos kainas bei jų taikymo tvarkas 2013 metams. Visuomeninės elektros energijos kainos gyventojams nuo 2013 metų didės apie 5,69 ct/kWh (su PVM), arba apie 12 procentų. Statistiniam Lietuvos namų ūkiui, vidutiniškai per mėnesį sunaudojančiam apie 138 kWh, išlaidos už elektros energiją kitais metais padidės apie 7 Lt (su PVM) per mėnesį.

Kainos gyventojams – buitiniams elektros vartotojams

71 proc. buitinių elektros vartotojų šiuo metu atsiskaito „Standartiniu“ vienos laiko zonos tarifo planu (46 ct/kWh) – nuo 2013 metų „Standartinio“ vienos laiko zonos tarifo kaina bus 51,9 ct/kWh. Tokie vartotojai per mėnesį vidutiniškai suvartoja 100 kWh elektros energijos, todėl kitais metais išlaidos už elektros energiją tokį tarifo planą pasirinkusiems namų ūkiams vidutiniškai padidės 6 Lt (su PVM) per mėnesį, t. y., jei toks vartotojas šiemet vidutiniškai per mėnesį mokėdavo 46,39 Lt, tai kitąmet jis mokės 52,34 Lt.

Maždaug 13 proc. elektros vartotojų atsiskaito pagal „Standartinį“ dviejų laiko zonų tarifą (49,7 ir 37,2 ct/kWh) – kitąmet šio tarifo plano kaina bus atitinkamai 56,1 ct/kWh ir 42,2 ct/kWh. Šių vartotojų, suvartojančių per mėnesį apie 180 kWh elektros energijos, 2013 metais išlaidos vidutiniškai padidės apie 10 Lt per mėnesį.

Apie 7 proc. namų ūkių atsiskaito pagal „Elektrinių viryklių“ vienos laiko zonos tarifo planą (44,2 ct/kWh) – 2013 metų „Elektrinių viryklių“ vienos laiko zonos tarifo plano kaina bus 50,5 ct/kWh. Tokių vartotojų suvartojamos elektros energijos vidurkis per mėnesį yra 160 kWh, nuo ateinančių metų jie per mėnesį vidutiniškai mokės apie 10 Lt (su PVM) daugiau nei šiemet.

„Nuo 2013 metų tarifų planai „Namai“ ir „Namai plius“ tampa patrauklesni didesnei daliai mūsų klientų, kadangi jie bus naudingi ir mažiau vartojantiems. Gyventojai, pasinaudodami www.lesto.lt svetainėje įkelta skaičiuokle, galės sužinoti ir įsivertinti, kuris tarifų planas jiems yra palankiausias“, – teigia Ramūnas Kiaulėnas, AB LESTO Visuomeninio tiekėjo tarnybos direktorius.

Vartotojai atsiskaityti senomis (2012 m.) kainomis galės per sausio mėnesį, prieš tai gruodžio 31 d. nurašę elektros skaitiklių rodmenis.

Už 2013 m. sausio mėnesį suvartotą elektros energiją vartotojai turės mokėti jau naujomis kainomis, atsiskaitydami nuo vasario 1 d.

Kainos verslo įmonėms

Persiuntimo paslaugos kainos verslo klientams, gaunantiems elektros energiją iš vidutinės įtampos tinklų, nuo 2013 metų vidutiniškai mažės 5,87 ct/kWh (39,6 proc.), o elektros energiją gaunantiems iš žemosios įtampos tinklų vidutiniškai mažės 6,51 ct/kWh (29,8 proc.).

Verslo klientų objektams nuo 2013 metų nustos galioti visuomeninės kainos ir bus taikomos tik persiuntimo paslaugos kainos ir tarifai. Šios įmonės turės pasirinkti nepriklausomus elektros energijos tiekėjus, o jų nepasirinkus, AB LESTO užtikrins garantinį elektros energijos tiekimą.

Pasak R. Kiaulėno, esminiai kainodaros pokyčiai susiję su tolesniu jos skaidrumo didinimu ir teisingesniu sąnaudų priskyrimu skirtingoms vartotojų grupėms. Todėl jau nuo kitų metų verslo klientai, turintys objektų, kuriems užtikrinamas patikimesnis elektros energijos persiuntimas, priklausomai nuo leistinosios naudoti galios dydžio, turės papildomai atsiskaityti ir už suteiktą antrą ar pirmą tiekimo patikimumo kategoriją.

„Vykdydama savo veiklą AB LESTO vadovaujasi skaidriais bei visiems vienodais kainodaros principais. Kadangi visuomenines kainas (gyventojams) ir persiuntimo paslaugos kainas sudaro atskiros kainų dedamosios, kurios rinkos reguliatoriaus 2013 metams buvo nustatytos žymiai didesnės, tai lemia, kad suformuotos galutinės kainos atitinkamai didėja ir vartotojams. Taip pat norime pastebėti, kad AB LESTO tenkančios dalies persiuntimo paslaugos kainas 2013 metams sumažinome apie 3 proc.“, – sako R. Kiaulėnas.

Esminiai visuomeninių (gyventojams) ir persiuntimo paslaugų kainų pokyčiai yra susiję su nuo 7,04 ct/kWh iki 10,490 ct/kWh padidėjusiomis viešuosius interesus atitinkančių paslaugų kainų ir teisės aktuose numatytų jų apmokestinimo principų pasikeitimu, taip pat dėl elektros energijos perdavimo, sisteminių paslaugų ir elektros energijos įsigijimo bei visuomeninio tiekimo paslaugų kainų dedamųjų padidėjimo 2013 metais. Viešuosius interesus atitinkančių paslaugų kainų pokyčius iš esmės lėmė žymiai išaugusios gamtinių dujų kainos ir padidėjęs lėšų poreikis atsinaujinančiai energetikai skatinti.

Nuo 2013 m. sausio 1 d. įsigaliosiančios elektros energijos kainos vartotojams bus paskelbtos AB LESTO tinklalapyje (www.lesto.lt) artimiausiomis dienomis.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder